Fed’in faiz kararının ardından bugünkü ABD Nisan ayı istihdam verileri piyasaların takibinde olacak. Hatırlatmak gerekirse Fed Çarşamba akşamı; beklentilere paralel politika faizini 25 baz puan artışla %5,00-%5,25 aralığına yükseltmişti. Böylece politika faizi sıkılaştırma döngüsünün başladığı geçtiğimiz yılın Mart ayından bu yana 500 baz artışla son 16 yılın zirvesine ulaştı. Fed Başkanı Powell, faiz kararının ardından düzenlediği basın toplantısında; faiz artırımlarının durdurulması yönünde bir karar almadıklarını ve faiz artırımlarının durdurulup durdurulmayacağının Haziran toplantısında ele alınacağını belirtmişti. Dolayısıyla da enflasyonun hedeflerinin üzerinde seyrettiğini düşünen Fed; önümüzdeki dönemde açıklanacak olan ekonomik verileri yakından takip edip adımlarını ona göre atmayı planlıyor. Buna göre gerekirse para politikasını daha da sıkılaştırabileceklerini belirterek ilave faiz artırımına yönelik açık kapı da bırakıyor. Tahminlere bakacak olursak; tarım dışı istihdamın aylık 180 bin kişi artması, işsizlik oranının %3,5’ten %3,6 seviyesine yükselmesi ve aylık ücret artışının %0,3 olması öngörülüyor. Veriler öğleden sonra küresel piyasalarda hareketliliğe neden olacaktır. Ancak veriler Fed’in faiz kararının ardından açıklanacağından piyasa etkisi geçtiğimiz aylara göre daha sınırlı kalabilir. ECB ise politika faiz oranını %3,50’den %3,75 seviyesine yükseltti. ECB Başkanı Lagarde; enflasyonda hala ciddi yukarı yönlü risklerin olduğuna dikkat çekerek üyelerin faizlerin artması konusunda hemfikir olduğunu belirtti. Ayrıca Lagarde; faiz artırımlarına ara vermediklerini ve bazı üyelerin 50 baz puanlık artışın uygun olduğunu düşündüğünü açıkladı. ECB enflasyon ile mücadele konusunda kararlı söylemlerde bulunmaya devam ediyor.
BIST 100 Endeksi’nde ise volatil seyir sürüyor. Gün içi hareketlerde marjın yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Endeks 4578 direncinde güç kaybına uğradı. Endeksin ilk etapta 4447 desteğinin üzerinde kalabilmesi kısa vadeli görünümü ve tepki hareketinin devamı için öne çıkıyor. Böyle bir durumda 4578 seviyesi hedef direnç olarak geçerli. 4447’nin aşağı kırılması halinde ise 4311 ana destek konumunda. Endeksin dip oluşumu için 4311 desteğinin üzerinde kalması önemli. Endekste ilk etapta 4311 desteğine doğru alımların gerçekleştiğini, 4578 direncine doğru ise kâr satışlarının geldiğini görebiliriz. Yükselişin ileri taşınması ise 4578 direncinin aşılması öne çıkıyor. İçeride seçim yaklaşırken, volatil seyre karşı temkinli olmakta yarar bulunuyor.
Altın ons kısa vadeli yükselen kanal içerisinde destek bulurken, 2049 dolar direncinin üzerini test etti. Altın onsta bu seviyenin üzerinde kalıcı olunması ile yeniden 2065 dolar direncine doğru yukarı yönlü hareket yaşanabilir. 2010 dolar desteğinin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu. Gram altında dolar kurunun desteğinin yanı sıra altın onstaki yükseliş görünümün güçlenmesini sağladı. 1271 TL’nin üzerinde 1294 TL direncine doğru yükseliş gösterebilir. 1255 TL desteğinin üzerinde genel görünümün olumlu olduğunu söyleyebiliriz.
EUR/USD, Fed’in ek politika sıkılaştırmasına yönelik ifadesini metinden kaldırmasının da etkisiyle doların güç kaybetmesi bağlı olarak yukarı tepki göstermişti. Ancak ECB Başkanı Lagarde’ın ekonomik göstergelerde yaşanan düşüşe dikkat çekmesi ve 50 baz puanlık faiz artırımı yönünde beklentilere yönelik açıklamaları ile Euro değer kaybetti. Buna paralel EUR/USD, 1,1080-1,11 bandındaki sıkışmayı yukarı yönde tamamlayamadı. Paritede bu bölge direnç aralığı olarak korunuyor. 1,09 desteğinin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu görünüyor.