Eurobond, günümüzde online olarak da işlem yapılabilen, tüm dünyada yaklaşık 100 trilyon dolar büyüklüğe ulaşmış, uluslararası piyasalarda yabancı para cinsinden işlem gören uzun vadeli yatırım aracıdır.
Eurobondlar diğer bir deyişle yabancı para cinsinden tahviller, ihraç edilen ülke para biriminden farklı bir ülke para biriminde, örneğin ABD doları veya Euro cinsinden ihraç edilmektedir. Hükümetlerin veya şirketlerin, kaynak yaratmak için kendi ülkeleri dışında yabancı para cinsinden ihraç ettikleri uzun vadeli ve kupon ödemeli sabit getirili yatırım aracı olan Eurobondlar, temel olarak devlet tahvili ve hazine bonosu ile benzer özellikler taşısa da, dış finansman kaynağı olduğu için DİBS (devlet iç borçlanma senetleri) kapsamında değildir.
Eurobondların getirileri (faiz oranları), ihraç eden ülkenin veya şirketin risk primi ile doğru orantılıdır. Şu an dünyada en güvenilir ülke olarak varsayılan Amerika’nın ihraç ettiği eurobondların faiz oranları %1 civarındayken, gelişmekte olan ülkelerin çıkardıkları eurobondların faiz oranları %10 ve üzerinde seyretmektedir. Eurobond faizini belirleyen en önemli etkenler, eurobond ihraç edecek ülkenin kredi notu ve kredi risk primidir.
Eurobondları sadece devlet değil özel şirketler de çıkartabilmektedir. Dünyanın en büyük şirketlerinden Apple veya Google’ın çıkardığı eurobondların kupon faiz oranları, gelişmekte olan ülkelerin daha az tanınan şirketlerinin çıkardığı eurobondlara nazaran daha düşük seviyededirler. Bir euroboundun primli mi yoksa iskontolu mu olduğunu anlamak için işlem gören fiyatının 100’ün üstünde olup olmadığına bakmak yeterlidir. Eğer 100’ün üstünde işlem görüyorsa primli, eğer 100’ün altında işlem görüyorsa iskontoludur. Eurobondlar, ender de olsa farklı işlem büyüklükleri görülse de, genelde 100.000 nominal ve katları şekilde işlem görür ve bu şekilde alınıp satılırlar.
Eurobond kupon ödemeleri genelde yılda iki kere olmak üzere ödenmektedir. Eurobond ürününde vade önemli bir kavramdır. Eğer bir eurobond örneğin 10 Mayıs 2025 vadeli ile bu ürün 10 Mayıs ve 10 Kasım tarihlerinde kupon ödemeleri yapacaktır. Eurobondun kupon faiz oranı, 6 ayda bir iki eşit oranda nakit olarak ödenmektedir.
Eurobonlar hangi fiyat seviyesinden alınırsa alınsın, vade sonunda kaç nominal alındıysa o tutar parasal olarak Eurobond sahibine geri döner. Örneğin; 95 USD fiyatından alınan 100.000 nominal büyüklüğünde bir Eurobond için 95.000 USD ödenmelidir. Vade sonu geldiğinde 95.000 USD ödenerek alınan bu Eurobond sahibine 100.000 USD olarak geri dönecektir. Yatırımcının ilgili dönem içerisinde almış olduğu kupon faizleri ise ayrıca gelir olmuştur.
Eurobond ürünü fiyat, faiz, kur ve likidite riski içermekte olup ana para garantisi bulunmamaktadır.