Endeks 9000’i aşarak alçalan kanalın üzerine yöneldi…

BIST 100 Endeksi geçtiğimiz hafta 8700 olan ana desteğinin altına geri çekilme denemelerinde bulunması sonrasında kısa vadeli dip oluşumu gösterdi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in BIST 50'deki açığa satış yasağını kaldırmayı değerlendirdiklerini açıklaması endekste alımları destekliyor. Endeks pazartesi günü yarım gün açık iken, 8900-9000 bandında olumlu bir seyir izledi. Dün işlemlerine yeniden başlayan endeks 9000 direncini aştı. Buna paralel endeks günü %0,7, bankacılık endeksi ise %1,1 oranında yükselişle tamamladı. Endekste 9000’in aşılması ise son dönemde oluşan kısa vadeli alçalan kanalın yukarı tamamlanması ve görünümün güçlenmesi için önemli idi. Dolayısıyla da 9000’in üzerinde endekste kısa vadeli alçalan kanalın üzerine yönelim sonrasında görünümün güçlendiğini söyleyebiliriz. 9000’in üzerinde endekste 9200 direncine doğru yükseliş görebiliriz. 8850 destek seviyenin üzeri yükseliş eğiliminin devam etmesi için izlenebilir. Son durumda endekste görünüm teknik olarak olumlu iken, 8700’ün üzerinde pozitif görüşümüzü koruyor olacağız. Bu yıl mart ayında 8700’den bulduğu destek ile orta vadeli yükselen trend hareketini başlatmıştı. 8700 son yedi ayın önemli desteği olduğundan dolayı endeksin bu seviyenin üzerinde tutunması önemli. 8700’ün üzerinde kaldığı sürece endekste kısa vadeli dip oluşumunun gerçekleştiğini düşünmekteyiz. Bankacılık endeksinde 12.000 desteğinin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu. 12.300 direncinin aşılması ile de kısa vadeli sıkışma yukarı tamamlanıyor olacak. Bu durumda bankacılık endeksinde yeni bir yükselen trendin başladığını görebiliriz. Yarın S&P’nin Türkiye ile ilgili kredi not ve görünüm değerlendirmesi piyasaların takibinde olacak. Kuruluşun Türkiye’nin kredi notunda artırım gerçekleştirme olasılığını değerlendiriyoruz. Bu yöndeki beklentiler bu hafta BIST’te yukarı yönlü hareketlere neden olabilir. Buna paralel trade fırsatlarını değerlendirmekte fayda olduğunu düşünürken, 8700’ün üzerinde kaldığı sürece orta vade için biriktirme yapılması görüşündeyiz. Yurt dışı gelişmelere baktığımızda; ABD’de Ekim ayında ADP özel sektör istihdamı 114 bin olan beklentilerin üzerinde 233 bin kişi artış gösterdi. Böylelikle bir yılı aşkın zamanın en hızlı artışı görüldü. Yarın ise tarım dışı istihdam verisinin seyri öne çıkıyor. ABD’de 3Ç24’de GSYH büyümesi yıllık bazda %2,8 oranında gerçekleşti; bir önceki çeyrek büyümesi %3 seviyesine işaret etmişti. Bugün ABD’de Fed'in yakından izlediği temel enflasyon ölçüsü olan eylül ayı PCE verileri açıklanacak. Yıllık manşet PCE’nin %2,2’den %2,1, çekirdek PCE’nin ise %2,7’den %2,6 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Veriler Fed’in haftaya gerçekleştirilecek toplantısına dair faiz indirim beklentileri üzerinde etkili olacaktır.



Ekim ayının başından beri kısa vadeli alçalan trendde hareket eden EUR/USD paritesi 1,08 desteğinin altına geri çekilmişti. ECB’nin faiz indirim kararı ve devamında ise ABD’de başkanlık seçimlerine yönelik beklentilerin dolar lehine bir görünüm sunması paritede zayıf seyre neden olmuştu. Parite 1,0760 seviyesinde kısa vadeli dip oluşumu sergilemesinin ardından son durumda 1,0840’ı aşarak güçlenme eğilimi gösteriyor. 1,0840’ı koruması ile kısa vadeli sıkışmasının üzerinde yukarı yönlü seyrin devamını görebiliriz. 1,09 hedef direnç olarak izlenebilir. 1,08 ara, 1,0760 ana destekler olarak takip edilebilir. Haftanın geri kalanında ABD’de açıklanacak olan ekonomik veriler hareketliliğe neden olacaktır. Dolar kuru 34,30 direncinin üzerine doğru denemelerde bulunuyor. Ağırlıklı olarak kur son dönemde 34,20-34,30 bandı dahilinde hareket sergiliyor. 34,30’un üzerinde 34,40 sonraki direnç olarak takip edilebilir. 34,20 desteğinin altında ise kurun kalıcı olmakta zorlandığını belirtelim. 34,10 ise ikincil destek seviyesidir.


Petrol fiyatları yaşanan geri çekilmenin ardından yeniden yukarı tepki gösteriyor. Brent petrolde 70,00 dolar destek, 74,00 dolar direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları temel olarak; majör merkez bankalarının faiz indirim kararı ve önümüzdeki dönemde bu yöndeki beklentiler ile yukarı yönlü seyir izlemesinin yanı sıra, jeopolitik gerilim ile de destek bulmuştu. Teknik olarak da altın ons fiyatları formasyonlarını yukarı tamamlayarak rekor tazeleme eğilimi gösteriyor. 2760 dolar olan önceki zirve seviye destek haline geldi. Bu seviyenin üzerinde yukarı yönlü hareketin devamını görebiliriz. 2790 ve 2800 dolar ise hedef dirençler olarak izlenebilir. Gram altın; yükselen trendde tarihi zirve seviyesini ileri taşıyor. 3000 TL desteğinin üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabilir. 3080 TL hedef direnç olarak takip edilebilir.


Back to Top