Sanal para ile risk almadan gerçek piyasa koşullarında hemen işlem yapmaya başlamak için

Dolar / Türk Lirası Yorumları

QNB Invest Uzman Analistleri tarafından Dolar Türk Lirası yorumları siz değerli yatırımcılarımızın ücretsiz ve günlük olarak takip edebilmesi için hazırlanmaktadır.Forex piyasalarını takip edip, Dolar Türk Lirası yorumlarından ücretsiz olarak faydalanabilirsiniz.

15 Haziran 2017 Perşembe
Dolar / Türk Lirası •
TL’nin kısa vadede değerlenmesi gerçekçi değil
Yakın geçmişte açıklanan büyüme ve yılsonu enflasyon tahmini verilerinden sonra bugün Türkiye’den işsizlik verileri ve TCMB’nin faiz kararı açılanacak. Büyüme verilerinin beklentilerin üzerinde açıklanmış olması olumlu görünse de üretkenlik ve katma değer yapısı nedeniyle Türkiye özelinde her zaman olumlu algılanmaması gerektiğini açıklamıştım. Zaten bu nedenledir ki enflasyon tahminleri beklentilerin ötesinde iki haneli rakamlara çok yakın seviyelerde. Bugün Türkiye’den işsizlik verileri açıklanacak. Yukarıda açıkladığım verilere göre işsizliğin düşmesi gerek. Ancak düşmezse durum TL açısından olumsuz algılanabilir. Öte yandan TCMB’nin faiz kararı sonrasında yapacağı açıklamalar var. Türkiye’de devletin uyguladığı mali politika dışındaki diğer araçlar nedeniyle para dönüşünde bir artış varken mali politikalara çok fazla atıfta bulunmayacağını ancak sıkı para politikasının bir süre daha devam edeceğini vurgulayacak. Bu nedenle her ne kadar dün düşüp beklentilerimin aksine ardından yükselmemiş olsa da bugünkü düşüşlerde kurun alınması gerektiğini düşünüyorum.
İkon-ok
14 Haziran 2017 Çarşamba
Dolar / Türk Lirası •
TL kurunun değerlenmesi için bir hikaye yok
Hafta başında beklentilerin üzerinde açıklanan büyüme verisi sonrasında açıklanan yıl sonu enflasyonun yükselmeye devam ettiğinin görülmesi Türkiye dinamiklerinin kendi ekseninde olumlu bir süreçte olmadığını gösterdi. Buradan hareketle yarın açıklanacak istihdam verisinin bir miktar olumlu gelmesi mümkün olabilir. Bu umutla piyasada TL satışlarının artmayışı kurun yükselişini geciktiriyor. Gelişmelerin ABD cephesine bakacak olursak bugün Fed’in faiz kararı açıklanacak. Büyük olasılıkla Fed faizlerin artmaya devam edeceğini ima edecek olsa da ilerleyen dönemde iç siyasetle ilgili belirsizliklere ve küresel ekonomik büyümeyle ilgili risklere atıfta bulunarak faiz artışının çok istekli yapılmadığı ortaya konulabilir. Bu durumda Dolar elbette düşmekten yana bir duruş sergiler ancak bu tür söylemler aynı zamanda emtia ve hisselerin de düşüşünü tetikleyecek nitelikte olacağı için Dolar endeksinin düşüşü çok belirgin olmayabilir. Türkiye’ye dönecek olursak şu aşamada TL’nin değerIenmesi için bir hikâye görülmüyor. Bu durumda Dolar’ın az değer kaybedebilecek olması ve TL’nin yükselmeyecek oluşu bir noktada alıcıların devrede olmasına neden olacaktır. Bu nedenle paritenin düşüşlerinde alım denemeleri yaparak 200 baz puanlık hedeflerle alım denemeleri yapılabilir.
İkon-ok
13 Haziran 2017 Salı
Dolar / Türk Lirası •
Dolar kurunda yükseliş emareleri belirginleşti
Dün açıklanan büyüme verilerinin piyasa üzerinde çok bir etkisi olmadı. Büyüme verileri Türkiye’de birçok kesim tarafından farklı ve çoğu zaman da yanlış değerlendiriliyor. Açıklanan büyüme verisinin beklentilerin oldukça üzerinde gelmesine rağmen dün kurda çok az denilebilecek bir gerileme yaşandı. Oysa onca belirgin veriye rağmen hareketin daha belirgin olması ve hatta daha TL olumlu olması gerekirdi. Bir diğer deyişle kurun düşüşü daha belirgin olmalıydı. Olmamasının nedeni kurun bugün yükselecek olmasından kaynaklanıyor. Onun da nedeni şudur: Dolar faizlerinde yataylaşma süreci tamamlandı ve faizler yükseliyor. Hisse senedi piyasaları geriliyor. Emtia fiyatları yükseliyor. Bütün bunların yanında risk iştahında azalma varken Türkiye ve muadili gelişmekte olan ülkelerde de satış baskısı hakim. Kredi derecelendirme kuruluşları not indiriyor. Türkiye’den açıklanan büyüme verisinin büyük bir kısmının yükselen enflasyondan da kaynaklandığını bilmek gerekir. Hangi ülkenin istihdamı azalırken ekonomik büyümesi belirgin şekilde kendisini gösteriyorsa orada enflasyon baskıları hakimdir. Düşen üretim, yatay kalan üretkenlik ve yükselen enflasyon baskıları TL’nin bir miktar değer kaybetmesini gerektiriyor. Bu nedenle ilerleyen günlerde, Dolar kurunun düşüşlerde alınması gerektiğini düşünüyorum.
İkon-ok
12 Haziran 2017 Pazartesi
Dolar / Türk Lirası •
Dolar kurunun düşüşleri zor, yükselişleri kolay olur
Yeni işlem haftasına sakin bir gündemle başlasak da hafta içinde TCMB ve FED’in faiz açıklamaları, istihdam ve cari açık verileri önemli bir yer tutacak. Bu veriler Çarşamba ve Perşembe günlerine yayılacağından asıl hareketlenmenin yarından itibaren başlayacağını tahmin ediyorum. O zamana kadar Türkiye siyasi gündemi, Orta Doğu’daki gelişmeler, kredi notu kuruluşlarının not açıklamaları ve Dolar endeksinin belirleyici rolleri olacak. Bu gündemleri yaratan unsurların şu aşamada TL olumlu olmaktan uzak oluşu Dolar kurunu hafta boyunca yükselişlerinin daha kolay olmasına neden olabilir. Türkiye’nin faiz politikasında bir değişim olacağını düşünmüyor olsam da açıklanacak enflasyon beklentileri ve enflasyon oranının yüksek gelmesi durumunda kurun yükselişlerinin daha da kolay olması mümkün. Bu nedenle seans içindeki düşüşlerde alım denemeleri yapmanın uygun strateji olduğunu düşünüyorum.
İkon-ok
9 Haziran 2017 Cuma
Dolar / Türk Lirası •
İngiltere’deki seçimler TL’ye nasıl etki eder?
Enflasyon, cari açık ve işsizlik Türkiye’nin başlıca konuşulan ekonomik sorunlarıyken bu unsurların TL üzerinde yaptığı baskıya ek olarak jeopolitik sorunlar da işin içinde. Ancak bu sabah bir başka sorunla daha karşılaştık ki o da İngiltere’de yapılan seçimlerde Türkiye’ye daha sıcak bakan muhafazakarların parlamentoda çoğunluğu kaybetmiş olmasıdır. Dün İngiltere’de yapılan seçimler sonrasında Türkiye’ye yakın mevcut hükûmetin değişebilecek olması tehdidi TL üzerinde baskı yapacak. Zaten Bu durum kendi başına Dolar’ın göreceli olarak yükselişine neden olduğu için Dolar kuru da ister istemez yükseliş eğiliminde olmak isteyecek. Bu noktada düşüşlerde alım denemeleri yapmak uygun strateji olabilir.
İkon-ok
8 Haziran 2017 Perşembe
Back to Top Back to Top