Sanal para ile risk almadan gerçek piyasa koşullarında hemen işlem yapmaya başlamak için

Fed ve Rusya Arasında Altın

Altın başta olmak üzere gümüş, petrol ve tüm emtiaları hareketlendiren gündemdeki en hassas konu Rusya’nın Ukrayna’yı olası işgali. Geçtiğimiz haftayı medyada bu konuyla alakalı haberlerin yoğunlaşması ile kapatmıştık.

Ek olarak ons altın, yıllık %7,5’e yükselen ABD TÜFE ile artan enflasyon endişelerini törpülemek adına maksimum seviyede şahin bir Fed arasında bir süredir yatay hareket ediyordu. Fed yetkilileri piyasaları enflasyonun %2 olan hedefini tutturabilmesi için ikna etmeye başlamış, mart ayı ile birlikte faiz artırımlarına ve bilanço küçültülmesine başlayacağını duyurmuştu.

Doğu Avrupa’da yeniden yükselen jeopolitik riskler borsa endekslerinde olduğu gibi altın ve petrol gibi stratejik emtialarda volatiliteye sebep oldu. Borsa endeksleri sert düşerken bu iki emtia hızla yükseldi. Volatilite belli eşikleri geçmeden Fed, 14 Şubat 2022’de olağanüstü toplanacağını duyurarak piyasalarla iletişim yolunu seçti. Toplantı bu akşam tsi 19:30’da gerçekleşecek.

2021 yılı sonu itibarı ile Rusya Federasyonu’nun rezervlerindeki altın miktarı ABD doları miktarını aşmış durumda. Rusya 2014 yılında bu yana altın rezervini ton bazında %100’ün üzerinde artırarak 2300 metrik tona yükseltti. Dolayısıyla ons altındaki yükseliş Rusya ekonomisinin dayanak varlıklarını oluşturan rezervlerini artırmakta.

Son gelişmeler ışığında; geçtiğimiz yazımızda takip ettiğimiz kanalın üst bandını aşan ons altında yeni bir trendin başlangıcındayız. Bir yandan ağustos 2020’den beri bir düzeltme içinde olan ons altın için– mart itibarıyla Fed dahil - tüm dünyanın parasal duruşunu sıkılaştırmaya başladığı bir döneme giriliyor. Diğer yandan şahin Fed, %1,50’yi aşan ABD 2 yıllıklar ve %2’yi geçen ABD 10 yıllıklara rağmen piyasa oyuncuları ellerindeki altının onsunu $1.800-$1.850 aralığından daha düşük fiyata satmayı reddediyor.

Ons altını yukarı taşıyan faktörlerin en azından yakın zamanda ortadan kalkmayabileceğini göz önünde bulundurmak gerekiyor. Rusya ile NATO ittifakı arasındaki süreç karışık olduğu kadar, artık tüm merkez bankalarının önceliği olan yüksek enfasyonun törpülenmesi süreci de düşünüldüğü kadar hızlı ve rahat geçmeyecek.

Bir numaralı enflasyon ve risk hedge’i olan altın için bu gibi dönemler pozitif sayılabilir. Geçtiğimiz aylarda küresel altın ETF’lerine son yılların rekor girişlerinin yaşanması da bazı yatırımcıların bu dönemler için hazırlık yaptığını gösteriyor.






Back to Top