2020 yılının ağustos ayında gördüğü $2.070 zirvesinden bu yana devamlı düşen ons altın yeni yılın başlarında önemli bir eşiğe yaklaşıyor. 2022 yılına oldukça şahin başlayan Fed’den piyasa yıl boyu en az 3 ve en çok 7 kere faiz artırımı bekliyor. Mart ayında bitirilmesi planlanan finansal varlık alım programıyla birlikte hem faiz artırımının hem de bilançonun küçülmesi aynı anda başlayabilir. Tüm bu gelişmeler ile 2 ve 10 yıllık ABD tahvil getirileri sırasıyla %1 ve %1,85’in üzerine çıktı.
Artan ABD tahvil getirileri sonucu 1.800’e kadar gerileyen ons altın ardından yönünü yukarıya çevirerek önemli bir eşik olan 1.845-1.850 direnç bölgesine doğru yöneldi. 17 aydır devam eden düşüş trendi çizgisinin geçtiği seviye olması bakımından bu aralık, yılın devamında ons altının yönünü tayin etmesi bakımından karar verici nitelikte. Bu aralığın önümüzdeki aylarda geçilmesi halinde uzun zamandır konuşulmayan seviyelerin yeniden gündeme gelmesi beklenebilir.
Şahin Fed ve sıkılaşmaya başlayan parasal koşullar ve küresel ölçekte artan fiyat seviyeleri aynı anda gerçekleşen iki olgu. Küresel ölçekte sıkılaşma döngüleri henüz başlarında olmasına rağmen 2 yıldır sert ralli yapan küresel borsa endekslerini yavaşlatmış durumda. Küresel jeopolitik ve siyasi riskleri de eklediğimizde yavaşlayan borsalar, portföylerde artan oranlarda altın ve gümüş gibi değerli metaller bulundurma ilgisini yeniden canlandırmaya başlamış gözüküyor.
ABD’de yıllık %7 tüketici enflasyonu ve Almanya’da yıllık %24,2’ye yükselen üretici enflasyonu gibi veriler değerli metaller için pozitif. Enflasyon, faiz oranları ve reel getiriler üçgeninde alışılmışın dışında ve dinamik bir yıl geçireceğiz. Ons altın ve değerli metallerin 2022 yılı için görünümü eldeki veri setine bakıldığında 2021’den ziyade 2020’yi hatırlatma olasılığının daha yüksek olduğunu göstermekte.