Devlet eurobonları, ülkelerin genellikle hazineleri tarafından ihraç edilen bonolardır ve bunlar literatürde devlet borcu olarak da adlandırılır. Özellikle Amerika tarafından ihraç edilen bonolar vade süresi üzerinden adlandırılırlar. Buna göre, vadesi 1 yıldan az olan bonolara ‘Bills’, vadesi 1 ile 10 yıl arasında olana bonolara ‘Notes’ ve vadesi 10 yıldan fazla olan bonolara da ‘Bonds’ denir. Türkiye’de eurobondlar özelinde bu şekilde bir ayrıştırma yoktur.
Amerikan hükümeti tarafından ihraç edilen bonolar genellikle önlerine hazine adını alır ve ‘Hazine Bonoları’ olarak adlandırılır. Devlet eurobonları, ihraç eden ülkelerin vatandaşlarından vergi toplama kapasitesine ve para biriminin değerine göre içlerinde risk unsur taşırlar. Örneğin, ABD tarafından ihraç edilen vadesine bakılmaksızın herhangi bir bononun getirisi çok düşüktür ve risksiz yatırım olarak değerlendirilir. Bununla beraber, gelişmekte olan ülkeler tarafından ihraç edilen bonolar içerisinde ciddi riskler taşıyor olabilir. Nasıl ki kredi derecelendirme kuruluşları şirketlere borçlarını geri ödeme gücüne göre notlar veriyorlarsa, bu durum benzer şekilde ülkeler içinde uygulanır. Geri ödeme gücü düşük veya ‘default’ olma riski yüksek olan ülkelerin bonoları çok daha yüksek faiz içerirken ve doğal olarak ihraç eden ülkeyi çok daha maliyetli bir şekilde borçlandırırken; geri ödeme gücü yüksek olan ve yüksek kredi notuna sahip olan gelişmiş ülkelerin bonoları çok daha az faiz verir. Devlet eurobonları yabancı para cinsinden çıkartıldığı için satın alan kişi ve kurumlar için ayrıca kur riski de içermektedir.
Hükümetler ayrıca enflasyonla ilişkili bonolarda ihraç edebilirler. Bununla beraber literatürde olan ama az sayıda uygulanan, hükümetlerin çıkardığı ‘sıfır kupon ödemeli’ bonolarda vardır. Bunlar vade zamanı hiçbir kupon ödemesi yapmazken, ihraç ederken iskontolu şekilde çıkmış bonolardır. Örnek verecek olursak; 10 yıl vadeli bir bonoyu bugün 7000 dolar ödeyerek satın alıp, vade sonunda bononun 10.000 dolar değere ulaşmasını gösterebiliriz.
QNB Invest yurt dışı işlemler platformu ile hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerin devlet bonolarına yatırım yapılabilmektedir. Bu işlemleri dilerseniz online işlem platformu üzerinden yapabilir dilerseniz telefon aracılığıyla müşteri temsilcilerimiz ile işlem yapabilirsiniz.