Önerilen Sonuçlar()
Mobil Uygulamayı İndir
QNB Invest
© 2018 QNB Invest A.Ş.
Borsa İstanbul içeride ve dışarıda yaşanan gelişmelerle, önemli ekonomik ve siyasal durumlarla birlikte dönem dönem dalgalı seyir izledi. BIST 100 Endeksi 2023 yılını %35,60 getiri ile geride bıraktı. Endeks geçtiğimiz hafta satış baskısı altında önemli destek seviyelerinin altına geri çekilmişti. Endeks 7200 seviyesine doğru geri çekilmelerde ise destek ile karşılaştı. Bu seviyenin üzerinde kısa vadeli sıkışma gösterirken, Cuma günü bant hareketini yukarı tamamlama eğilimi sergiledi. Dolayısıyla da endeksin 7200 desteğinin üzerinde kısa vadeli dip oluşumu gerçekleştirdiğini söyleyebiliriz. 7500 ilk planda direnç konumunda iken, bu seviyenin üzerinde endekste görünüm güçleniyor olacak. Buna paralel 7500’ün üzeri yeniden kısa vadeli görünümün güçlenmesi, yükselen trendin başlaması için önemli. Bu seviyenin kalıcı olarak aşılması halinde endekste 7600 ve 7700 dirençlerine doğru yükselişin ileri taşındığını görebiliriz. 7200’ün üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir görüşündeyiz. Bankacılık endeksi de gerçekleştirdiği düzeltme hareketi sonrasında dip oluşum çabası içerisinde seyir izliyor. Dolayısıyla XBANK’ta yukarı yönlü hareketin hız kazandığını görebiliriz. 8366 destek, 8873 direnç olarak izlenebilir. Haftanın ajandasına baktığımızda; yarın içeride enflasyon rakamları, ABD’de ISM imalat endeksi ve Fed’in toplantı tutanakları öne çıkıyor. Kasım ayı TCMB tarafından yıllık enflasyonun gıda ve temel mal gruplarında gerilediği, enerji başta olmak üzere diğer ana gruplarda yükseldiği bir ay olarak belirtilmişti. Kasım ayında doğalgaz kalemi enflasyon üzerinde yükseltici etki yaptı. Doğalgazın aylık enflasyon üzerindeki katkısının Aralık ayında zayıflayacağını öngören TCMB, doğalgaz etkisi hariç tutulduğunda ise tüketici fiyatlarının artış oranındaki yavaşlama eğiliminin sürdüğünü değerlendiriyor. TÜFE’nin Aralık’ta aylık bazda %3,1 oranında artması, yıllık enflasyonun ise %61,98’den %65,10 seviyesine yükselmesi bekleniyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek 2024 yılında programlarını kararlılıkla uygulamaya devam edeceklerini ve olumlu sonuçları yeni yılda almaya devam edeceklerini belirtti. Mehmet Şimşek 2024 yılının yıllık enflasyonda düşüşün başladığı, rezerv yeterliliğinin daha da arttığı, kur korumalı sistemin sonlandığı bir yıl olacağını ifade etti. Veri takviminde; Perşembe günü ise ABD’de ADP özel sektör istihdamı, Cuma günü ise tarım dışı istihdam, işsizlik oranı ve ücret artışları verileri önemle takip edilecek. İş gücü piyasasına dair verilerin seyri Fed’in bu yıl için para politikası kararlarına yardımcı olacaktır. Fed’in toplantı tutanaklarında üyelerin faiz indirimine yönelik görüşleri anlaşılmaya çalışılacak. Fed Başkanı Powell Aralık ayı toplantısında enflasyonun yavaşladığını ancak hala yüksek seyrettiğini, ek faiz artış ihtimalinin tamamen masadan kalkmadığını belirtmişti. Diğer yandan faiz indiriminin zamanlamasının tartışıldığına yönelik de sinyal vermişti.
ABD’de son dönemde beklentilerin altında açıklanan veriler Fed’den faiz indirim olasılıklarını destekliyor. Diğer yandan da ECB’nin faiz indirimine mesafeli olduklarına yönelik sinyal vermesi son dönemde de Euro’nun değer kazanmasını sağladı. Buna paralel EUR/USD geçtiğimiz hafta 1,11 direncinin üzerini test etmişti. 1,10 desteğinin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu görünüyor. 1,11 direnç konumunda iken, bu seviyenin üzerinde 1,1150 sonraki dirence işaret ediyor. TL, gelişmekte olan ülke para birimlerinin gerisinde hareket ediyor. Dolar endeksi Temmuz ayından bu yana en düşük seviyelerinde seyir izlerken, dolar kuru 29,50 seviyesinin üzerine yöneldi. 29,50 destek seviyesinin üzerinde 29,70 direnç olarak izlenebilir. 29,30 ise destek seviyesidir.
Petrol fiyatları direnç seviyelerine doğru yükselişte güç kaybına uğradı. Buna paralel kısa vadeli bant hareketinin altına geri çekildi. Brent petrolde 76,00 dolar destek, 78,40 dolar ise direnç seviyesidir. ABD tahvil getirilerindeki düşük seviyeler ve doların güç kaybetmesi altın ons fiyatları ile 2100 direncine doğru hareketlilik sergilemişti. 2050 dolar desteğinin üzerinde kısa vadeli görünümün olumlu olduğunu belirtelim. 2075 dolar ise 2100 dolar direncine yönelim için takip edilebilir. Gram altında dolar kurunun genel desteği sürüyor. Kısa vadeli yükselen trendde hareket ediyor. 1960 TL’nin üzerinde 1999 TL hedef direnç olarak takip edilebilir. 1920 TL desteğinin üzerinde ise kısa vadeli yön yukarı görünüyor.
BIST 100 Endeksi 7200-7400 bandında volatil bir seyir izliyor. Endeks gün içerisinde toparlanma çabası sergilese de sonrasında yeniden bu durumun satış fırsatı olarak değerlendirildiğini belirtelim. Endeks günü bankacılık endeksi öncülüğünde %0,5 oranında düşüşle tamamladı. Endekste son dönemdeki aşağı yönlü trend daha sınırlı gözükse de özellikle de hisseler bazında sert düşüş gerçekleşiyor. Endeks gerilemelerde 7200 seviyesine doğru yönelim sergiliyor. Son durumda 7200 seviyesinin üzerinde kalma çabası gösteriyor. Dün de bu seviye civarında tepki alımları karşılaştı. Endeksin ilk etapta 7200 desteğini savunması satış baskısının artmaması açısından önemli. Bu seviyenin üzerinde 7400 ve 7500 direnç olarak izlenebilir. 7500 direncinin aşılması tepki alımlarının daha da güçlenmesi için öne çıkıyor. 7200 desteğinin ise olası bir şekilde aşağı kırılması halinde endekste 7000 sonraki destek olarak takip edilebilir. Son dönemde yaşanan sert düşüş sonrasında endekste bugün tepki yükselişleri gerçekleşebilir. Dip oluşumu gerçekleştiğinden emin olmadan temkinli olunmalı görüşündeyiz. Olası volatiliteye karşı riskleri düşük tutmakta fayda bulunuyor. 7200 ise trade amaçlı pozisyonlar için stop loss olarak takip edilebilir. Bankacılık endeksinde ise 8366 destek, 8672 direnç olarak izlenebilir. Yurtdışı piyasalara baktığımızda; ABD borsaları son durumda düşük tahvil faizlerinden destek bulurken, yükselen trendde güçlü görünümünü koruyor. ABD borsaları tarihi zirve seviyelerine doğru yönelimini sürdürüyor. Öte yandan; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın açıklamasına göre 2024'te uygulanacak net asgari ücret 17 bin 2 TL oldu. Böylelikle net asgari ücrete %49 artış yapılmış oldu.
ABD’de son dönemde beklentilerin altında açıklanan veriler Fed’den faiz indirim olasılıklarını destekliyor. Diğer yandan da ECB’nin faiz indirimine mesafeli olduklarına yönelik sinyal vermesi son dönemde de Euro’nun değer kazanmasını sağladı. Buna paralel EUR/USD 1,10-1,1020 olan önceki zirve aralığını yukarı tamamladı. Parite 1,11 hedef direncine yükseliş gösterdi. Böylece yükselen trendde hareket eden paritede görünüm daha da güçlendi. 1,11’in üzerinde 1,1150 sonraki direnç seviyesine işaret ediyor. 1,10 desteğinin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu görünüyor. TL, gelişmekte olan ülke para birimlerinin gerisinde hareket ediyor. Dolar endeksi Temmuz ayından bu yana en düşük seviyelerinde seyir izlerken, dolar kuru 29,40 seviyesinin üzerini test etti. 29,30 desteğinin üzerinde 29,50 direnç olarak izlenebilir. 29,20 ise ikincil destek seviyesidir.
Petrol fiyatları kısa vadeli sıkışmasının üzerine yönelim gösteriyor. Dolayısıyla da petrol fiyatlarında görünüm güçlenme eğiliminde. Brent petrolde 78,40 dolar destek, 81,50 dolar ise direnç seviyesidir. ABD tahvil getirilerindeki düşük seviyeler ve doların güç kaybetmesi altın ons fiyatlarına olumlu yansıyor. Buna paralel altın ons bir önceki zirve olan 2075 doların üzerine yükseldi. 2075 doların üzerinde kaldığı sürece altın ons 2100 dolar direncine doğru yükselişine devam edebilir. 2050 dolar desteğinin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu görünüyor. Gram altında dolar kurunun genel desteği sürüyor. Altın onstaki yukarı tepki ile birlikte 1960 TL direncinin üzerine yükseldi. Kısa vadeli yükselen trendde hareket ediyor. 1960 TL’nin üzerinde 1994 TL hedef direnç olarak takip edilebilir. 1920 TL desteğinin üzerinde ise kısa vadeli görünümün olumlu olduğunu belirtelim.
BIST 100 Endeksi haftaya aşağı yönlü başlangıç yaparken, günün devam devamında sert satış baskısı altında kaldı. Endeks 7500 desteğini aşağı kırması ile sonraki destek seviyelerinin de altına geri çekildi. Endeks sanayi hisseleri öncülüğünde 7200 desteğine kadar düşüş gösterdi. Endeks günü %3,9 oranında değer kaybı ile tamamladı. Bugün Avrupa ve İngiltere piyasaları kapalı olacağından yabancı katılımı sınırlı kalabilir. Endeksin ilk etapta 7200 desteğini savunması satış baskısının artmaması açısından önemli. Bu seviyenin üzerinde 7300 ve 7500 direnç olarak izlenebilir. 7500 direncinin aşılması olası tepki alımlarının daha da güçlenmesi için öne çıkıyor: 7200 desteğinin ise olası bir şekilde aşağı kırılması halinde endekste 7000 sonraki destek olarak takip edilebilir. Yaşanan sert düşüş sonrasında endekste bugün tepki yükselişleri gerçekleşebilir. Dip oluşumu gerçekleştiğinden emin olmadan temkinli olunmalı görüşündeyiz. Olası volatiliteye karşı riskleri düşük tutmakta fayda bulunuyor. Hafta boyunca özellikle de yurtdışı piyasalarda yeni yıl dolayısıyla tatil etkisi görebiliriz. Buna paralel küresel işlem hacimlerinde düşüşler gerçekleşebilir.
ABD enflasyon verilerinin beklentilerin altında açıklanması Fed’den faiz indirim olasılıklarını destekledi. Diğer yandan da ECB’nin faiz indirimine mesafeli olduklarına yönelik sinyal vermesi son dönemde de Euro’yu destekliyor. Buna paralel EUR/USD 1,10-1,1020 olan önceki zirve aralığının üzerini test etti. Bu direnç bölgesinin kalıcı olarak aşılması yükseliş eğiliminin devamı açısından öne çıkıyor. 1,11 sonraki direnç seviyesine işaret ediyor. 1,09 desteğinin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu görünüyor. Dolar kuru TCMB’nin faiz artırım kararı öncesi seviyelerinin üzerinde hareket ediyor. Dolar kuru 29,30 direncinin de üzerine yöneldi. 29,30’un üzerinde 29,50 direnç olarak izlenebilir. 29,20 ise destek seviyesidir.
Petrol fiyatları gösterdiği yukarı tepki sonrasında kısa vadeli sıkışma içerisinde hareket ediyor. Brent petrolde 77,50 dolar destek, 81,50 dolar ise direnç seviyesidir. ABD tahvil getirilerindeki düşük seviyeler ve doların güç kaybetmesi altın ons fiyatlarına olumlu yansıyor. Buna paralel altın ons sıkışma bandının direnci olan 2050 doların üzerine yükseldi. 2050 doların üzerinde kaldığı sürece altın ons 2075 dolar direncine doğru yükselişine devam edebilir. 2015 dolar desteğinin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu görünüyor. Gram altında dolar kurunun genel desteği sürüyor. Altın onstaki yukarı tepki ile birlikte 1945 TL direncinin üzerine yükseldi. Sıkışmanın yukarı tamamlanması ile görünüm güçlendi. 1945 TL’nin üzerinde 1960 TL hedef direnç olarak takip edilebilir. 1900 TL desteğinin üzerinde ise kısa vadeli görünümün olumlu olduğunu belirtelim.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; enflasyondaki artışın kontrol altına alınmasıyla birlikte ülkemize yönelik kaynak akışının daha da hızlanacağına inandıklarını ve ülke risk primindeki gerilemenin etkisinin, Borsa İstanbul olmak üzere sermaye piyasalarında hissedileceğini belirtti. Hatırlatmak gerekirse; TCMB politika faizini beklentilere paralel 250 baz puan ile %40’tan %42,50’ye yükseltti. TCMB yakın döneme ilişkin göstergelerin, parasal sıkılaştırmanın finansal koşullara yansımasıyla yurtiçi talepteki dengelenmenin devam ettiğini ve TCMB enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarında sınırlı bir iyileşmenin başladığını belirtti. TCMB, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığını değerlendirerek parasal sıkılaştırma hızını yavaşlatırken parasal sıkılaştırma adımlarının en kısa zamanda tamamlamayı öngördüğüne ilişkin ifadeyi de korudu. TCMB, fiyat istikrarının kalıcı tesisi için gerekli parasal sıkılığın ise gerektiği müddetçe sürdürüleceği yönünde mesajını verdi. Bu ifadeden henüz sıkılaştırma sürecinin sonlandırılmadığını anlıyoruz. TCMB Ocak’ta da faiz artırımı gerçekleştirip, sıkılaştırma sürecini tamamlayabilir ve yılın son çeyreğine kadar faizleri sabit bırakma yönünde karar alabilir. BIST ise geçtiğimiz haftanın başında satış baskısı ile düzeltme hareketine başlarken, aşağı yönlü seyir izledi. Endeks Cuma günü 7600 desteğinin de altına yönelerek günü %2,7 düşüşle tamamladı. Endeksin haftalık kaybı %5,5 oranında gerçekleşti. Bankacılık endeksinin görece güçlü kalması BIST 100’de geri çekilmenin daha sınırlı olmasını sağlıyor. Ancak hisseler bazında daha sert baskının gerçekleştiğini belirtelim. 7500 endeksin bir önceki düşüşte yukarı tepi gösterdiği seviyeye işaret ediyor. Dolayısıyla da bu seviyenin üzerinde kalması satış baskısının ileri taşınmaması açısından öne çıkıyor. 7600’ün üzerinde 7700 ve 7800 dirençler olarak izlenebilir. Fed’in yakından takip ettiği ve tahminlerinde yer verdiği tüketim harcamaları enflasyonu (PCE) Kasım’da beklentilerin üzerinde düşüş gösterdi. Yıllık manşet PCE %3’ten %2,6’ya, yıllık çekirdek PCE ise %3,5’ten %3,2’ye geriledi. Böylece yıllık çekirdek PCE Nisan 2021'den bu yana en düşük artışını kaydetti. Fed’in orta vadeli hedefinin ise %2 olduğunu hatırlatalım. Fed’in gelecek yıl için politika faiz oranı beklentilerini aşağı revize etmesi ve üç faiz indirim öngörüsünde bulunmasının ardından Mart 2024’e yönelik faiz indirim beklentileri ağır basıyor. PCE verilerinin de gerileme göstermesi 2024’te Fed’den faiz indirim olasılığını güçlendirdi. Bu gelişmenin önümüzdeki dönem için bölge borsalarının performansı açısından olumlu olduğunu belirtelim. Hafta boyunca özellikle de yurtdışı piyasalarda yeni yıl dolayısıyla tatil etkisi görebiliriz. Buna paralel küresel işlem hacimlerinde düşüşler gerçekleşirken, BIST’te yabancı katılımı daha sınırlı gerçekleşebilir. Perşembe günü ABD’de bekleyen konut satışları, Cuma günü ise içeride dış ticaret dengesi takip edilecek.
ABD enflasyon verilerinin beklentilerin altında açıklanması Fed’den faiz indirim olasılıklarını destekledi. Diğer yandan da ECB’nin faiz indirimine mesafeli olduklarına yönelik sinyal vermesi son dönemde de Euro’yu destekliyor. Buna paralel EUR/USD 1,10-1,1020 olan önceki zirve aralığının üzerini test etti. Bu direnç bölgesinin kalıcı olarak aşılması yükseliş eğiliminin devamı açısından öne çıkıyor. 1,11 sonraki direnç seviyesine işaret ediyor. 1,09 desteğinin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu görünüyor. Dolar kuru TCMB’nin faiz artırım kararı öncesi seviyelerinin üzerinde hareket ediyor. Dolar kuru 29,20 direncinin de üzerine yöneldi. 29,20’nin üzerinde 29,30 ve 29,35 dirençler olarak izlenebilir.
Petrol fiyatları gösterdiği yukarı tepki sonrasında kısa vadeli sıkışma içerisinde hareket ediyor. Brent petrolde 77,50 dolar destek, 81,50 dolar ise direnç seviyesidir. ABD tahvil getirilerindeki düşük seviyeler ve doların güç kaybetmesi altın ons fiyatlarına olumlu yansıyor. Buna paralel altın ons sıkışma bandının direnci olan 2050 doların üzerine yükseldi. 2050 doların üzerinde kaldığı sürece altın ons 2075 dolar direncine doğru yükselişine devam edebilir. 2015 dolar desteğinin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu görünüyor. Gram altında dolar kurunun genel desteği sürüyor. Altın onstaki yukarı tepki ile birlikte 1930 TL direncinin üzerine yükseldi. Sıkışmanın yukarı tamamlanması ile görünüm güçlendi. 1930 TL’nin üzerinde 1945 TL hedef direnç olarak takip edilebilir. 1900 TL desteğinin üzerinde ise kısa vadeli yönün yukarı olduğunu belirtelim.
TCMB politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını beklentilere paralel 250 baz puan artırma yönünde karar aldı. Buna paralel TCMB politika faiz oranını %40’tan %42,50’ye yükseltti. Haziran’dan başlamak üzere ortodoks para politikasına geçilmesi ile birlikte TCMB, yedinci kez faiz artırımı gerçekleştirilmiş oldu. Karar metninde; Kasım ayında sınırlı bir artış kaydeden manşet enflasyonun son enflasyon raporunda sunulan görünümle uyumlu seyrettiği, yurtiçi talebin mevcut seviyesi, hizmet fiyatlarındaki katılık ve jeopolitik risklerin enflasyon baskılarını canlı tuttuğu ifade edildi. TCMB yakın döneme ilişkin göstergelerin, parasal sıkılaştırmanın finansal koşullara yansımasıyla yurtiçi talepteki dengelenmenin devam ettiğini ve TCMB enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarında sınırlı bir iyileşmenin başladığını belirtti. TCMB, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığını değerlendirerek parasal sıkılaştırma hızını yavaşlatırken parasal sıkılaştırma adımlarının en kısa zamanda tamamlamayı öngördüğüne ilişkin ifadeyi de korudu. TCMB, fiyat istikrarının kalıcı tesisi için gerekli parasal sıkılığın ise gerektiği müddetçe sürdürüleceği yönünde mesajını verdi. Bu ifadeden henüz sıkılaştırma sürecinin sonlandırılmadığını anlıyoruz. TCMB ayrıca para politikası hedefleri çerçevesinde para arzının ve likiditenin etkin bir şekilde düzenlenmesi amacıyla açık piyasa işlemleri yapılabileceği düzenlendiği hatırlatıldı. Açıklamada; "Bu çerçevede, parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesi ve kullanılan sterilizasyon araçlarının çeşitliliğini artırmak amacıyla Türk Lirası depo alım ihaleleri düzenlenecektir" ifadeleri kullanıldı. TCMB’nin faiz kararı sonrasında BIST dalgalı seyir izledi. BIST 100, Moody’s tarafından kredi notunda bir değerlendirme gerçekleştirilmemesi sonucu haftanın başından itibaren satış baskısı altında kalırken, özellikle hisseler de önemli destek seviyelerine geri çekilmişti. Endeks ve hisseler TCMB’nin faiz kararı belirsizliğinin de geride kalması ile tepki alımları ile toparlanma eğilimi gösterdi. Buna paralel endeks 7800 direncine yönelirken, günü %1,3 yükselişle tamamladı. Endekste 7800 ilk planda direnç konumunda iken, bu seviyenin üzeri yeniden 8000 direncine yönelim için takip edilebilir. 7700 ve 7600 destekler olup, 7600’ün üzerinde trade fırsatları değerlendirilebilir görüşündeyiz. Yurtdışı gelişmelere baktığımızda; bugün ABD’de açıklanacak olan PCE hareketliliğe neden olacaktır. Fed’in gelecek yıl için politika faiz oranı beklentilerini aşağı revize etmesi ve üç faiz indirim öngörüsünde bulunmasının ardından Mart 2024’e yönelik faiz indirim beklentileri ağır basıyor. Fed’in gösterge niteliğinde yakından izlediği PCE’nin seyri gevşeme kararını belirleme sürecine yardımcı olacaktır. PCE’nin Kasım’da %3’ten %2,9’ye gerilemesi bekleniyor. Verilerin beklentilerin ötesinde düşüş göstermesi son dönemde öne çekilen faiz indirim beklentilerini destekleyebilir.
Fed’den faiz indirim beklentileri dolarda güç kaybetme eğiliminin korunmasını sağlarken, ECB’nin faiz indirimine mesafeli olduklarına yönelik sinyal vermesi son dönemde de Euro’yu destekliyor. EUR/USD paritesi 1,09-1,10 bandında yukarı tepki gösteriyor. Önceki zirve 1,10-1,1020 bandına işaret ettiğinden bu aralık önemli direnç bölgesi olarak korunuyor. Parite bu bölgeyi aşma çabası gösterebilir. Direnç aralığının üzeri yükseliş eğiliminin devamı açısından öne çıkıyor. 1,09 desteğinin üzerinde kısa vadeli görünüm güçlü görünüyor. 1,08 ise sonraki destek seviyesidir. Dolar kuru TCMB’nin faiz artırım kararı öncesi seviyelerinde hareket ediyor. Diğer yandan dolar endeksindeki aşağı yönlü hareketler de TL üzerinde etkili olmuyor. Dolar kuru 29,00’un daha güçlü destek haline gelmesi sonrasında yükseliş eğilimini sürdürüyor. 29,10’un da üzerine yükselen dolar kurunda 29,20 ve 29,25 dirençler olarak izlenebilir.
Petrol fiyatları kısa vadeli yükselen trendde hareket ediyor. Brent petrolde 77,50 dolar destek, 81,50 dolar ise direnç seviyesidir. ABD tahvil getirilerindeki düşük seviyeler altın ons fiyatlarına olumlu yansıyor. Buna paralel altın ons sıkışma bandının üst tarafına doğru tepki gösteriyor. 2050 dolar ilk planda direnç konumunda iken, bu seviyenin kalıcı olarak aşılması halinde kısa vadeli sıkışma yukarı tamamlanıyor olacak. Bu durumda 2075 dolar direncine doğru yükseliş gösterebilir. 2010 dolar desteğinin üzerinde ise kısa vadeli yön yukarı görünüyor. Gram altında dolar kurunun genel desteği sürüyor. Altın onstaki yukarı tepki ile birlikte 1900 TL desteğinin üzerinde hareket ediyor. Sıkışmanın yukarı tamamlanması ile görünüm güçleniyor. 1930 TL direncine doğru hareketlilik gösterebilir. 1900 TL’nin üzerinde kısa vadeli yönün yukarı olduğunu belirtelim.
TCMB PPK’nın TSİ 14:00’te açıklayacağı faiz kararı yurtiçi piyasaların radarında olacak. TCMB bir önceki toplantıda politika faiz oranını 500 baz puan ile %40’a yükseltmişti. Yeni dönemde Haziran’dan başlamak üzere ortodoks para politikasına geçilmesi ile birlikte TCMB, altıncı kez faiz artırımı gerçekleştirilmiş oldu. Bu süre zarfında politika faiz oranı %8,50’ten %40’a ulaştı. Bugün TCMB’nin 250 baz puan ile politika faizini %42,50’ye yükseltmesi bekleniyor. TCMB önceki toplantı metninde; yurtiçi talebin mevcut seviyesi, hizmet fiyatlarındaki katılık ve jeopolitik risklerin enflasyon baskılarını canlı tuttuğunu ve yakın döneme ilişkin göstergelerin, parasal sıkılaştırmanın finansal koşullara yansımasıyla yurtiçi talepteki dengelenmenin başladığına işaret ettiğini belirtmişti. Enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarında sınırlı bir iyileşmenin başladığını ifade eden TCMB; dış finansman koşullarındaki iyileşme, rezervlerde süregelen artış, talepteki dengelenmenin cari işlemler hesabına desteği ve Türk lirası varlıklara yurtiçi ve yurtdışı talebin artmasının, döviz kuru istikrarı ve para politikasının etkinliğine güçlü katkıda bulunduğunu söyledi. TCMB bu çerçevede, aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüş gözlendiğini vurguladı. TCMB, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığını değerlendirirken, bu kapsamda parasal sıkılaştırma hızının yavaşlatılacağı ve sıkılaştırma adımlarının kısa bir zaman diliminde tamamlanacağı mesajını verdi. Dolayısıyla da TCMB’nin parasal sıkılaştırma sürecini ne zaman sonlandıracağının bugün sinyali aranacak. Beklentiler bugünkü toplantının ardından Ocak’ta da TCMB’nin faiz artırımına hızını azaltarak devam etmesi ve sonrasında sabit bırakması yönünde şekilleniyor. Kredi not görünümünde bir değerlendirme gerçekleştirmemesi sonucu Moody’s’ten beklentilerin karşılanmaması nedeniyle BIST’te daha öncesinde alınan pozisyonlarda bu haftanın başından itibaren kar satışları gerçekleşiyor. Buna paralel endeks 7600 desteğine doğru hareket sergiledi. Endeks dünkü %0,8 düşüşün ardından bu hafta %4,1 oranında değer kaybına uğramış oldu. Böylece endeks düzeltme hareketi içerisinde bulunuyor. Yaşanan düşüşün ardından bugün TCMB’nin faiz kararının ardından belirsizliğin de geride kalması ile BIST’te tepki alımlarının geldiğini görebiliriz. 7700’ün üzeri tepkinin ileri taşınması ve yükselişin 7800 ve 8000 dirençlerine devam etmesi açısından öne çıkıyor. 7600’ün aşağı kırılması halinde endekste geri çekilme devam edebileceğinden bu seviye trade amaçlı pozisyonlar için stop loss olarak izlenebilir. Bankacılık endeksinde 9020 destek, 9450 direnç konumunda. Yurtdışı gelişmelere baktığımızda; Fed ve ECB‘nin para politikasının devamına yönelik verdiği mesajla piyasa oyuncularının iyimser beklentileri arasında ayrışma bulunuyor. Yarın ABD’de kişisel tüketim harcamaları enflasyonu (PCE) öne çıkıyor. Özellikle de Fed’in gelecek yıl için faiz politikası kapsamında PCE yakından takip edilecek.
Fed’den faiz indirim beklentileri dolarda güç kaybetme eğiliminin korunmasını sağlarken, ECB’nin faiz indirimine mesafeli olduklarına yönelik sinyal vermesi son dönemde de Euro’yu destekliyor. EUR/USD paritesi 1,09-1,10 bandında yukarı tepki gösteriyor. Önceki zirve 1,10-1,1020 bandına işaret ettiğinden bu aralık önemli direnç bölgesi olarak korunuyor. Parite bu bölgeyi aşma çabası gösterebilir. Direnç aralığının üzeri yükseliş eğiliminin devamı açısından öne çıkıyor. 1,09 desteğinin üzerinde kısa vadeli görünüm güçlü görünüyor. 1,08 ise sonraki destek seviyesidir. Dolar kuru 29,00’un daha güçlü destek haline gelmesi sonrasında yükseliş eğilimini sürdürüyor. 29,10’un da üzerine yükselen dolar kurunda 29,20 ve 29,25 dirençler olarak izlenebilir.
Petrol fiyatları kısa vadeli yükselen trendde hareket ediyor. Brent petrolde 77,50 dolar destek, 81,50 dolar ise direnç seviyesidir. ABD tahvil getirilerindeki düşük seviyeler altın ons fiyatlarına olumlu yansıyor. Buna paralel altın ons sıkışma bandının üst tarafına doğru tepki gösteriyor. 2050 dolar ilk planda direnç konumunda iken, bu seviyenin aşılması halinde kısa vadeli sıkışma yukarı tamamlanıyor olacak. Bu durumda 2075 dolar direncine doğru yükseliş gösterebilir. 2010 dolar desteğinin üzerinde ise kısa vadeli yön yukarı görünüyor. Gram altında dolar kurunun genel desteği sürüyor. Altın onstaki yukarı tepki ile birlikte 1900 TL direncinin üzerine yükseldi. Bu seviyenin üzerinde sıkışmanın yukarı tamamlanması ile görünüm güçleniyor. 1930 TL direncine doğru hareketlilik gösterebilir. 1900 TL’nin ise destek haline geldiğini belirtelim.