Sanal para ile risk almadan gerçek piyasa koşullarında hemen işlem yapmaya başlamak için

Dolar / Türk Lirası Yorumları

QNB Invest Uzman Analistleri tarafından Dolar Türk Lirası yorumları siz değerli yatırımcılarımızın ücretsiz ve günlük olarak takip edebilmesi için hazırlanmaktadır.Forex piyasalarını takip edip, Dolar Türk Lirası yorumlarından ücretsiz olarak faydalanabilirsiniz.

7 Haziran 2017 Çarşamba
Dolar / Türk Lirası •
Dolar kuru düştükçe destek bulur
Öyle görünüyor ki bugünlerde Dolar üzerinde artan uluslararası piyasalar baskısı Dolar kurunun da içerde gerilemesine neden oluyor. Düşmeye devam eden Dolar endeksi ve artan risk iştahı beraberinde gelişmekte olan piyasalara olan para akışını yerinde tutmaya devam ederken Dolar kurunun sınırlı yükselişi açıklanabilir. Bugünlerde İşler terse dönebilir. Suriye’de hızlanarak devam eden ve Türkiye’ye ciddi risk oluşturan operasyonlar, yüksek enflasyon ve turizmdeki gelirlerin geçen senekinden sadece biraz daha iyi olacak olması TL üzerindeki baskıların artmasına neden olabilir. Öte yandan bugünlerde Doları baskı altında tutan unsurların da geriye dönme ihtimali belirdikçe Dolar kurunun düşüşleri alım fırsatı olarak değerlendirebilir.
İkon-ok
6 Haziran 2017 Salı
5 Haziran 2017 Pazartesi
Dolar / Türk Lirası •
Dolar kuru alım seviyelerine yakın
Geçtiğimiz hafta sonuna girerken ABD’den açıklanan tarım dışı istihdam verileri beklentilerin altında açıklanınca Dolar faizlerinin vade yapısındaki yataylaşmanın devam etmesi Dolar’ın uluslararası piyasalardaki değerinin düşmesine neden oldu. Bir süredir faizlerin vade yapısına odaklanmış Dolar’ın yine uluslararası piyasalarda teknik bir toparlanma yapması beklenebilir. Bunun için nedenleri sıralamak gerekirse, ABD’de istihdam sayısı azalmış olsa da işsizlikteki düşüşün katılım oranında çok belirgin bir değişim olmamasına rağmen devam etmesi ilk neden olarak gösterilebilir. Öte yandan emtia fiyatlarında görülen düşüşler de Dolar’ı desteklerken ABD’nin mali politika belirsizlikleri, ABD içindeki iç siyasi gelişmeler ve Fed’in piyasa faizlerini kontrol altında tutarak yavaş yükseleceğini İma etmesi Dolar’ı düşüren unsurlardır. Aslına bakılacak olursa, Dolar’ı etkileyen unsurlar genelde Dolar’ın aşağı yönlü hareketine öncelik tanıyor ancak teknik olarak bir toparlanmanın her an olması da muhtemel olduğundan geçen hafta sonuna girerken de dediğim gibi kurdaki düşüşleri beklemeden alım yapmayınız. Ne Var ki yeni haftaya geldiğimizde Türkiye’den açıklanacak enflasyon verileri arifesinde TL’nin değer kaybı söz konusu olabilir. Bu nedenle her ne kadar Dolar’daki düşüşleri bekleyip alım yapmak faydalı olacaksa da düşüşleri geçen haftaki kadar da beklememek lazım. Zira bu hafta içinde kurun yukarı yönlü atakları, özellikle yarına kadar gerçekleşebilir.
İkon-ok
2 Haziran 2017 Cuma
Dolar / Türk Lirası •
Kurda yükseliş görülebilir
Dün Türkiye’den açıklanan imalat sektörü büyüme verisinin yüksek, buna karşın ihracat verinsin düşük gelmesi dış ticaretin yakın zamanda olumsuz bir sürece girmesine neden olabilir. Bu yaz Türkiye’ye gelecek turist sayısında geçen seneye göre bir artış olabilecek olsa da bu değerler yine nispeten düşük olacak. Zaten açılmayan birçok otel varken gelişmeler çok fazla iç açıcı olduğu söylenemez. Faizlerin yükselişine fren koyacağını söyleyen bir hükumet varken bunun ilerleyen dönemde Dolar’ın uluslararası piyasalarda yaptığı yükseliş süreçlerinde kurun düşüşüne engel olması beklenir. Bu durumda her bene kadar kurda 3,43 hedefi belirmeye başlamış olsa da bu süreçte çok zahmetli bir düşüş hareketi olur. Bunun anlamı kurun zaman içinde belirgin yükselişler yapması mümkün olabilir. Bugünlerde emtia fiyatlarının düşük olması ve Dolar faizlerinin her an yeniden yükselebilecek olması kurun da yükselişine yol açabilir. BU nedenle satış yapmak yerinde düşüşlerde alım denemeleri yapmanın doğru olduğunu düşünüyorum.
İkon-ok
1 Haziran 2017 Perşembe
Dolar / Türk Lirası •
Kurda kısa vadede yükseliş, orta vadede düşüş görülebilir
Doların uluslararası piyasalarda zayıf olması ve Türkiye’nin son iki ay içinde uluslararası siyaset alanında almış olduğu yol, TL’nin olumsuz şartlara rağmen dirençli kalmasına neden oldu. Türkiye’deki iç siyasi ortamın daha önceki aylara göre nispeten gerginlikten uzak olması ve yaz aylarının yaklaşmasıyla artan iyimserlik TL’nin değer kaybetmesini zorlaştırıyor. Bir yandan zayıf Dolar, diğer yandan zayıflamayan TL olunca kurun yükselmesi yerine düşmesi de kaçınılmaz oldu elbette. Bu sürecin devamlılığı önemli. Kurun 3,51 altında kapanış yapması ilerleyen günlerde 3,50 altındaki seviyelere, özellikle de 3,43’e kadar yolunun açık olmasını sağlar. Bu teknik yaklaşıma karşın temel açıdan bakıldığında Dolar’ın artma olasılığı şu aşamada yüksek gözüküyor Özellikle azalmasını beklediğim risk iştahıyla birlikte gelişmekte olan ülkelere olan para akışının yavaşlayabilecek olması ve bununla birlikte güvenli liman olan Dolar’ın yükselebilecek olması beraberinde kurun düşüş senaryosunun bozulmasına neden olabilir. Bu unsular dikkate alındığında kurun kısa vadede yukarı yönlü atakları olabilir, olacaktır da. Ne var ki yukarıda bahsettiğim daha makro nedenlere bağlı olarak kurun düşüş trendinin devam edeceğini söylemek mümkün.
İkon-ok
31 Mayıs 2017 Çarşamba
Dolar / Türk Lirası •
Dış ticaret dengesi TL olumlu gelse bile kur neden yükselir?
Dolar endeksi bir süredir zayıf seyrini sürdürüyor. Bu seyrin düşük olmasının ardındaki nedenle sadece Dolar faiz verim eğrisinin yataylaşmış olmasından değil aynı zamanda ABD içindeki siyasi gelişmelerin Trump üzerinde yarattığı olumsuz etki ve ABD dışındaki jeopolitik gelişmeler olarak göze çarpmakta. Bugünlerde Fed’in bu sene içinde iki defa faiz artıracak olması zaten fiyatlara az çok yansımış olduğundan bu sebeple oluşan bir Dolar olumlu hava şu an için yok. Ne var ki bu gidişatın bir süredir devam etmesi ve Türkiye özelindeki gelişmelerin tam olarak TL olumlu everilmemiş olması bugünlerde kurun düşüşleri takiben yeniden yükseliş çabası içinde olabileceğine ışık tutuyor. Bugün Türkiye’den açıklanacak dış ticaret dengesi var. Bu verinin büyük olasılıkla TL olumlu gelmesi beklenebilir. Zaten Avrupa ekonomisi hareketlenmişken bu gelişmenin bizim dış ticaret dengesi verilerine olumlu yansıması beklenebilir ancak bu aynı zamanda fiyatlara da zaten girmiş olabilir. Bu nedenle seans içinde yaşanabilecek düşüşlerin alım fırsatı olarak değerlendirilebileceğini söylemekte fayda var.
İkon-ok
Back to Top Back to Top