Fed’in toplantı tutanaklarında üyeler politika faizinin muhtemelen zirvede olduğunu değerlendiriyor. Ancak üyeler enflasyonun sürdürülebilir biçimde %2’lik hedefe ilerlediğine emin olmadan faiz indiriminin uygun olmayacağı görüşünde bulunuyorlar. Tutanaklar, yetkililerin faiz indirimi konusunda aceleci olmayacağına ve enflasyon konusunda temkinli olduklarına işaret etti. BIST 100 Endeksi 9400’de güç kaybına uğrarken, 9200 desteğine doğru tepki alımları ile karşılaştı. Buna paralel endeks gün içerisinde kayıplarının büyük kısmını geri alırken, %0,4 düşüş gösterdi. Endeksteki belirgin yukarı yönlü hareket sonrasında ara ara hafta içerisinde realizasyonların gelmesi olağan ve normal görünüyor. Endeksin bu durumda yeniden destek bulduğunu ve yükseliş eğilimini koruduğunu söyleyebiliriz. Endeks geçtiğimiz Ekim’den itibaren oluşan sıkışmayı yukarı tamamlaması sonrasında bu formasyonun gereğini yükseliş yönünde gerçekleştirmeye devam ediyor. Endeksin zaman zaman destek seviyelerine geri çekilmelerde yeniden güç toplaması önümüzdeki dönemde yükselişini daha sağlıklı bir şekilde ileri taşıması için öne çıkıyor. 9400 seviyesi ilk planda aşılması gereken hedef direnç olarak öne çıkıyor. 9400 civarı aynı zamanda tarihi zirve seviyeye işaret ediyor. Dolayısıyla da 9400’ün aşılması yükselişin 9500 olan sonraki direncine devamı için öne çıkıyor. 9300 ve 9200’den tepki gösterdiği için endekste bu seviyeler destek olarak takip edilebilir. Olası geri çekilmelerde ise 9000 ana destek olarak izlenebilir. 9000 desteğinin üzerinde görünümün güçlü kalabileceğini belirtebiliriz. Endekste son haftalardaki yükselen trendindeki harekete bankacılık endeksi iştirak edememişti. Bankacılık endeksi, BIST 100’ün gerisinde kalırken, endeksin yükselişine belirgin katkı sağlayamamıştı. XBANK dün %0,5 yükselişle endeksteki geri çekilmeyi sınırladı. Dolayısıyla da XBANK’ın endekse daha fazla destek vermesi yeni zirvelerin oluşması için önemli. 10.584 ise aşılması gereken direnç olarak izlenebilir. Üçgen sıkışma formasyonunun üzerine yönelim orta vadeli görünümün güçlenmesi ve 11.000 direncine yükseliş için öne çıkıyor. Haziran 2023’ten başlamak üzere ortodoks para politikasına geçilmesi ile birlikte TCMB Ocak’ta, 8. kez faiz artırımı gerçekleştirilmiş oldu. TCMB Başkanı Fatih Karahan para politikasının gerekli sıkılık düzeyine ulaştığını, politika faizinin mevcut seviyede gerektiği müddetçe kalacağını, enflasyon görünümünde belirgin bir bozulma görülmesi halinde parasal sıkılığın gözden geçirileceğini açıklamıştı. Fatih Karahan faiz artışı döngüsünü sonlandırdıklarını ilan ettiklerini, fakat indirimi konuşmak için fazlasıyla erken olduğunu, indirim için enflasyonda hem 2024 hem de 2025 hedefinin tutabilecek durumda olduğunu görmeleri gerektiğini ifade etmişti. Sıkı politika duruşunun 4. çeyreğe kadar korunacağını ve önümüzdeki dönemde para politikasına ilişkin adımların sterilizasyon araçları üzerinden gerçekleşeceğini öngörmekteyiz.
EUR/USD paritesi son dönemde 1,07-1,08 bandında alçalan kanal içerisinde zayıf bir görünüm sergiliyordu. Parite Fed’in toplantı tutanakları öncesinde 1,08 direncini aşarak alçalan kanalın üzerine yükseldi. Buna paralel paritede kısa vadeli görünüm olumlu hale geldi. 1,08’in üzerinde kaldığı sürece tepki yükselişleri devam edebilir. Bu durumda 1,09 ilk planda direnç seviyesidir. 1,09’un üzeri ise kısa vadeli yükselen trendin başlaması açısından takip edilebilir. Dolar endeksindeki geri çekilme ile bazı gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında hafif toparlanma eğilimi gösteriyor. TL ise gelişmekte olan ülke birimlerinin gerisinde hareket ederken, dolar kuru 31,00 olan önemli eşik seviyenin üzerine yükseldi. Dolar kurunda kademeli yükseliş eğilimi korunuyor. Önümüzdeki dönemde kurun bu seviye civarındaki hareketleri önemli olacak. 31,00’in üzerinde 31,10 ve 31,20 dirençler, 30,80 ve 30,70 ise seviyeleri destek olarak takip edilebilir.
Petrol fiyatları direnç seviyelerinde güç kaybına uğradı. Brent petrolde 80,50 dolar destek, 83,50 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatlarının yeniden 2000 dolar seviyesinin üzerine yükselmesi ile kısa vadeli görünümü olumlu hale gelmişti. 2030 dolar ilk planda direnç olarak izlenebilir. Altın ons bu seviyenin üzerinde kısa vadeli yükselen trend içerisinde 2050 dolar olan sonraki direnç seviyesine doğru yükseliş gösterebilir. 2000 dolar desteğinin üzerinde kısa vadeli görünümün olumlu olduğunu belirtelim. Gram altında, dolar kurunun genel desteği sürüyor. Altın onsun da yukarı tepki göstermesi de gram altının diğer taraftan yükselmesini sağladı. Gram altın kısa vadeli yükselen trendde hareket ediyor. 2015 TL’nin üzerinde 2033 TL olan tarihi zirve seviyesine doğru yükseliş gösterebilir. 2000 TL ise destek olarak korunuyor.