Sanal para ile risk almadan gerçek piyasa koşullarında hemen işlem yapmaya başlamak için

İtalya'da Anayasa Referandumu

Pazar günü İtalya’da yapılacak olan “Anayasa reformuna” yönelik referandum öncesi küresel piyasalar temkinli bir seyir izliyor. İtalya çift parlamenterli sistemle yönetilirken, Başbakan Renzi parlamentonun üst kanadı olan 315 sandalyeli Senato’nun yetkilerini kısıtlamayı amaçlıyor. Renzi Senato’nun gücünün azaltılmasıyla hükümetin kanun yapma ve yürürlüğe koyma hızının arttırılacağını ve politikacıların sayısının düşürülmesi ile tasarruf sağlanacağını savunuyor.

Başbakan Renzi, referandumdan “hayır” ağırlıklı bir sonucun çıkması durumunda istifa edeceğini söylemişti. Böylece Renzi siyasi geleceğini bu oylama sonucuna bağlamış oldu. Yapılan son anketler “hayır” oylarının anayasa değişikliğini destekleyenlerden daha önde olduğunu gösteriyor.

Eğer oylamada “hayır” oyu çıkarsa ve Renzi referandum öncesinde belirttiği gibi istifa ederse, İtalya erken seçime gidiyor olacak. Böylece İtalya’da artan siyasi belirsizlik, Avrupa piyasalarında aşağı yönlü baskıya neden olabilir. Diğer yandan erken seçime gidilmesi halinde iktidara gelebilecek güçlü adaylar arasında Grillo liderliğindeki 5 Yıldız Hareketi öne çıkıyor. 5 Yıldız Hareketi, iktidara geldiği takdirde, İtalya’nın AB’den çıkması için referandum düzenlemeyi planlıyor.

2015 yılında yıllık bazda %0,64 oranında büyüme kaydeden İtalyan ekonomisindeki zayıflık ve ülkede yüksek seviyedeki işsizlik oranı, bankaların verdiği kredilerin geri ödenmesini zorlaştırıyor. Ülkenin bankalarındaki geri ödenmeyen batık krediler 360 milyar euroya ulaşmış durumda. Böylece İtalyan bankalarının sorunlu kredilerinin toplam kredilerine oranı %18 düzeyinde bulunurken, bu sorunlu krediler GSYH’nin %20’sine işaret ediyor. Bu da bize İtalya’nın bankacılık sisteminin diğer Avrupa ülkelerine göre oldukça kötü durumda olduğunu ve yüksek riske sahip olduğunu gösteriyor.

Renzi’nin referandumdan “hayır” oyu çıkması ve Renzi’nin istifa etmesi kırılgan bir yapıya sahip olan İtalya’da bankacılık sisteminde aşağı yönlü risklerin artmasına ve borçlanma maliyetlerinin yükselmesine neden olabilir. Öte yandan bu durum Avrupa genelinde finansal sisteme olumsuz yansıyabilir ve Euro bu durumdan olumsuz etkilenebilir. Referandum öncesinde mevcut endişeler nedeniyle EUR/USD’de olası yukarı yönlü ataklar sınırlı kalabilir ve parite 1,0650’de direnç ile karşılaşmaya devam edebilir.

Back to Top