QNB Invest Odak İrem Dışpınar

İrem Dışpınar 29 Kasım Çarşamba
QNB Invest Odak •
Endeks 8100’ün üzerinde yukarı tepki gösterebilir…

BIST 100 Endeksi kısa vadeli sıkışmasını yukarı tamamlaması sonrasında 8100 direncinin üzerine yükseliş denemelerinde bulunuyor. Ancak aşılması gereken bir eşik olduğundan endeksin bu seviyenin üzerine yönelimlerde ilk etapta güç kaybına uğraması olağan ve sağlıklı bir durum olarak nitelendirilebilir. Endeksin 8000 seviyesini artık daha güçlü bir şekilde destek haline getirdiğini görüyoruz. Bu seviyeye doğru geri çekilmelerde ise yeniden güç topladığını belirtelim. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek geçtiğimiz Cuma günü swap limitini yeniden değerlendireceklerini, seçim sonrası TL varlıklara talebin ciddi şekilde artacağını ve bankalara vergi açısından enflasyon muhasebesi uygulanmayacağını açıklamıştı. BIST üzerinde bu açıklamaların pozitif etkisi devam ediyor. Diğer yandan CDS risk primimizin son 2,5 yılın en düşük seviyelerinde bulunması da endekse katkı sağlaması açısından olumlu bir gelişme. Endeksteki son dönemdeki yükselişe banka hisselerindeki yukarı yönlü hareket öncülük ediyor. Dolayısıyla da endeks yükselen trenddeki güçlü görünümünü sürdürüyor. 8100’ün üzerinde kalıcı olması halinde ise endeks 8200 ve 8300 dirençlerine doğru yükseliş gösterebilir. 7800 ikincil destek olarak öne çıkarken, bu seviyenin üzerinde yönün yukarı kalmaya devam edeceğini söyleyebiliriz. 7800 desteğinin üzerinde kaldığı sürece endekste trade pozisyonları korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir görüşündeyiz. Bankacılık endeksinde 8605 direncinin aşılması yükselişin ileri taşınması için öne çıkıyor. Yılın son ayına girmek üzere iken, yurtdışı borsalarda da olumlu seyrin hakim olduğunu belirtelim. ABD’de son dönemde beklentilerin altında açıklanan enflasyon rakamları ve diğer bazı veriler ile Fed’den gelecek yıl için faiz indirim beklentileri öne çekilmiş durumda. Buna paralel ABD tahvil faizleri aşağı yönlü hareketler sergilerken, doların küresel çapta güç kaybına uğradığını görüyoruz. Küresel risk alma iştahının artması ile ABD ve Avrupa borsaları son dönemde yükselen trendde hareket ediyor. Yurtdışı borsalardaki yukarı yönlü seyrin de BIST’i destekleyen faktörlerin arasında olduğunu söyleyebiliriz. ABD’de bugün 3Ç23 GSYH rakamları, yarın ise kişisel tüketim harcamaları enflasyonu yakından takip edilecek.


EUR/USD paritesi 1,0950 direnç seviyesinin üzerine yönelmiş durumda. Paritede kısa vadeli yükselen trendde hareket devam ediyor. 1,0950’nin önemli direnç olması sebebiyle, paritenin bu seviyenin üzerinde kalıcı olması öne çıkıyor. 1,10 seviyesi ilk etapta direnç olarak izlenebilir. 1,08 ise ikincil desteğinin üzerinde kısa vadeli görünümü olumlu görünüyor. TCMB’nin faiz artırım kararının ardından dolar kurunda yükseliş baskısı devam ediyor. Dolar kuru karar öncesindeki seviyelerin üzerinde hareket ediyor. Kurda 28,80’in üzerinde 29,00 direnç seviyesi olarak karşımıza çıkabilir. 28,70 seviyesi destek olarak takip edilebilir

Petrol fiyatları kısa vadeli destek seviyelerinin üzerinde kalma çabası gösteriyor. Brent petrolde 76,60 dolar destek, 82,70 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları 2000-2010 dolar direnç bölgesini aşarken, kısa vadeli yükselen trendde hareket ediyor. Direnç seviyelerini aşarken, Mayıs ayından bu yana en yüksek seviyelerine ulaştı. 2030 dolar destek haline gelmiş durumda. 2065 dolar ana direnç olarak takip edilebilir. Bu seviyenin aynı zamanda önceki zirve olduğunu belirtelim. Gram altın; altın ons ve dolar kurunun desteği ile rekor tazeleme eğilimi gösteriyor. 1870 TL desteğinin üzerinde yön yukarı görünüyor. 1900 TL’nin üzerinde 1920 TL direncine doğru yönelim sergileyebilir.

İkon-ok
İrem Dışpınar 28 Kasım Salı
QNB Invest Odak •
Endekste 8000’in üzerinde kısa vadeli görünüm güçlü…

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Cuma günü swap limitini yeniden değerlendireceklerini, seçim sonrası TL varlıklara talebin ciddi şekilde artacağını ve bankalara vergi açısından enflasyon muhasebesi uygulanmayacağını açıklamıştı. BIST’in bu açıklamalar sonrasında destek bulduğunu belirtelim. BIST 100 Endeksi haftaya olumlu bir başlangıç yaparken, 8000 ve 8100 dirençlerinin üzerine yükseldi. Bankacılık endeksi %6 oranında yükselişle endeksin yükselişine öncülük etti. Endeks günü %1,9 oranında yükselişle tamamladı. Böylece kısa vadeli sıkışmasını yukarı tamamlarken, endekste yükselen trenddeki hareket devam ediyor. 8000 seviyesinin artık destek haline geldiğini söyleyebiliriz. 8100’ün üzerinde kalıcı olması halinde ise endeks 8200 ve 8300 dirençlerine doğru yükseliş gösterebilir. 7800 ikincil destek olarak öne çıkarken, bu seviyenin üzerinde yönün yukarı kalmaya devam edeceğini söyleyebiliriz. 7800 desteğinin üzerinde kaldığı sürece endekste trade pozisyonları korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir görüşündeyiz. Bankacılık endeksinde ise 8518 direncinin aşılması sonrasında bu seviyenin üzeri yükselişin ileri taşınması için öne çıkıyor. Diğer gelişmelere bakacak olursak; Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun mevzuat gereği 1 Aralık'ta çalışmalara başlayacağını açıkladı. Katar, Gazze'de Hamas ile İsrail arasında daha önce uzlaşılan insani aranın iki gün daha uzatıldığını açıkladı. ECB Başkanı Lagarde; enflasyonla mücadelede henüz zafer ilan etmek için erken olduğunu belirtirken, enflasyonu etkileyen unsurlara karşı temkinli olmaları gerektiğini ifade etti. Lagarde, Euro Bölgesi'nde gelecek aylarda manşet enflasyonun yeniden bir miktar yükselebileceğini söyledi. Perşembe günü Euro Bölgesi’nde enflasyon rakamlarının açıklanacağını belirtelim. ABD tarafında ise; son dönemde beklentilerin altında açıklanan enflasyon rakamları ve diğer bazı veriler ile Fed’den gelecek yıl için faiz indirim beklentilerinin Mayıs ayına çekilmesinin genel olumlu etkisi sürüyor. Bölge borsalarında yükselen trenddeki hareket korunuyor. Ancak son dönemdeki güçlü performansın ardından bölge borsaları kısa vadeli direnç seviyelerini aşmakta zorlanabilir. Perşembe günü ABD’de açıklanacak olan ABD’de kişisel gelirler/harcamalar, PCE verileri hareketliliğe neden olacaktır.


EUR/USD paritesi 1,0950 direnç seviyesinin üzerine denemelerde bulunuyor. 1,0950’nin önemli direnç olması sebebiyle, paritenin bu seviyeyi aşması öne çıkıyor. 1,10 seviyesi ilk etapta direnç olarak izlenebilir. 1,08 ise ikincil desteğinin üzerinde kısa vadeli görünümü olumlu görünüyor. TCMB’nin faiz artırımının TL’ye toparlanma yönünde yansımadığını belirtebiliriz. Dolar kuru karar öncesindeki seviyelerin üzerinde hareket ediyor. Kurda 28,80’in üzerinde 29,00 direnç seviyesi olarak karşımıza çıkabilir. 28,70 seviyesi destek olarak takip edilebilir.

Petrol fiyatları kısa vadeli destek seviyelerinin üzerinde kalma çabası gösteriyor. Brent petrolde 76,60 dolar destek, 82,70 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları 2000-2010 dolar direnç bölgesinin üzerine yükseldi. Bu bölgenin eşik aralık olduğunu vurgulayalım. Altın onsta yükselişin ileri taşınması için bu aralığın üzerinde kalıcı olması öne çıkıyor. 2023 ve 2040 dolar seviyelerinin dirençler olduğunu belirtelim. 1980 dolar desteğinin üzerinde kısa vadeli görünümün güçlü olduğunu söyleyebiliriz. Gram altında dolar kurunun yanı sıra altın onsun desteği sürüyor. Gram altın rekor tazeleme eğilimi gösteriyor. 1840 TL desteğinin üzerinde yön yukarı görünüyor. 1860 TL’nin üzerinde 1880 TL direncine doğru yönelim sergileyebilir.


 

İkon-ok
İrem Dışpınar 27 Kasım Pazartesi
QNB Invest Odak •
Endekste 8000’in aşılması öne çıkıyor…

TCMB’nin faiz kararı ve Fed’in toplantı tutanakları geçtiğimiz hafta piyasalara yön veren gelişmeler öne çıktı. TCMB politika faizi oranını 250 baz puan olan beklentilerin üzerinde 500 baz puan artırma yönünde karar alırken, buna paralel %35’ten %40’a yükseltti. Enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarında sınırlı bir iyileşmenin başladığını ifade eden TCMB; dış finansman koşullarındaki iyileşme, rezervlerde süregelen artış, talepteki dengelenmenin cari işlemler hesabına desteği ve Türk lirası varlıklara yurtiçi ve yurtdışı talebin artmasının, döviz kuru istikrarı ve para politikasının etkinliğine güçlü katkıda bulunduğunu söyledi. TCMB bu çerçevede, aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüş gözlendiğini vurguladı. TCMB, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığını değerlendirirken, bu kapsamda parasal sıkılaştırma hızının yavaşlatılacağı ve sıkılaştırma adımlarının kısa bir zaman diliminde tamamlanacağı mesajını verdi. TCMB’nin parasal sıkılaştırma sürecinin sonuna yaklaştığını açıklaması önemli idi. ABD tarafında ise; son dönemde beklentilerin altında açıklanan enflasyon rakamları ve diğer bazı veriler sonrasında Fed’den gelecek yıl için faiz indirim beklentileri Mayıs ayına çekilirken, bazı Fed üyelerinin daha ihtiyatlı bir duruş sergilediğini gözlemliyoruz. Dolayısıyla da beklentilerden daha zayıf gelen ekonomik veriler sonrasında Fed Başkanı Powell’ın bu konuya dair ilk değerlendirmesi ve para politikasının devamına yönelik vereceği mesajlar önemli olacak. BIST 100 Endeksi 7800-8100 bandında dalgalı bir seyir izledi. Endeks geçtiğimiz hafta üçgen sıkışmasını yukarı tamamlarken, yukarı yönlü ataklar gösterdi. Endeks Cuma günü 7800’e doğru geri çekilse de tepki alımları ile karşılaştı ve günü %0,8 oranında yükseliş ile tamamladı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek swap limitini yeniden değerlendireceklerini, seçim sonrası TL varlıklara talebin ciddi şekilde artacağını ve bankalara vergi açısından enflasyon muhasebesi uygulanmayacağını açıkladı. Mehmet Şimşek’in açıklamaları ile endeks destek buldu ve banka hisseleri öncülüğünde yükselişini ileri taşıdı. Endeks haftalık bazda %2,3 oranında değer kazancı ile haftayı tamamladı. Endekste ilk etapta 7800 destek olarak izlenebilir. Kısa vadeli yönün yukarı kalması için endeksin bu seviyeyi koruması öne çıkıyor. 8000’in üzeri yeniden yukarı tepkinin 8100 direncine devamı için izlenebilir. 7800 desteğinin üzerinde kaldığı sürece endekste trade pozisyonları korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir görüşündeyiz. Bankacılık endeksinde ise 7810’un üzerinde 8100 seviyesinin direnç olduğunu belirtelim. Haftanın gündeminde; Çarşamba günü içeride dış ticaret dengesi, ABD’de 3Ç23 büyüme revizyonu ve Bej Kitap raporu takip edilecek. Perşembe günü içeride 3Ç23 büyüme rakamı, Euro Bölgesi’nde enflasyon/işsizlik oranı, ABD’de kişisel gelirler/harcamalar, PCE, Cuma günü ise Euro Bölgesi ve ABD’de PMI endeksleri, öne çıkıyor.


Fed’in toplantı tutanakları sonrasında 1,09’un altını test eden EUR/USD, yeniden bu seviyenin üzerine yükseldi. 1,09’un üzerinde ise ilk etapta 1,0950 hedef direnç olarak korunuyor. 1,0950’nin önemli direnç olması sebebiyle, paritenin bu seviyeyi aşması öne çıkıyor. 1,08 ise ikincil desteğinin üzerinde kısa vadeli görünümü olumlu görünüyor. TCMB’nin faiz artırımının TL’ye toparlanma yönünde yansımadığını belirtebiliriz. Dolar kuru karar öncesindeki seviyelerde hareket etmeye devam ediyor. Kurda 28,80’in üzerinde 29,00 direnç seviyesi olarak karşımıza çıkabilir. 28,60 seviyesi destek olarak takip edilebilir.

Petrol fiyatları OPEC+ toplantısının Suudi Arabistan'ın diğer üyelerin petrol üretim seviyelerinden duyduğu memnuniyetsizlik nedeniyle görüşmelerde yaşanan gerilim dolayısıyla ertelenmesi ile geçtiğimiz hafta sert değer kaybetmişti. Brent petrolde 76,60 dolar destek, 82,70 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları 2000 dolar direncinin üzerine yükseldi. 2000-2010 dolar direnç bölgesi olarak önemini koruyor. Bu bölgenin eşik aralık olduğunu vurgulayalım. Altın onsta yükselişin ileri taşınması için bu aralığın üzerine kalıcı olarak yönelim gerçekleşmesi öne çıkıyor. 2023 dolar seviyesinin sonraki direnç olduğunu belirtelim. 1980 dolar desteğinin üzerinde kısa vadeli görünümün güçlü olduğunu söyleyebiliriz. Gram altında dolar kurunun yanı sıra altın onsun desteği sürüyor. Gram altın rekor tazeleme eğilimi gösteriyor. 1825 TL desteğinin üzerinde yön yukarı görünüyor. 1860 TL’nin üzerinde 1880 TL direncine doğru yönelim sergileyebilir.

İkon-ok
İrem Dışpınar 23 Kasım Perşembe
QNB Invest Odak •
TCMB’den faiz artırımı bekleniyor…

TCMB PPK’nın TSİ 14:00’te açıklayacağı faiz kararı yurtiçi piyasaların radarında olacak. TCMB bir önceki toplantıda politika faiz oranını beklentiler dahilinde 500 baz puan artış ile %35 seviyesine yükseltti. Yeni dönemde Haziran’dan başlamak üzere ortodoks para politikasına geçilmesi ile birlikte TCMB, beşinci kez faiz artırımı gerçekleştirilmiş oldu. Karar metninde, kurulun dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar verildiği açıklanmıştı. TCMB son enflasyon raporunda yıl sonu enflasyon tahminini %58’den Orta Vadeli Program ile uyumlu şekilde %65’e yükseltmişti. TCMB aylık enflasyonun ana eğiliminde gerileme beklerken bununla birlikte aylık enflasyon patikasında Kasım, Ocak ve Mayıs aylarında para politikasının etki alanı dışında kalan unsurlara bağlı olarak geçici yükselişler olacağını öngörüyor. Buna paralel TCMB tüm araçları enflasyonun tekrar tek haneye ve orta vadeli hedefe gerileyene kadar kararlılıkla kullanmaya devam edeceklerini vurguluyor. TCMB enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırmanın gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirileceği yönünde ifadesini sürdürebilir. TCMB’den bugün 250 baz puanlık faiz artırım beklentilerinin mevcut olduğunu belirtelim. ABD’de dayanıklı mal siparişleri %3,2 düşüş beklentisinin ötesinde aylık bazda %5,4 oranında azaldı. Hatırlanacağı üzere; Fed’in toplantı tutanakları yetkililerin para politikasının seyrinde temkinli bir yaklaşım benimsenmesi konusunda hemfikir olduğunu, enflasyonu %2 hedefine ulaştırmak için politika duruşunun yeterince kısıtlayıcı tutulmasının kritik önemde bulunduğunu ortaya koydu. Tutanaklarda Fed üyeleri gelen verilerin enflasyon hedefine doğru ilerlemenin yetersiz olduğunu göstermesi durumunda para politikasının daha da sıkılaştırılmasının uygun olacağı yönünde görüş bildirdi. Bugün ABD borsaları kapalı olacağından haftanın devamında tatil etkisi öne çıkabilir. Dolayısıyla da küresel piyasalarda işlem hacmi sınırlı kalabilir. Yurtiçi piyasalara döndüğümüzde ise; BIST 100 Endeksi dün volatil bir seyir izledi. Endeks 8100 direncine doğru yükselişlerde güç kaybederken, 8000 desteğinin altında kapanış gerçekleştirdi. Kısa vadeli üçgen sıkışmasının üzerindeki seyir korunuyor. Endekste geçtiğimiz günlerdeki olumlu seyrin ardından ve TCMB’nin faiz kararı öncesinde kâr satışlarının gelmesini olağan ve normal olarak değerlendiriyoruz. TCMB’nin faiz kararının ardından endeks dalgalı bir seyir izleyebilir. 8000’in üzerinde 8100 ve 8200 dirençlerine doğru yükselişin devam ettiğini görebiliriz. 7800 desteğinin üzerinde ise kısa vadeli yön yukarı göründüğünden mevcut trade pozisyonları korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir görüşündeyiz. Bankacılık endeksinde ise 7810’ün aşılması ile sonraki hedef direncin 8100 seviyesi olduğunu belirtelim.

EUR/USD paritesi Fed üyelerinin toplantı tutanaklarında ihtiyatlı görüş bildirmesi ile güç kaybetti. Buna paralel 1,09 seviyesinin altını test etti. Paritede 1,08 seviyesi önemli destek olarak takip edilebilir. 1,09’un üzerinde ise ilk etapta 1,0950 hedef direnç olarak korunuyor. 1,0950’nin önemli direnç olması sebebiyle, paritenin bu seviyeyi aşması öne çıkıyor. CDS risk primimizdeki son dönemdeki düşüşün TL’ye toparlanma yönünde yansımadığını belirtebiliriz. Yukarı yönlü baskı devam ederken, dolar kuru 28,80 seviyesinin üzerine yöneldi. Bugün TCMB’nin faiz artırım kararının TL üzerinde olumlu etkisi sınırlı kalabilir. Kurda 28,80’in üzerinde 29,00 direnç seviyesi olarak karşımıza çıkabilir. 28,50 seviyesi destek olarak takip edilebilir.

Bu hafta sonu yapılması planlanan OPEC+ toplantısı, Suudi Arabistan'ın diğer üyelerin petrol üretim seviyelerinden duyduğu memnuniyetsizlik nedeniyle görüşmelerde yaşanan gerilim dolayısıyla ertelendi. Petrol fiyatları günü sert değer kaybı ile tamamladı. Brent petrolde 76,60 dolar destek, 82,70 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları son dönemde ABD tahvil getirilerindeki düşüş ile yeniden 2000 dolar direncinin üzerine yükseldi. 2000-2010 dolar direnç bölgesi olarak önemini koruyor. Altın onsta yükselişin ileri taşınması için bu aralığın üzerine yönelim gerçekleşmesi öne çıkıyor. 1980 dolar desteğinin üzerinde kısa vadeli görünümün güçlü olduğunu söyleyebiliriz. Gram altında dolar kurunun yanı sıra altın onsun desteği sürüyor. Gram altın rekor tazeleme eğilimi gösteriyor. 1815 TL desteğinin üzerinde yön yukarı görünüyor. 1860 TL direncine doğru yönelim sergileyebilir.

İkon-ok
İrem Dışpınar 22 Kasım Çarşamba
QNB Invest Odak •
Endeks kısa vadeli sıkışmasını yukarı tamamladı…

İsrail hükümeti, Gazze'deki Hamas hareketiyle esir takası anlaşmasını ve 4 günlük geçici ateşkesi kabul ettiğini açıkladı. Fed politika faizini değiştirmeyerek 22 yılın en yüksek seviyesi olan %5,25-%5,50 aralığında sabit tuttuğu son toplantısının tutanaklarını yayımladı. Tutanaklar yetkililerin para politikasının seyrinde temkinli bir yaklaşım benimsenmesi konusunda hemfikir olduğunu, enflasyonu %2 hedefine ulaştırmak için politika duruşunun yeterince kısıtlayıcı tutulmasının kritik önemde bulunduğunu ortaya koydu. Tutanaklarda Fed üyeleri gelen verilerin enflasyon hedefine doğru ilerlemenin yetersiz olduğunu göstermesi durumunda para politikasının daha da sıkılaştırılmasının uygun olacağı yönünde görüş bildirdi. Fed’in toplantı tutanaklarındaki üyelerin görüşlerinde sürpriz olmadığını söyleyebiliriz. Karar toplantısının ardından ve daha sonrasında bazı Fed üyelerinin benzer ifadeler kullandığını belirtelim. Ancak son dönemde piyasa fiyatlaması ile Fed üyelerinin verdiği mesajlar arasında ayrışma söz konusu. Geçtiğimiz hafta özellikle de beklentilerin altında açıklanan enflasyon verileri sonrasında Fed’den gelecek yıl için faiz indirim beklentileri Mayıs ayına çekilirken, piyasa öngörüsü bu şekilde iken, bazı Fed üyelerinin daha ihtiyatlı bir duruş sergilediğini gözlemliyoruz. Dolayısıyla da beklentilerden daha zayıf gelen ekonomik veriler sonrasında Fed Başkanı Powell’ın bu konuya dair ilk değerlendirmesi ve para politikasının devamına yönelik vereceği mesajlar önemli olacak. Son durumda ABD borsalarında yükselen trendde görünüm olumlu. S&P 500 Endeksi’nde 4541 seviyesi yükselişin ileri taşınması için öne çıkıyor. Yarın Şükran Günü dolayısıyla ABD borsaları kapalı olacağından haftanın devamında tatil etkisi öne çıkabilir. BIST 100 Endeksi haftaya yukarı yönlü başlangıç sonrasında olumlu seyrini korunuyor. Endeks günü 8000 direncinin üzerinde %1,3 oranında yükselişle tamamladı. Böylece bu hafta %2,5 oranında değer kazandı. Bu arada Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk priminin ise 340’ın altı ile son 2,5 yılın en düşük seviyelerinde bulunduğunu hatırlatalım. Endekste kısa vadeli sıkışmanın yukarı tamamlanması ile birlikte görünümün güçlendiğini söyleyebiliriz. 8000’in aşılması ise olumlu. Bu seviye destek haline geldi. 8000’in üzerinde 8100 ve 8200 dirençlerine doğru yükselişin devam ettiğini görebiliriz. 7800 desteğinin üzerinde ise kısa vadeli yön yukarı göründüğünden mevcut trade pozisyonları korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir görüşündeyiz. Bankacılık endeksinde ise 7810’ün aşılması ile sonraki hedef direncin 8100 seviyesi olduğunu belirtelim.

EUR/USD paritesi Fed’in toplantı tutanaklarında ihtiyatlı görüş bildirmesi ile hafif güç kaybetti. Ancak 1,09’un üzerindeki seyrine devam ediyor. Paritede kısa vadeli görünümün olumlu olduğunu belirtelim. 1,09’un üzerinde ilk etapta 1,0950 hedef dirence ulaşmış durumda. 1,0950’nin önemli direnç olması sebebiyle, paritenin bu seviyeyi aşması öne çıkıyor. 1,10 sonraki direnç konumunda. 1,08 seviyesi ikincil destek olarak izlenebilir. CDS risk primimizdeki son dönemdeki düşüşün TL’ye toparlanma yönünde yansımadığını belirtebiliriz. Yukarı yönlü baskı devam ederken, dolar kuru 28,80 seviyesinin üzerine yöneldi. Kurda 28,80’in üzerinde 29,00 direnç seviyesi olarak karşımıza çıkabilir. 28,50 seviyesi destek olarak takip edilebilir.


Petrol fiyatlarında geçtiğimiz hafta uğradığı sert değer kaybının ardından yukarı tepki gösteriyor. Brent petrolde 80,00 dolar destek, 84,00 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları son dönemde ABD tahvil getirilerindeki düşüş ile yeniden 2000 dolar direncinin üzerine yükseldi. Altın onsta kısa vadeli görünüm güçlü. 2000-2010 dolar direnç bölgesi olarak önemini koruyor. Altın onsta yükselişin ileri taşınması için bu aralığın üzerine yönelim gerçekleşmesi öne çıkıyor. 1980 dolar desteğinin üzerinde kısa vadeli görünümün güçlü olduğunu söyleyebiliriz. Gram altında dolar kurunun yanı sıra altın onsun desteği sürüyor. Gram altın rekor tazeleme eğilimi gösteriyor. 1815 TL desteğinin üzerinde yön yukarı görünüyor. 1860 TL direncine doğru yönelim sergileyebilir.


 
İkon-ok
İrem Dışpınar 21 Kasım Salı
QNB Invest Odak •
Endekste 8000 hedef direncinin aşılması önemli…

 

BIST 100 Endeksi haftaya olumlu başlangıç yaptı. Endeks %1,2 oranında yükselişle günü tamamladı. Böylece kısa vadeli üçgen sıkışmasının hafif üzerine yöneldi. Bu arada Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk priminin ise 340’ın altı ile son 2,5 yılın en düşük seviyelerinde bulunduğunu hatırlatalım. Endekste 7800 seviyesinin üzerinde kısa vadeli yönün yukarı olduğunu söyleyebiliriz. Endeks ilk etapta 8000 direncini hedefliyor. 8000’in üzerinde kalıcı olması ile birlikte yükseliş 8100 ve 8200 dirençlerine doğru devam edebilir. 7800 desteğinin üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir görüşündeyiz. Bankacılık endeksinde ise 7810’ün aşılması ile sonraki hedef direncin 8100 seviyesi olduğunu belirtelim. Yurtdışı gelişmelere baktığımızda; Perşembe günü ABD piyasaları Şükran Günü dolayısıyla tatil olduğundan ekonomik ajandanın bir gün öncesine kaydığını belirtelim. Buna paralel Fed Kasım ayına dair toplantı tutanaklarını bu akşam yayımlayacak. Hatırlanacağı üzere Fed Kasım ayında; beklentilere paralel politika faizini 22 yılın zirvesinde %5,25-%5,50 bandında sabit bırakmıştı. Böylece Fed üst üste iki toplantıda faizi değiştirmemiş oldu. Fed Başkanı Powell; enflasyonu %2 hedefine düşürecek kadar kısıtlayıcı bir para politikası duruşunu sağlamaya kararlı olduklarını ancak buna ulaştıklarından henüz emin olmadıklarını ifade etmişti. Powell, ilave para politikası sıkılaştırmasının kapsamı ve politikanın ne kadar süreyle kısıtlayıcı kalacağı konusunda ise gelen verilere, gelişen görünüm ve risklere bağlı olarak karar alacaklarını açıklamıştı. Powell ayrıca gelecek toplantılarla ilgili herhangi bir karar almadıklarını ve komitenin şu anda faiz indirimini düşünmediğini belirtmişti. Fed’in toplantı kararı sonrasında ABD’de beklentilerin altında açıklanan ve düşüş gösteren ekonomik veriler Fed’den gelecek yıl için faiz indirim beklentilerinin öne çekilmesine neden oluyor. Aralık ayında büyük ölçüde faiz artırımı beklenmezken, Federal fon faiz vadeli kontratları Fed'in faiz indirimine Mayıs ayında başlamasını fiyatlamaya başladı. Verilerdeki düşüşe rağmen bazı Fed üyelerinin sıkı para duruşunun korunmasına yönelik görüş bildirdiğini ve temkinli tarafta kaldığını belirtelim. Dolayısıyla da Fed üyelerinin toplantı tutanaklarında benzer ifadelerini görebiliriz. Son durumda ABD borsalarında yükselen trendde görünüm olumlu. S&P 500 Endeksi’nde 4541 seviyesi yükselişin ileri taşınması için öne çıkıyor.

EUR/USD paritesi ABD’de beklentilerin altında açıklanan ekonomik veriler ile direnç seviyelerine yöneliyor. Buna paralel parite 1,08-1,09 bandını yukarı tamamladı. Paritede kısa vadeli görünümün olumlu olduğunu belirtelim. 1,09’un üzerinde ilk etapta 1,0950 hedef dirence ulaşmış durumda. Ancak 1,0950’nin önemli direnç olması sebebiyle, paritenin bu seviyeyi aşması öne çıkıyor. 1,10 sonraki direnç konumunda. 1,08 seviyesi ikincil destek olarak izlenebilir. CDS risk primimizdeki son dönemdeki düşüşün TL’ye toparlanma yönünde yansımadığını belirtebiliriz. Yukarı yönlü baskı devam ederken, dolar kuru 28,70 seviyesinin üzerine yöneldi. Kurda 28,80’in üzerinde 29,00 direnç seviyesi olarak karşımıza çıkabilir. 28,50 seviyesi destek olarak takip edilebilir.


Petrol fiyatlarında geçtiğimiz hafta uğradığı sert değer kaybının ardından yukarı tepki gösteriyor. Brent petrolde 80,00 dolar destek, 84,00 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları ABD tahvil getirilerindeki düşüş ile yeniden 2000 dolar direncine doğru yükseliş gösteriyor. Altın onsta kısa vadeli görünüm güçlü. 1980 doların üzerinde 2000-2010 dolar direnç bölgesini hedefliyor. 1960 dolar desteğinin üzerinde kısa vadeli görünümün olumlu olduğunu söyleyebiliriz. Gram altında dolar kurunun genel desteği sürüyor. Rekor tazeleme eğilimi gösteriyor. 1800 TL desteğinin üzerinde yön yukarı görünüyor. 1850 ve 1860 TL dirençlerine doğru yönelim sergileyebilir.


 
İkon-ok
Back to Top