Sanal para ile risk almadan gerçek piyasa koşullarında hemen işlem yapmaya başlamak için

Yabancı takas oranındaki yükseliş endeksi destekliyor…

BIST 100 Endeksi TCMB’nin yeni dönemde faiz artırımının ardından Haziran ayı ortasından bu yana yükselen trendde hareket ediyor. Bu süre zarfında zirve tazeleme eğilimi gösterirken, %43,7 oranında değer kazandı. Endeksin son dönemdeki yukarı yönlü performansında enflasyon fiyatlaması, düşen ülke risk primi, yabancı yatırımcıların ilgisi, Birleşik Arap Emirlikleri ile yapılan anlaşmanın olumlu yansımaları etkili oluyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, faiz artırımı başta olmak üzere uygulamaya aldıkları yeni politikalarıyla ilk kez yabancı yatırımcıların karşısına çıkmıştı. Mehmet Şimşek toplantıya katılan yatırımcılara ekibinin tam bir politik desteğe sahip olduğunu ve kademeli sıkılaştırmaya devam edeceklerini söyledi. Şimşek; ayrıca önden yüklemeli maliye politikasına vurgu yaparken, depreme ilişkin harcamalar çıkarıldığında Maastrich kriterlerine yaklaşılacağını belirtmişti. Geçtiğimiz hafta açıklanan rakamlara göre; yıllık enflasyon Temmuz ayında %38,2’den %47,3 seviyesine yükseldi. Enflasyonda yukarı yönlü baskının artması ve beklentilerin üzerinde gelen kâr açıklamaları endeksin performansına destek sağlıyor. Buna paralel endeks haftaya yukarı yönlü başlangıç yaparken, günü %0,9 oranında yükselişle tamamladı. Endeks kısa vadeli sıkışmanın üzerine yönelim sonrasında 7500 direncine yükselişle yeni bir rekor seviyeye ulaştı. 7400’ün üzerinde kalıcı olunması ile birlikte 7500 ve devamında 7600 dirençlerine doğru yükselişin devam ettiğini görebiliriz. 7200 desteğinin üzerinde endekste yükselişin ileri taşınma potansiyeli bulunuyor. Bankacılık endeksi ise 6662 direncine yönelirken, güçlü görünümünü koruyor. Bu seviyenin aşılması ile yükseliş ileri taşınabilir. BIST 100 ise zaman zaman seans içinde kâr satışları ile karşılaşırken, geri çekilmeler düzeltme niteliğinde görünüyor. Önümüzdeki dönemde enflasyona alternatif getiri arayışı ön planda kalmaya devam edebilir. Geçen aylarda hem geçmiş kur hareketi hem de ücret artışlarıyla beraber çekirdek enflasyonda artışın gerçekleşmesi bekliyoruz. Dolayısıyla da enflasyon fiyatlaması ile BIST’e olan ilgi devam edebilir. Ancak ara ara yaşanabilecek kâr satışlarını da göz önünde bulundurmakta fayda bulunuyor. Endeksin zaman zaman düzeltme hareketi ile karşılaşması normal olarak karşılanabilir. Yurtdışı gelişmelere baktığımızda; Perşembe günü ABD’de açıklanacak olan Temmuz ayı enflasyon rakamları öne çıkıyor. Veriler öncesinde ABD ve Avrupa borsalarında yaşanan geri çekilme sonrasında yukarı tepki çabası görebiliriz.



EUR/USD dolar lehine hareketle yaklaşık iki haftadır aşağı yönlü trendde hareket ediyor. Parite Cuma günü ABD’de açıklanan tarım dışı istihdam verisi sonrasında 1,10’un üzerine tepki gösterdi. 1,1050 yeni direnç haline gelirken, bu seviyenin aşılması halinde paritede yükselişin devamını görebiliriz. 1,1150 ise sonraki direnç seviyesine işaret ediyor. 1,09 desteğinin üzerinde kaldığı sürece paritede kısa vadeli dip oluşumundan bahsedebiliriz. Bu hafta ABD’de açıklanacak olan enflasyon verileri hareketlilik yaratacaktır. TCMB’nin faiz artırım kararının ardından TL tarafında belirgin bir değişim olmadığını belirtelim. Dolar kuru 27,00 seviyesi civarında hareket ediyor. Ancak faiz artırım kararı yukarı yönlü hareketlerin daha sınırlı olmasını sağladı. 27,00’nin üzerinde 27,26 direnç olarak izlenebilir. Olası aşağı yönlü hareketlerde ise 26,60 seviyesi destek olarak takip edilebilir.



Petrol fiyatları yaşanan geri çekilmenin ardından güçlü seyrine devam ediyor. Brent petrolde 83,80 dolar destek, 86,50 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları 1940 dolar seviyesinin altında kalmaya devam ediyor. 1940-1930 dolar destek bölgesi iken, bu aralık kısa vadeli dip oluşumu için takip edilebilir. 1940 doların üzerinde ise 1960 dolar hedef direnç olarak öne çıkıyor. Gram altında dolar kurunun genel desteği sürüyor. 1700 TL’nin üzerinde 1718 TL hedef direnç seviyesidir. 1652 TL desteğinin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu görünüyor.

 


 

Back to Top