TL, TCMB'nin sıkılaştırma adımlarından bu yana GOÜ para birimlerine görece olumlu
TCMB’nin 11 Ocak’ta haftalık repo ihalelerine son vermesi ve devamında geç likidite penceresinden fonlama sağlaması TL’nin GOÜ para birimlerine görece olumlu performans göstermesini sağladı.
Aralık ayının ortasından itibaren GOÜ varlıklarına yaşanan sermaye girişi ile bu ülke para birimleri değer kazanma eğilimi sergilerken, TL dolar karşısında değer kaybederek 11 Ocak’taki TCMB’nin likiditeyi sıkılaştırma adımlarına kadar %8 oranında göre olumsuz performans göstermişti.
Ancak TL’deki zayıflığa karşı olarak TCMB’nin geç likidite penceresi yolu ile bankalara sağlanan fonlamanın toplam fonlama içerisindeki payını %60’ın üzerine çıkarması ve bu eğilimi devam ettirmesi fonlama maliyetinin %10,3’ün üzerinde oluşmasına neden oluyor.
Diğer yandan TCMB’nin fonlama maliyetindeki artışa paralel TL cinsi faizler yükseliş gösterirken, kısa vadeli USD/TL aylık swap faiz oranları %11 seviyesi ve üzerini test etti.
Buna göre, artan faiz cazibesi ise carry-trade imkanı sunarken, sıkılaştırma adımlarından bu yana TL dolar karşısında yaklaşık 1,5 aylık süreçte GOÜ para birimlerine göre %2 oranında üzerinde performans gösterdi. Böylece Aralık ortası itibariyle bir aylık süreçte %8 negatif ayrışan TL, görece zayıflığının bir kısmını geri almış oldu.
Sonuç olarak; TCMB’nin referanduma kadar enflasyonun da baz etkisi ile yükseleceğini göz önünde aldığımızda, sıkılaştırıcı yöndeki mevcut politikasına devam etmesi TL’ye destek sağlama eğiliminin korunması adına önemli. Önümüzdeki dönemde GOÜ varlıklarına olan risk alma iştahının devam edip etmeyeceği, GOÜ para birimleri ve dolayısıyla da TL’nin seyri açısından belirleyici olacak. TCMB fonlama maliyetini yüksek seviyelerde tutarken, olumlu yurtdışı etkisi TL’nin görece olumlu performansını korumasını ya da küresel risk alma iştahının azalması görece dirençli bir seyir izlemesini sağlayabilir.