Fed’in bu akşamki (22:00) toplantısında bir yıl aranın ardından parasal sıkılaştırma kararı alacağını ve buna göre politika faiz aralığını %0,50-%0,75’e yükselteceğini düşünüyorum. Faiz artırım olasılık tahminlerinin %100’e yakın bir oranda olması nedeniyle, bugünkü muhtemel faiz artışının piyasalarda tamamen fiyatlandığını tahmin ediyorum.
ABD’de büyüme, işgücü ve enflasyon verileri iyileşme sergiliyor. Diğer yandan ABD başkanı seçilen Donald Trump’ın maliye politikasında genişleme planı bütçe açığının büyüyeceğine yönelik öngörülere neden olurken, harcamaların artacak olması nedeniyle ABD’de 2017 yılına yönelik enflasyon ve büyüme beklentileri artış gösteriyor. Buna paralel seçimlerin ardından ABD verim eğrisi genelinde faizler yukarı yönlü bir seyir izliyor. Fed para politikası duruşunda, ABD’de makroekonomik dinamiklerdeki beklentilere önem verdiğinden, bu beklentilerin Fed’in faiz artırım kararında etkili olacaktır.
Fed’in bir yıl aranın ardından gerçekleştireceği faiz artışından ziyade, Fed Başkanı Yellen faiz kararının ardından yapacağı baskı toplantısında (22:30) 2017 yılına yönelik Fed’in parasal sıkılaştırmaya yönelik çizeceği patika ve vereceği mesajlar kritik olacak. Bu bağlamda Fed’in ekonomik revizyonları ve 2017 yılında kaç faiz artışı öngördüğü yakından takip edilecek. 2016 yılında fiyatlandığını tahmin ettiğimden, Fed’in faiz artış kararının piyasalar üzerinde bir satış baskısı yaratmayacağını düşünüyorum. Faiz artırımına rağmen, Fed’in 2017 yılı için parasal sıkılaştırmaya yönelik beklentilerin ötesinde şahin bir duruş sergilememesi halinde, kararın ardından yaşanacak rahatlama ile risk alma iştahı artabilir ve gelişmekte olan ülke piyasalarında alımlar gelebilir. Ancak içeride jeopolitik riskler ve siyasi endişeler nedeniyle TL ve TL varlıklarda olası değer kazanımları yurtdışına görece sınırlı kalabilir. Diğer yandan Fed’in faiz artış öngörüsünü beklentilerin üzerinde oluşturması özellikle gelişmekte olan ülke piyasalarında ve para birimlerinde satış baskısına neden olabilir.