Hisse Senedi Şartlı Emir

1- ŞARTLI EMİR NEDİR?

QNB Yatırım Menkul Değerler A.Ş. veya müşteri tarafından yapılandırılan, müşteri tarafından belirlenmiş yatırım stratejisi çerçevesinde kullanılan, istenilen ve sisteme girilen şartların gerçekleşmesine bağlı olarak aktif hale gelecek ve ilgili borsaya iletilecek emirlere denir.

2- ŞARTLI EMİRDE EMİR İLETİMİ HANGİ BORSALARA YAPILIR?

qnbinvest.com.tr Şartlı emir uygulamasında emirler İstanbul Menkul Kıymetler Borsasına (BIST) iletilmektedir.

3- ŞARTLI EMİR GİRİŞİNİ NEREDEN YAPABİLİRİM?

Şartlı emir girişinizi www.qnbinvest.com.tr adresi üzerinden müşteri girişi yaptıktan sonra '’Al-Sat- Hisse Senedi -Şartlı Emir Girişi menü adımının altında yer alan “Şartlı Emir” sekmesi altından gerçekleştirebilirsiniz.

Örnek: BIST 100 Endeksi 70.000 seviyesine geldiğinde, portföyünüzdeki GARAN hissesini 8,10 TL’den satmak istiyorsunuz. Bu durumda;

XU100 son işlem değeri eşit 70.000 koşulunu tanımlayıp, bu koşula GARAN için 8,10 TL’lik satış emrini girerseniz;

BIST100 endeksinin 70.000 seviyesine ulaştığında işlem limitinizin veya portföyünüzün müsait olması durumunda GARAN için vermiş olduğunuz 8,10 TL’lik satış emriniz BIST’ye iletilecektir.

4- ŞARTLI EMİRDE YER ALAN ŞARTLAR NELERDİR?

BIST 100, BIST 50, BIST 30 ve BIST'de işlem gören hisse senetlerinin tamamı için sizin belirlediğiniz bir değere büyük eşit, küçük eşit ve eşit olma şartı girebilirsiniz. QNB Yatırım Menkul Değerler A.Ş., şartlı emirde konu olacak hisse senetlerinde değişiklik yapma hakkını saklı tutar.

5- ŞARTLI EMİR GEÇERLİLİĞİ NEDİR?

Şartlı emirler valör tarihinde veya günlük geçerlilik alternatiflerinden biri tercih edilerek gönderilebilir.

6- ŞARTLI EMİRDE HER ŞARTA KAÇ EMİR GİRİLEBİLİR?

qnbinvest.com.tr “Şartlı Emir” uygulamasında her şart için o şartın gerçekleşmesine bağlı olarak aktif hale gelecek bir adet emir girilebilir. Aynı koşula bağlı birden fazla emir girebilmesi için aynı koşulun yeniden tanımlanması gerekmektedir.

7- ŞARTLI EMİRLERDE PARASAL VEYA MİKTARSAL ALT VEYA ÜST SINIR BULUNUYOR MU?

QNB Yatırım Menkul Değerler A.Ş. şartlı emir iletiminde parasal ve miktarsal alt veya üst sınırları belirleme hakkına sahip olmakla beraber şartlı emirlerde şu an için para ve miktar olarak herhangi bir alt veya üst sınır bulunmamaktadır. QNB Yatırım Menkul Değerler A.Ş., şartlı emir kullanımında önceden haber vermek kaydıyla alt veya üst sınır belirleyebilir.

8- ŞARTLI EMİR GİRİŞİNDE BİR SINIRLAMA VAR MI?

www.qnbinvest.com.tr adresi üzerinden müşterilerimiz istediği sayıda şartlı emir girebilirler.

9- ŞARTLI EMİRLERDE ŞARTLARIN GERÇEKLEŞİP GERÇEKLEŞMEDİĞİ NASIL TESPİT EDİLİR?

Şartlı emirlerin aktif hale gelip gelmeyeceği tespiti sürecinde, ilgili borsada atlanan fiyat basamakları işlem görmüş olarak kabul edilmektedir. Herhangi bir nedenle basamaklarda atlama olması durumunda bu atlanan basamaklarda da işlem geçmiş olduğu varsayılmaktadır.

10- ŞARTLI EMİRLERDEN HANGİ FİYATTAN EMİR GÖNDEREBİLİRİM?

Şartlı emir ile BIST piyasasına “Limitli Fiyat” veya “Piyasa Fiyatı”ndan emir gönderebilirsiniz.

11- BELİRTİLEN ŞARTIN GERÇEKLEŞMESİ HALİNDE AKTİVE EDİLEN EMRİN İLGİLİ HİSSE SENEDİ FİYAT ADIMINA UYMAMASI DURUMUNDA NE OLUR?

Emrin fiyat adımına uymaması durumunda borsa tarafından kabul edilmeyeceğinden emir iptal olacaktır.

12- ŞARTLI EMİRDE NE TUTARDA EMİR İLETEBİLİRİM?

Emrin aktive olmasını gerektirecek şartın oluşması durumunda hesabın hisse senedi işlem limitinin müsait olması gerekmektedir. Hesap işlem limitinin emir tutarının altında kalması veya satış emirlerinde stokta yeterli miktarda hisse senedi bulunmaması durumunda emir iletimi gerçekleşmeyecektir. Şartlı emirlerini hazırlarken valör tarihinde hesap bakiyelerinin ve hisse senedi stoklarının müsait olup olmaması hesap sahibinin sorumluluğundadır.

13- ŞARTLI EMİRLER SERMAYE ARTTIRIMI VE TEMETTÜ ÖDEMESİYLE İLGİLİ UYGULAMALAR NELERDİR?

Şartlı emre konu olan hisse senetlerinde sermaye artırımı veya temettü ödemesi sebebiyle BIST düzenlemeleri çerçevesinde oluşabilecek fiyat değişimleri nedeniyle aktive edilen veya edilmeyen emirler tamamen hesap sahibinin sorumluluğundadır.

14- İKİ TARİH ARASINDA ŞARTLI EMİR VEREBİLİR MİYİM?

Evet. Şartlı emirleriniz Süreli Emir olarak iki tarih aralığında verebilirsiniz. Piyasaya gönderilen emirler Günlük İşlemler altında görünecektir.

15- GİRDİĞİM ŞARTLI EMİRLERİMİ NEREDE GÖREBİLİRİM?

Belirtilen şartların gerçekleşmediği şartlı emirlerinizi “Günlük İşlemlerim” altında yer alan “Şartlı Emirler” sekmesinden görüntüleyebilirsiniz.

16- ŞARTLI EMİRLERİMDE DEĞİŞİKLİK YAPABİLİR MİYİM?

Şartlı emirlerde değişiklik yapmak mümkün değildir. Önceden kaydı yaratılan şartlı emrin silinerek yeni bir şartlı emir tanımlaması gerekmektedir.

Şartın yerine gelmesi neticesinde ilgili borsaya iletilen şartlı emrin pasifte bekliyorsa valör tarihinde “Günlük Emirler” menü adımından güncellemek ya da iptal etmek mümkündür.

Back to Top