BIST 100 Endeksi seçim belirsizliğinin geride kalması ile haftaya sert yukarı yönlü başlangıç yaparken, günü %4,1 oranında yükselişle tamamladı. Endeks 4800’e yönelim ile son haftaların en yüksek seviyelerine ulaştı. Endeks seçimin ikinci turu öncesinde son işlem gününde kısa vadeli direncinin üzeri ile görünümünü olumlu hale getirmişti. Bir süredir hareket ettiği sıkışma bandının direnç seviyesi olan 4700’ün üzerine yönelim sonrasında endekste görünüm güçlenmiş oldu. Bankacılık endeksinde dip oluşumunun ardından tepki hareketinin gerçekleşmesi endeksin performansına olumlu yansıyor. Endekste gün içerisinde olumlu seyir korunabilir. Özellikle de geçtiğimiz iki hafta sert geri çekilen bankacılık endeksindeki toparlanma eğiliminin devamı etmesi endekse destek sağlaması açısından öne çıkıyor. Önümüzdeki dönemde endeksin seyrinde yeni kabine, ekonomi politikaları konusundaki gelişmeler etkili olabilir. Ancak kısa vadede endekste belirli bant içerisindeki bekleme havası geride kalmış görünüyor. Buna paralel 4700 desteğinin üzerinde kalınması ile birlikte yönün yukarı olduğunu söyleyebiliriz. Bu seviyenin üzerinde endeksin 4983 olan önceki zirvesine doğru yükseliş gösterme potansiyeli bulunuyor. Dolayısıyla da 4700’ün üzerinde kalındığı sürece trade fırsatları değerlendirilebilir ve ek alım yönünde pozisyon alınabilir. 4557 desteğinin üzerinde ise trade pozisyonlarının korunması uygun görünüyor. Öte yandan ABD Başkanı Biden, borç limiti konusunda Temsilciler Meclisi Başkanı McCarthy ile prensipte anlaşmaya vardıklarını açıklamıştı. Biden ayrıca 31.4 trilyon dolarlık borç tavanını 1 Ocak 2025'e kadar askıya alan bir bütçe anlaşmasını sonuçlandırdıklarını ve anlaşmanın oylama için Kongre'ye taşınmaya hazır olduğunu söyledi. Tasarının nakit sıkıntısının geride kalması için 5 Haziran'a kadar Kongre'den geçmesi gerekiyor. Beyaz Saray ve Cumhuriyetçiler arasında uzun süren müzakerelerin ardından sağlanan anlaşmaya göre; bazı harcamalara sınırlama getirilirken, borç limitinin iki yıllığına artırılması öngörülüyor. Borç limitinde ilerleme kaydedilmesi haftanın geri kalanında ABD borsalarına olumlu yansıyabilir. ABD borsaları dünkü tatilin ardından bugün işlemlerine başlayacak. Artan risk iştahı ile bölge borsalarında yükseliş görebiliriz; bu konuda yaşanan gelişmeler ABD’de ön plana çıkacaktır. Bu hafta içeride seçim sonrası fiyatlamalar devam edeceğinden BIST yurtdışı borsalara görece daha belirgin hareketler sergileyebilir.
Dolar son dönemde gelişmiş ülke para birimlerine karşı güçlenme eğilimi gösteriyor. ABD’de artan reel faizler dolar lehine görünümü destekliyor. Buna bağlı olarak EUR/USD kısa vadeli destek seviyelerinin altına yönelirken, zayıf bir seyir izliyor. Son durumda 1,07’nin üzerinde tutunma eğilimi gösteren paritede bu seviye kısa vadeli destek olarak takip edilebilir. Paritenin bu seviyenin üzerinde kalabilmesi geri çekilme eğiliminin ileri taşınmaması için öne çıkıyor. Ancak ABD tahvil faizlerinde yükselişin hız kesmesi ile paritede tepki yükselişinin de gerçekleşme potansiyeli bulunuyor. Olası bu durumda 1,08 ise direnç seviyesidir. 1,07’nin altında ise 1,0630-1,06 destek bölgesi konumunda.
Altın ons fiyatları 1950 doların altındaki seyrine devam ediyor. ABD’de artan reel faizler emtia fiyatlarına olumsuz yansıyor. Altın onsun kısa vadede 1935 dolar desteğini savunması dip oluşumu açısından önemli. 1950 doların aşılması halinde ise 1965 dolar seviyesi hedef direnç olarak karşımıza çıkabilir. Gram altında dolar kurunun desteği sürüyor. 1242 TL desteği kısa vadeli dip haline geldi; bu seviyenin üzerinde genel görünümün olumlu olduğunu söyleyebiliriz. 1276 TL ise direnç seviyesi olarak izlenebilir.