TCMB politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 250 baz puan olan beklentilerin üzerinde 500 baz puan artırma yönünde karar aldı. Buna paralel TCMB politika faiz oranını %35’ten %40 seviyesine yükseltti. Haziran’dan başlamak üzere ortodoks para politikasına geçilmesi ile birlikte TCMB, altıncı kez faiz artırımı gerçekleştirilmiş oldu. TCMB toplantı metninde; yurtiçi talebin mevcut seviyesi, hizmet fiyatlarındaki katılık ve jeopolitik risklerin enflasyon baskılarını canlı tuttuğunu ve yakın döneme ilişkin göstergelerin, parasal sıkılaştırmanın finansal koşullara yansımasıyla yurtiçi talepteki dengelenmenin başladığına işaret ettiğini belirtti. Enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarında sınırlı bir iyileşmenin başladığını ifade eden TCMB; dış finansman koşullarındaki iyileşme, rezervlerde süregelen artış, talepteki dengelenmenin cari işlemler hesabına desteği ve Türk lirası varlıklara yurtiçi ve yurtdışı talebin artmasının, döviz kuru istikrarı ve para politikasının etkinliğine güçlü katkıda bulunduğunu söyledi. TCMB bu çerçevede, aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüş gözlendiğini vurguladı. TCMB, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığını değerlendirirken, bu kapsamda parasal sıkılaştırma hızının yavaşlatılacağı ve sıkılaştırma adımlarının kısa bir zaman diliminde tamamlanacağı mesajını verdi. TCMB ayrıca, mevcut mikro ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirdiğini ve kredi faizlerinin hedeflenen finansal sıkılık düzeyiyle uyumlu olduğunu ifade etti. TCMB’nin parasal sıkılaştırma sürecinin sonuna yaklaştığını açıklaması önemli idi. TCMB’nin faiz kararının ardından BIST 100 Endeksi dalgalı bir seyir izledi. Endeks 8100 direncine doğru yönelse de akşam saatlerine doğru gelen satışlarla birlikte %1,1 oranında düşüş ile 7900 civarına geri çekildi. Banka hisselerindeki yükseliş endekste aşağı yönlü hareketin daha sınırlı olmasını sağladı. Endekste ilk etapta 7800 destek olarak izlenebilir. Kısa vadeli yönün yukarı kalması için endeksin bu seviyeyi koruması öne çıkıyor. 8000’in üzeri yeniden yukarı tepkinin 8100 direncine devamı için izlenebilir. 7800 desteğinin üzerinde kaldığı sürece endekste trade pozisyonları korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir görüşündeyiz. Bankacılık endeksinde ise 7810’un üzerinde 8100 seviyesinin direnç olduğunu belirtelim. ABD borsaları dün “Şükran Günü” dolayısıyla tatil olmasının ardından bugün yarım gün açık olacak. Ancak tatil etkisi sürebileceğinden küresel işlem hacmi sınırlı kalabilir.
EUR/USD paritesi Fed üyelerinin toplantı tutanaklarında ihtiyatlı görüş bildirmesi ile 1,0950 civarında güç kaybetti. 1,09’un üzerinde ise ilk etapta 1,0950 hedef direnç olarak korunuyor. 1,0950’nin önemli direnç olması sebebiyle, paritenin bu seviyeyi aşması öne çıkıyor. 1,08 ise ikincil destek seviyesidir. TCMB’nin faiz artırımının TL’ye toparlanma yönünde yansımadığını belirtebiliriz. Dolar kuru karar öncesindeki seviyelerde hareket etmeye devam ediyor. Kurda 28,80’in üzerinde 29,00 direnç seviyesi olarak karşımıza çıkabilir. 28,60 seviyesi destek olarak takip edilebilir.
Bu hafta sonu yapılması planlanan OPEC+ toplantısı, Suudi Arabistan'ın diğer üyelerin petrol üretim seviyelerinden duyduğu memnuniyetsizlik nedeniyle görüşmelerde yaşanan gerilim dolayısıyla ertelendi. Petrol fiyatları direnç seviyelerine doğru güç kaybediyor. Brent petrolde 76,60 dolar destek, 82,70 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları 2000 dolar direncine tepki gösteriyor. 2000-2010 dolar direnç bölgesi olarak önemini koruyor. Altın onsta yükselişin ileri taşınması için bu aralığın üzerine yönelim gerçekleşmesi öne çıkıyor. 1980 dolar desteğinin üzerinde kısa vadeli görünümün güçlü olduğunu söyleyebiliriz. Gram altında dolar kurunun yanı sıra altın onsun desteği sürüyor. Gram altın rekor tazeleme eğilimi gösteriyor. 1815 TL desteğinin üzerinde yön yukarı görünüyor. 1860 TL direncine doğru yönelim sergileyebilir.