BIST 100 Endeksi kısa vadeli sıkışma oluştururken, bu oluşumun üst bandı olan 10.700 direncinin üzerine yükselme çabası gösterdi. Ancak endeks gelen satışlarla birlikte bu seviyenin üzerinde kalıcı olamadı ve 10.600 desteğini aşağı kırdı. Böylece endeks bu sıkışmanın altına geri çekilmiş oldu. Endeks devamında 10.500 seviyesinin de altına yöneldi. Buna paralel günü %1,9 oranında düşüşle 10.479 seviyesinde tamamladı. Buna paralel endekste haftanın başından beri mevcut olan dip oluşumunun henüz gerçekleşmediğini belirtebiliriz. 10.600 desteğinin aşağı geçilmesi ile birlikte bu seviye direnç haline geldi. 10.600 direnci endeksin yeniden sıkışma bölgesine yönelmesi ve tepki alımlarını ileri taşıması için önemli. 10.600’ün altında aşağı yönlü risk devam edebileceğinden temkinli olmakta yarar bulunuyor. 10.400 ilk planda destek olup, sonraki destek seviyesi 10.300’de bulunuyor. Bankacılık endeksi ise kısa vadeli alçalan kanalı yukarı tamamlamasının ardından satış baskısı altında kaldı. Buna paralel bankacılık endeksi kısa vadeli formasyonun gereğini getirememiş oldu. 15.000-14.800 destek bölgesi olarak takip edilebilir. Bankacılık endeksinde bu aralık geri çekilmenin ileri taşınmaması açısından izlenebilir. 15.500 ise ana direnç olarak öne çıkıyor. BIST’te yükselen trendeki rekor tazeleme eğiliminin ardından ara ara yaşanabilecek geri çekilmeler endeksin güç toplaması için olağan ve sağlıklı bir durum olarak değerlendirilebilir. Önümüzdeki dönem için kredi derecelendirme kuruluşlarından not artırım adımlarının devam etmesine yönelik beklentilerin mevcut olduğunu belirtelim. Orta vadeli olarak endekste görünümün güçlü ve yönün yukarı olduğunu düşünüyoruz. Yurtdışı gelişmelere baktığımızda; Fed’in 12 şubesinden gelen analizlerle hazırlanan Fed Kitap raporunda, ulusal ekonomik aktivitenin Nisan ayı başından Mayıs ortasına kadar genişlemeye devam ettiği, ancak koşulların sektörlere ve bölgelere göre değişiklik gösterdiği belirtildi. Yarın ise ABD’de kişisel tüketim harcamaları enflasyonu (PCE) öne çıkıyor. Aylar sonrasında Nisan’da düşüş gösteren diğer ABD enflasyon verilerinin ardından gözler kişisel tüketim harcamaları enflasyonuna çevrilecek. Fed üyelerinin son dönemde sıkılaştırma ihtimalinden bahsetmesi ile şahinvari açıklamalar yaptığını gözlemlemekteyiz. Enflasyon verileri piyasaların seyrinde ve faiz indirim beklentileri üzerinde etkili olacak. Yıllık manşet PCE’nin %2,7, çekirdek PCE’nin ise %2,8 seviyesinde kalması bekleniyor.
EUR/USD; ECB’nin Haziran’da faiz indirim yanlısı açıklamalarda bulunmasına ve Fed’in toplantı tutanaklarında üyelerin faiz artırım ihtimaline yönelik görüş bildirmesi ile 1,08 desteğine geri çekildi. Yarın ABD’de açıklanacak olan enflasyon verileri belirleyici olacaktır. Paritede 1,08 kısa vadeli yükselen trend desteğine işaret ettiğinden bu seviyenin üzerinde kalınması önemli. Aksi halde kısa vadeli görünüm zayıflayabilir. Bu durumda 1,0760 ise ilk planda destek seviyesidir. 1,09 seviyesi ise direnç olarak geçerli. Dolar kuru son haftalarda 32,20 civarında hareket sergilerken, bu seviyenin altında kalıcı olmakta zorlanıyor. 32,20’nin altına doğru hareket sergilese de yeniden yukarı tepki gösteriyor. Doların küresel çapta hafif güçlenmesi ile bu sabah gelişmekte olan ülke kurları yukarı tepki gösteriyor. Kurda 32,30 ve 32,40 direnç seviyeleridir. 32,00 seviyesi ana destek olarak izlenebilir. 32,00 aynı zamanda psikolojik desteğe işaret ettiğinden bu seviyenin altına yönelim TL’de toparlanmanın ileri taşınması açısından öne çıkıyor.
Petrol fiyatları kısa vadeli alçalan kanalı yukarı tamamlarken görünümünü olumlu hale getirdi. Brent petrolde 82,70 dolar destek, 84,70 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları 2370 dolar direncine doğru güç kaybına uğradı. 2325 dolar kısa vadeli destek olarak takip edilebilir. 2325 dolar desteğinin üzerinde altın onsta kısa vadeli dip oluşumundan bahsedebiliriz. 2350 doların üzeri ise yukarı tepkinin 2370 ve 2385 dolar dirençlerine devamı için izlenebilir. Gram altın; dolar kurundaki tepki ile 2400 TL desteğinin üzerindeki hareketine devam ediyor. 2400 TL desteği kısa vadeli görünüm ve dip oluşumu için takip edilebilir.2450 TL’nin üzerinde 2480 TL ise ilk planda hedef direnç seviyesidir.