Önerilen Sonuçlar()
Mobil Uygulamayı İndir
QNB Invest
© 2018 QNB Invest A.Ş.
BIST 100 Endeksi geçtiğimiz hafta; haftanın ilk günlerinde düşüş, sonrasında yükseliş şeklinde volatil bir seyir izledi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in borsadaki kazançların vergilendirilmesi üzerine yaptığı açıklamaların ardından endeks sert bir şekilde düşerken, 10.250 desteğine geri çekildi. Ancak devamında içeride açıklanan Haziran ayı enflasyon verileri endeksin performansına olumlu yansıdı. Hatırlanacağı üzere; TÜFE aylık bazda beklentilerin altında %1,6 oranında artarken, yıllık enflasyon %75,45’ten %71,60’a geriledi. Böylece veri aylık bazda bir yılın en yavaş enflasyonuna işaret ederken, yıllık enflasyon sekiz ayın ardından ilk kez gerileme gösterdi. Verilerin sonrasında önümüzdeki aylarda TCMB’den faiz indirim beklentilerinin yükselmesi ise endekste haftanın başında yaşanan düşüşün terse dönmesini sağladı. Buna paralel endeks banka hisseleri öncülüğünde kısa vadeli yükselen trendine başlarken, aynı zamanda 10.800’in üzerinde üçgen sıkışmasını yukarı tamamlamış oldu. BIST 100 haftalık bazda %1,9, bankacılık endeksi ise %2,8 oranında değer kazandı. Endeks 10.800’ün üzerinde 11.000 ve 11.088 olan tarihi zirve seviyesine doğru yükseliş gösterebilir. 10.700 desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 10.600 desteğinin üzerinde trade pozisyonları korunabilir. Bankacılık endeksinde ise 15.000 desteğinde olumlu görünüm devam ediyor. 16.000 direncinin aşılması ile yükseliş hız ileri taşınabilir. Perşembe günü Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile TCMB Fatih Karahan bir yabancı yatırım bankası tarafından İstanbul'da düzenlenecek yatırımcı toplantısına katılacak. Dolayısıyla da BIST, yabancı yatırımcılar ile temasların devam etmesine yönelik olumlu algılama ile hafta genelinde yukarı yönlü seyir izleyebilir. Ancak ara ara dalgalanmalar da gösterebileceğini belirtelim. Diğer yandan 19 Temmuz’da Moody’s’ten not artırım beklentilerinin bulunduğunu vurgulayalım. Öte yandan; Fed Başkanı Powell’ın Eylül‘de faiz indirimi sinyali vermese de son enflasyon verilerinin epeyce bir iyileşmeye işaret ettiğini belirtmesi bu yıl Fed’den faiz indirim beklentilerinin güçlenmesini sağladı. Cuma günü ABD’de tarım dışı istihdamı Haziran’da 190 bin olan beklentilerin üzerinde 206 bin kişi artarken, Mayıs ayı verisi 272 binden 218 bin kişiye revize edildi. İşsizlik oranı ise %4’ten %4,1’e yükseldi. Mayıs ayı verisinin aşağı yönlü revize edilmesi ABD faizlerinin geri çekilmesine destek verdi. Bölge borsalarında genel olumlu hava ile risk iştahı devam ediyor. Haftanın takviminde; yarın ve Çarşamba günü Fed Başkanı Powell’ın yarıyıl sunumlarında enflasyon ve faiz indirimine yönelik yapacağı açıklamalar merakla takip edilecek. Perşembe günü ABD’de açıklanacak olan enflasyon verileri küresel piyasaların radarında olacak. Son dönemde ABD’de enflasyon verileri geri çekilirken, fiyatlar genel düzeyinde hafif soğumaya işaret ediyor. Cuma günü içeride cari işlemler dengesi açıklanacak.
EUR/USD paritesi Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları ve düşüş gösteren ABD ISM verilerinin sonrasında faiz indirim beklentilerinin artması ile alçalan kanalını yukarı tamamlamıştı. Parite kısa vadeli yükselen trendde hareket ederken, ABD istihdam verilerinin ardından 1,08’in üzerinde kalma eğilimi gösteriyor. Paritede 1,08 desteğinin üzerinde yukarı yönlü eğilim korunuyor olacak. Bu durumda parite 1,09-1,0920 hedef direnç bölgesine doğru yönelim sergileyebilir. 1,0760 ise ara destek seviyesidir. Dolar kuru geçtiğimiz hafta 33,00 olan psikolojik direnç seviyesinin üzerini test etmesinin ardından aşağı yönlü seyir izlemişti. Doların küresel çapta güç kaybetmesi de kurdaki düşüşe destek sağladı. Kurda 32,50 önemli destek seviyesi olarak öne çıkıyor. Bu seviyenin aşağı yönlü kırılması geri çekilmenin devamı açısından önemli. 32,80 ara ve 33,00 ise ana direnç seviyeleri olarak takip edilebilir.
Petrol fiyatları kısa vadeli yükselen trend içerisinde hareket ediyor. Brent petrolde 85,00 dolar destek, 88,60 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları ABD tahvil faizlerindeki geri çekilme ile doların küresel çapta güç kaybetmesinden olumlu etkileniyor. Buna paralel kısa vadeli üçgen sıkışmasını yukarı tamamlayan altın ons fiyatlarında görünüm güçlendi. 2400 doların aşılması ile 2430 ve 2450 dolar dirençlerine doğru yükselişin devamını bekliyoruz. Altın onsta 2350 dolar önemli destek olarak izlenebilir. Bu seviyenin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu kalmaya devam edecek. Gram altın, altın onsun katkısıyla kısa vadeli bant hareketinin üzerine yükseldi. Böylece gram altın da yükselen trend başlamış oldu. Gram altın kısa vadede 2500 TL’nin üzerinde 2540 TL direncine doğru yükseliş gösterebilir.
BIST 100 Endeksi yeni haftada kâr satışları ile karşı karşıya bir seyir izliyor. Endeks bayram tatili sonrasında yükselen trendin ardından 10.800 direncinde güç kaybına uğruyor. Endeks gelen realizasyonlar ile beraber dün 10.500 desteğinin altına geri çekildi. Böylece endeks günü %1,8, bankacılık endeksi ise %1,3 oranında düşüşle tamamladı. 10.500 ilk etapta direnç haline gelirken, bir sonraki direnç seviyesi 10.600’de bulunuyor. Endekste 10.600 yeniden 10.800 direncine yönelim için takip edilebilir. 10.400 ve 10.300 destekler olarak izlenebilir. 10.500 desteğinin altında olası aşağı yönlü hareketlere karşı temkinli olmakta fayda bulunuyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin Mali Eylem Görev Gücü (FATF) gri listesinden çıkış sürecini görüşmek üzere FATF Genel Kurulu için Singapur'da bulunacak. Türkiye’nin yarın gri listeden çıkmasına yönelik beklentiler haftanın geri kalanında endeks üzerinde yukarı yönlü tepki hareketlerine neden olabilir. Dolayısıyla yaşanan düzeltmenin ardından endekste gri listeden çıkmaya yönelik fiyatlamaların daha ön planda olduğunu görebiliriz. TCMB’nin verilerine göre, yurtdışı yerleşikler 14 Haziran haftasında hissede 439 milyon dolar net satış gerçekleştirdi. Böylelikle iki haftada yabancıların hissede satışı nette yaklaşık 1 milyar dolara işaret etti. Geçen hafta yabancılar tahvilde pozisyonlanmaya devam etti. Buna göre haftalık bazda 792 milyon dolarlık net alım yaptı. Son iki ayda tahvillerde yabancı girişi 8,5 milyar dolara ulaşmış oldu. Diğer yandan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücrette artış olmayacağını açıkladı. Kripto varlıklara ilişkin düzenlemeler içeren Sermaye Piyasası Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Düzenlemeyle kripto paraların ihracı, satışı ve dağıtımı için SPK’ya yetki verildi. Günün ajandasında; TCMB’nin TSİ 14:00’de açıklayacağı faiz kararı yurtiçi piyasaların odağında olacak. TCMB’nin Nisan ve Mayıs’a paralel %50 olan politika faizini sabit bırakması bekleniyor. TCMB Başkanı Fatih Karahan manşet enflasyonun yılın geri kalanında her ay gerileyeceğini, baz etkileri nedeniyle yaz aylarında bu gerilemenin belirgin olacağını, para politikası duruşlarını belirlerken takip ettikleri göstergenin, aylık enflasyonun ana eğilimi olmaya devam edeceğini değerlendirmişti. Haziran itibariyle dezenflasyon süreci beklendiğinden, para politikasının gidişatını enflasyonun seyri belirliyor olacak. ABD’de yıllık GSYH büyümesinin %1,3’te teyit edilmesi bekleniyor. ABD’de son aylarda baskının hafiflediği enflasyon verilerinin ardından PCE rakamları piyasaların radarında olacak. ABD’de Mayıs’ta yıllık manşet enflasyonun %2,7’den %2,6, çekirdek enflasyonun ise %2,8’den %2,6 seviyesine gerilemesi öngörülüyor. Son dönemde Fed üyeleri faiz indirimine yönelik temkinli açıklamalarda bulunmaya devam ediyor. PCE rakamlarının beklentiler paralelinde düşüş göstermesi halinde küresel risk iştahının arttığını görebiliriz.
EUR/USD paritesi 1,0660 desteğine doğru geri çekilme sonrasında yeniden 1,07 direncinin üzerine yükseldi. Ancak parite Fransa seçimleri ve ABD enflasyon verileri öncesinde 1,07 seviyesinin üzerinde güç kaybına uğradı. Paritede 1,0660 desteği kısa vadeli dip oluşumu ve geri çekilmenin ileri taşınmaması için önemli. Aksi halde 1,06 sonraki destek konumunda. 1,07’nin üzerinde 1,07-1,08 bant aralığı olarak öne çıkıyor. 1,07-1,08 aralığı aynı zamanda tepki hareketleri için takip edilebilir. 1,08 direnç olarak korunuyor. TL son dönemde değer kaybetme eğilimi içerisinde hareket ediyor. Dolar kuru yukarı yönlü baskı ile 33,00 eşik direnç seviyesinin üzerini test etti. 33,00 seviyesi psikolojik seviyeye işaret ediyor. Son durumda kurda 32,80 ve 32,70 destekler olarak izlenebilir.
Petrol fiyatları kısa vadeli yükselen trend sonrasında sıkışma içerisinde hareket sergiliyor. Brent petrolde 83,00 dolar destek, 86,00 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları kısa vadeli düzeltme hareketine devam ediyor. Buna paralel 2300 dolar seviyesine geri çekildi. 2300 dolar desteğinin üzerinde kalınması önemli. Bu seviyenin üzerinde kısa vadeli olumlu görünüm korunuyor olacak. Aksi halde 2287 dolar sonraki destek seviyesine işaret ediyor. 2320 doların üzerinde 2340 dolar ilk planda direnç olarak takip edilebilir. Gram altın üzerinde dolar kurunun desteği sürüyor. Gram altında 2500 TL güçlü direnç olarak geçerli. 2420 TL ve 2400 TL destek seviyeleri olup, 2400 TL’nin üzerinde kısa vadeli görünümün olumlu olduğunu düşünüyoruz.
BIST 100 Endeksi gün içerisinde dalgalı seyrine devam ediyor. Endeks bayram tatili sonrasında olumlu başlangıç ile yükselen trend içerisinde direnç seviyelerinin üzerine yönelim gösterdi. Endeks dün bir kez daha 10.800 direncine yükseldi. Ancak endeks son durumda 10.800 ve üzerine doğru hareketlerde güç kaybına uğruyor. Dolayısıyla da yükselen trendde kâr realizasyonları ile karşılaşıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin Mali Eylem Görev Gücü (FATF) gri listesinden çıkış sürecini görüşmek üzere FATF Genel Kurulu için Singapur'a gidecek. Türkiye’nin Cuma günü gri listeden çıkmasına yönelik beklentiler haftanın geri kalanında endeks üzerinde yukarı yönlü harekete neden olabilir. Endeksin ilk etapta 10.600 desteğinin üzerinde kalması önemli. Bu seviyenin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu tarafta kalmaya devam edecek. 10.800 direncinin aşılması halinde ise 10.900 ve 11.000 dirençlerine doğru yükselişin devamını görebiliriz. 10.600 desteğinde mevcut pozisyonlar korunabilir görüşündeyiz. Bankacılık endeksi son dönemdeki güçlü performansı sonrasında 16.000 direncine doğru realizasyonlar ile karşılaştı. Bankacılık endeksinde ilk etapta 15.000 desteğinin üzerinde kalınması öne çıkıyor. Bu seviyenin üzerinde 16.000 hedef direnç olmayı sürdürecektir. Diğer yandan Fitch, daha önce nötr olan Türk bankacılık sektörü değerlendirmesini iyileşiyor olarak güncellediğini açıkladı. Kuruluş, karara gerekçe olarak geçen yılki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından daha geleneksel makroekonomik politikaların benimsenmesinin ardından dış finansman baskıları ile makro ve finansal istikrar risklerin azalmasını gösterdi. Raporda; Türkiye'nin politika çerçevesine yönelik artan yatırımcı güveninin, TCMB’nin döviz rezervleri pozisyonunda iyileşme, daha düşük dolarizasyon ve bankaların dış finansmana daha fazla erişimini sağladığı değerlendirildi. Haftanın ajandasında; yarın TCMB faiz kararı, ABD’de GSYH, Cuma günü ABD’de kişisel tüketim harcamaları enflasyonu öne çıkıyor. TCMB’nin %50 olan politika faizini sabit bırakması bekleniyor. TCMB Başkanı Fatih Karahan manşet enflasyonun yılın geri kalanında her ay gerileyeceğini, baz etkileri nedeniyle yaz aylarında bu gerilemenin belirgin olacağını, para politikası duruşlarını belirlerken takip ettikleri göstergenin, aylık enflasyonun ana eğilimi olmaya devam edeceğini değerlendirmişti. Haziran itibariyle dezenflasyon süreci beklendiğinden, para politikasının gidişatını enflasyonun seyri belirliyor olacak. ABD’de yıllık GSYH büyümesinin %1,3’de teyit edilmesi bekleniyor. ABD’de son aylarda baskının hafiflediği enflasyon verilerinin ardından PCE rakamları piyasaların radarında olacak. ABD’de Mayıs’ta yıllık manşet enflasyonun %2,7’den %2,6, çekirdek enflasyonun ise %2,8’den %2,6’ya gerilemesi öngörülüyor. Son dönemde Fed üyeleri faiz indirimine yönelik temkinli açıklamalarda bulunmaya devam ediyor. PCE rakamlarının beklentiler paralelinde düşüş göstermesi halinde küresel risk iştahının arttığını görebiliriz.
EUR/USD paritesi 1,0660 desteğine doğru geri çekilme sonrasında yeniden 1,07 direncinin üzerine yükseldi. Ancak parite Fransa seçimleri ve ABD enflasyon verileri öncesinde 1,07 seviyesinin üzerinde güç kaybına uğruyor. Paritede 1,0660 desteği kısa vadeli dip oluşumu ve geri çekilmenin ileri taşınmaması için önemli. 1,07’nin üzerinde 1,07-1,08 bant aralığı olarak öne çıkıyor. 1,07-1,08 aralığı aynı zamanda tepki hareketleri için takip edilebilir. 1,08 direnç olarak korunuyor. TL son dönemde değer kaybetme eğilimi içerisinde hareket ediyor. Dolar kuru yukarı yönlü baskı ile 33,00 eşik direnç seviyesinin üzerine yükseldi. 33,00 seviyesi psikolojik seviyeye işaret ediyor. 32,90 destek, 33,10 direnç seviyeleri olarak izlenebilir.
Petrol fiyatları kısa vadeli yükselen trend sonrasında sıkışma içerisinde hareket sergiliyor. Brent petrolde 83,00 dolar destek, 86,00 dolar ise direnç seviyesidir. 2370 dolar direncinde güç kaybeden altın ons fiyatları düzeltme hareketi gösteriyor. 2320 doların üzerinde 2340 dolar ilk planda direnç seviyesidir. Altın ons fiyatlarında ilk etapta 2300 dolar desteğinin üzerinde kalınması önemli. Bu seviyenin üzerinde kısa vadeli olumlu görünüm korunuyor olacak. Gram altın üzerinde dolar kurunun desteği sürüyor. Gram altında 2500 TL güçlü direnç olarak geçerli. Bu seviyeye doğru yükselişin devamını görebiliriz. 2420 TL ve 2400 TL destek seviyeleri olup, 2400 TL’nin üzerinde kısa vadeli görünümün olumlu olduğunu düşünüyoruz.
BIST 100 Endeksi kısa vadeli yükselen trendde direnç seviyelerinin üzerine yönelim gösteriyor. Endeks; Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in borsaya yönelik taslak vergi çalışmasını bir süreliğine ertelediklerini açıklaması ile tatile olumlu bir seyirle giriş gerçekleştirmişti. Endeks vergi konusunda endişelerin geride kalmasının yanı sıra tatil sonrasında yatırımcıların risk alma iştahının yeniden artması ile geçtiğimiz hafta iki işlem gününde yükseliş eğilimi gösterdi. Diğer yandan Mehmet Şimşek’in yatırımcı toplantılarına katılmak için Londra’ya gitmesi, yabancı yatırımcılar ile temas halinde olunması endeksin performansına olumlu yansıdı. Endekste yeni haftada olumlu seyir devam ediyor. Endeks 10.800 direncinin üzerinde yükseliş denemelerinde bulundu. Endeks dün gün içerisinde 10.700 desteğinin altını test etse de, bu seviyenin üzerinde kalmayı başardı. Bankacılık endeksinin ise BIST100’e olan katkısı sürüyor. Bankacılık endeksi günü %1 oranında yükselişle tamamladı. Endekste kısa vadeli yükselen trendde güçlü görünüm korunuyor. Bu hafta da Türkiye’nin Cuma günü gri listeden çıkabileceğine yönelik beklentilerin ön planda olacağını ve bu durumun endekste yukarı yönlü hareketin devamını sağlayacağını düşünüyoruz. 10.800’ün üzerinde 10.900 ve 11.000 dirençlerine doğru yükselişin devam etmesini bekliyoruz. 10.700 ve 10.600 artık destekler olarak izlenebilir. 10.600 desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 10.600’ün üzerinde alım yapılabilir ve trade pozisyonları korunabilir görüşündeyiz. Bankacılık endeksinde ise 15.000’in üzerinde görünüm güçlü kalmaya devam ediyor. Bankacılık endeksi 15.000 desteğinin üzerinde 16.000 direncini hedefliyor. Haftanın ajandasında; Perşembe günü TCMB faiz kararı, ABD’de GSYH, Cuma günü ABD’de kişisel tüketim harcamaları enflasyonu öne çıkıyor. TCMB’nin %50 olan politika faiz oranını Nisan ve Mayıs aylarına paralel sabit bırakması bekleniyor. TCMB Başkanı Fatih Karahan manşet enflasyonun yılın geri kalanında her ay gerileyeceğini, baz etkileri nedeniyle yaz aylarında bu gerilemenin belirgin olacağını, para politikası duruşlarını belirlerken takip ettikleri göstergenin, aylık enflasyonun ana eğilimi olmaya devam edeceğini değerlendirmişti. Haziran itibariyle dezenflasyon süreci beklendiğinden, para politikasının gidişatını enflasyonun seyri belirliyor olacak. Öte yandan; ABD’de son aylarda baskının hafiflediği enflasyon verilerinin ardından PCE rakamları piyasaların radarında olacak.
1,07-1,08 bandının içerisinde güç kaybına uğrayan EUR/USD paritesi, 1,07 desteğinin altına geri çekilmişti. Buna paralel parite devamında 1,0660 olan ana desteğine yöneldi. Parite 1,0660 desteğinin üzerinde kalma eğilimi ile ikili dip formasyon oluşumu gösterdi. Yeniden tepki hareketi ile karşılaşan parite 1,07-1,08 bandı içerisine yönelmiş oldu. 1,07 desteğinin üzerinde 1,08 ana direnç olarak korunuyor. 1,0660 ise ana destek olarak takip edilebilir. TL son dönemde değer kaybetme eğilimi içerisinde hareket ediyor. Dolar kuru yukarı yönlü baskı ile 32,90 direncinin üzerine yükseldi. 33,00 seviyesi psikolojik dirence işaret ediyor. 32,80 ve 32,70 ise destek seviyeleri olarak izlenebilir.
Petrol fiyatları kısa vadeli yükselen trend sonrasında sıkışma içerisinde hareket sergiliyor. Brent petrolde 84,00 dolar destek, 86,00 dolar ise direnç seviyesidir. 2370 dolar direncinde güç kaybeden altın ons fiyatları yeniden yukarı tepki gösteriyor. Altın ons kısa vadeli bant hareketi içerisinde kalmayı başardı. Altın ons fiyatlarında 2300 dolar destek konumunda iken, bu seviyenin üzerinde kısa vadeli güçlü görünüm korunuyor olacak. 2340 dolar direncinin üzerinde ise 2370 dolar hedef direnç olarak geçerli. Gram altın üzerinde dolar kurunun desteği sürüyor. Gram altında 2500 TL güçlü direnç olarak korunuyor. Bu seviyeye doğru yükselişin devamını görebiliriz. 2420 TL ve 2400 TL destek seviyeleri olup, 2400 TL’nin üzerinde kısa vadeli görünümün olumlu olduğunu düşünüyoruz.
Bayram tatili öncesi haftalarda sert satış baskısı altında kalan BIST 100 Endeksi, son durumda direnç seviyelerinin üzerine yükseliyor. Endeks tatil öncesi son işlem günlerinde alçalan kanalını yukarı tamamlaması sonrasında görünümünü güçlendirmişti. Endeks; Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in borsaya yönelik taslak vergi çalışmasını bir süreliğine ertelediklerini açıklaması ile tatile olumlu bir başlangıç gerçekleştirmişti. Endeks vergi konusunda endişelerin geride kalmasının yanı sıra tatil sonrasında yatırımcıların risk alma iştahının yeniden artması ile geçtiğimiz haftaya olumlu bir seyirle başladı. Diğer yandan Mehmet Şimşek’in yatırımcı toplantılarına katılmak için Londra’ya gitmesi, yabancı yatırımcılar ile temas halinde olunması endeksin performansına olumlu yansıdı. Mehmet Şimşek enflasyon beklentilerinin yeniden çıpalanmasını sağlayan bir para politikası duruşlarının olduğunu, enflasyonun Mayıs'ta %75 ile zirve yaptığını ancak hızlı düşme eğiliminde göründüğünü ifade etti. Ayrıca; fiyat istikrarını sağlamak, mali disiplini yeniden inşa etmek, cari açığı azaltmak, yeşil ve dijital dönüşüm dahil olmak üzere yapısal dönüşümü başarmalarına yardımcı olmak için güçlü bir programları olduğunu belirtti. Endeks Cuma günü 10.800 direncine doğru hareketlilik sergilerken, günü %0,3 yükselişle tamamladı. Endeksin böylece iki günlük değer kazanımı %2,9 gerçekleşti. Bankacılık endeksi ise, BIST’in yükselişine öncülük etmeye devam ediyor. Bankacılık endeksi 15.000 desteğinin üzerinde iki günde haftayı %5,5 yükselişle geride bıraktı. Endekste kısa vadeli yükselen trendde güçlü görünüm korunuyor. Bu hafta da Türkiye’nin gri listeden çıkabileceğine yönelik beklentilerin ön planda olacağını ve bu durumun endekste yukarı yönlü hareketin devamını sağlayacağını düşünüyoruz. 10.800’ün üzerinde 10.900 ve 11.000 dirençlerine doğru yükselişin devam etmesini bekliyoruz. 10.700 ve 10.600 artık destekler olarak izlenebilir. 10.600 desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 10.600’ün üzerinde alım yapılabilir ve trade pozisyonları korunabilir görüşündeyiz. Bankacılık endeksinde ise 15.000’in aşılması ile görünüm daha güçlenmiş durumda. Bankacılık endeksi 15.000 desteğinin üzerinde 16.000 direncini hedefliyor. Haftanın ajandasında; Perşembe günü TCMB faiz kararı, ABD’de GSYH, Cuma günü ABD’de kişisel tüketim harcamaları enflasyonu öne çıkıyor. TCMB’nin %50 olan politika faiz oranını sabit bırakması bekleniyor. TCMB Başkanı Fatih Karahan manşet enflasyonun yılın geri kalanında her ay gerileyeceğini, baz etkileri nedeniyle yaz aylarında bu gerilemenin belirgin olacağını, para politikası duruşlarını belirlerken takip ettikleri göstergenin, aylık enflasyonun ana eğilimi olmaya devam edeceğini değerlendirmişti. Haziran itibariyle dezenflasyon süreci beklendiğinden, para politikasının gidişatını enflasyonun seyri belirliyor olacak. Öte yandan; ABD’de son aylarda baskının hafiflediği enflasyon verilerinin ardından PCE rakamları piyasaların radarında olacak.
1,07-1,08 bandının içerisinde güç kaybına uğrayan EUR/USD paritesi, 1,07 desteğinin altına geri çekildi. Buna paralel parite devamında 1,0660 olan ana desteğine doğru düşüş gösterdi. Parite son durumda 1,0660 desteğinin üzerinde kalma eğilimi gösteriyor. 1,0660 aşağı yönlü hareketin devam etmemesi ve ikili dip oluşumu açısından öne çıkıyor. 1,07 direnç haline gelirken, bu seviyenin üzeri yeniden 1,07-1,08 aralığına yönelim ile birlikte tepki hareketlerinin gerçekleşmesi için takip edilebilir. 1,08 sonraki direnç seviyesidir. Dolar endeksinin yükselmesi gelişmekte olan ülke para birimlerinin performansına olumsuz yansıyor. TL’nin gelişmekte olan ülke para birimleri arasında baskı altında kalması açısından son günlderde ilk sıralarda olduğunu söyleyebiliriz. Dolar kurunda 32,90 ve 33,00 direnç seviyeleri olarak takip edilebilir. 32,60 ve 32,50 destek seviyeleri haline geldi.
Petrol fiyatları kısa vadeli yükselen trendde güçlü bir görünüm sergiliyor. Brent petrolde 83,00 dolar destek, 85,80 dolar ise direnç seviyesidir. Kısa vadeli sıkışmasını yukarı tamamlayan altın ons fiyatları 2370 dolar direncine doğru yükseldi. Bu seviyede güç kaybına uğrarken, yeniden sıkışma hareketinin içerisine doğru yönelim gösterdi. Altın ons fiyatlarında 2300 dolar destek konumunda iken, bu seviyenin üzerinde kısa vadeli güçlü görünüm korunuyor olacak. 2340 dolar direncinin üzerinde ise 2370 dolar hedef direnç olarak geçerli. Gram altın, dolar kuru ve altın onsun etkisiyle 2500 TL ana direncinin üzerine yükseliş sonrasında yeniden bu seviyenin altına geri çekildi. Dolayısıyla da gram altında 2500 TL güçlü direnç olarak korunuyor. 2420 TL ve 2400 TL destek seviyeleri olup, 2400 TL’nin üzerinde kısa vadeli olumlu görünüm devam ediyor olacak.
BIST 100 Endeksi tatil öncesi son işlem günlerinde alçalan kanalını yukarı tamamlaması sonrasında görünümünü güçlendirmişti. Endeks; Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ilgili taraflardan gelen geribildirimler doğrultusunda borsaya yönelik taslak vergi çalışmasını bir süreliğine ertelediklerini açıklaması tatile olumlu bir giriş gerçekleştirmişti. Endeks vergi konusunda endişelerin geride kalmasının yanı sıra tatil sonrasında yatırımcıların risk alma iştahının yeniden artması ile haftaya olumlu bir başlangıç yaptı. Diğer yandan Mehmet Şimşek Çarşamba günü yatırımcı toplantılarına katılmak için Londra’da gitti. Mehmet Şimşek, Ekim 2023'teki ziyaretinin ardından yeniden Londra'da yabancı yatırımcılar ile temaslarda bulunuyor. Mehmet Şimşek dün düzenlenen konferansta; enflasyon beklentilerinin yeniden çıpalanmasını sağlayan bir para politikası duruşlarının olduğunu, enflasyonun Mayıs'ta %75 ile zirve yaptığını ancak hızlı düşme eğiliminde göründüğünü ifade etti. Ayrıca; fiyat istikrarını sağlamak, mali disiplini yeniden inşa etmek, cari açığı azaltmak, yeşil ve dijital dönüşüm dahil olmak üzere yapısal dönüşümü başarmalarına yardımcı olmak için güçlü bir programları olduğunu belirtti. Mehmet Şimşek’in bugün de toplantılarda portföy yatırımcıları, başlıca küresel yatırım fonları ve kredi derecelendirme kuruluşları ile bir araya gelmesi bekleniyor. Londra toplantılarında yabancı yatırımcılar ile temas halinde olunmasının da endekse olumlu katkı sağladığını söyleyebiliriz. Buna paralel endeks dün 10.700 direncini aşarken günü %2,6 oranında yükselişle tamamladı. Bankacılık endeksi %3,6 oranında değer kazanımı ile BIST 100’deki yukarı yönlü harekete öncülük etti. Endekste kısa vadeli yükselen trendde güçlü görünüm korunuyor. Önümüzdeki hafta da Türkiye’nin gri listeden çıkabileceğine yönelik beklentilerin ön planda olacağını ve bu durumun endekste yukarı yönlü hareketin devamını sağlayacağını düşünüyoruz. 10.700 seviyesinin üzerinde 10.800 ve 11.000 dirençlerine doğru yükselişin devam etmesini bekliyoruz. 10.600 ve 10.500 artık destekler olarak izlenebilir. 10.500 desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 10.500’ün üzerinde alım yapılabilir ve trade pozisyonları korunabilir görüşündeyiz. Bankacılık endeksinde ise 15.000 direncinin aşılması ile görünüm daha güçlenmiş durumda. Bankacılık endeksi 15.000 desteğinin üzerinde 16.000 direncini hedefliyor. Yurtdışı gelişmelere baktığımızda; Fed üyesi Kashkari, enflasyonun %2 seviyesine geri getirilmesinin bir ya da iki yıl alabileceğini belirtti. Fed üyelerinin genel temkinli duruşunu koruduğunu söyleyebiliriz.
EUR/USD paritesi 1,07-1,08 bandının içerisinde güç kaybına uğruyor. Buna paralel parite dolar lehine görünüm ile bu aralığın alt tarafına doğru geri çekildi. Paritenin 1,07 desteğinin üzerinde kalıcı olması kısa vadeli görünümü ve tepki hareketi için önemli. Aksi halde 1,07’nin altında görünüm zayıflama gösterebilir. Bu durumda 1,0660 olan ana destek seviyesine doğru geri çekilebilir. 1,08 ise ana direnç olarak korunuyor. Dolar endeksinin yükselmesi gelişmekte olan ülke para birimlerinin performansına olumsuz yansıyor. TL’nin gelişmekte olan ülke para birimleri arasında baskı altında kalması açısından ilk sıralarda olduğunu söyleyebiliriz. Dolar kurunda 32,90 ve 33,00 direnç seviyeleri olarak takip edilebilir. 32,60 ve 32,50 destek seviyeleri haline geldi.
Petrol fiyatları kısa vadeli yükselen trendde güçlü bir görünüm sergiliyor. Brent petrolde 83,00 dolar destek, 85,80 dolar ise direnç seviyesidir. Kısa vadeli sıkışmasını yukarı tamamlayan altın fiyatlarında beklentimiz dahilinde görünüm güçlendi. 2340 dolar direncinin aşılması ile kısa vadeli yükselen trendin başladığını belirtelim. 2340 dolar artık destek konumunda iken, bu seviyenin üzerinde yön yukarı görünüyor. 2370 ve 2390 dolar dirençlerine doğru yükselişin devamını görebiliriz. 2320 dolar ise ikincil destek seviyesidir. Gram altın, dolar kuru ve altın onsun etkisiyle 2500 TL ana direncine yöneldi. Gram altında da kısa vadeli yükselen trendin başladığını ifade edelim. 2500 TL’nin üzerinde kalıcı olunması ile birlikte 2520 dolar direncine doğru hareketlilik gösterebilir.. 2420 dolar desteğinin üzerinde görünüm olumlu kalmaya devam edecek.