Sanal para ile risk almadan gerçek piyasa koşullarında hemen işlem yapmaya başlamak için

Endekste 7500 direnci yükselişin devamı adına öne çıkıyor…

 

BIST 100 Endeksi kısa vadeli sıkışmanın üzerine yönelim sonrasında bu hafta içerisinde birkaç kez 7500 direncine yönelim gösterdi. Endeks TCMB’nin yeni dönemde faiz artırımının ardından Haziran ayı ortasından bu yana yükselen trendde hareket ediyor. Endeksin son dönemdeki yukarı yönlü performansında enflasyon fiyatlaması, düşen ülke risk primi, yabancı yatırımcıların ilgisi, Birleşik Arap Emirlikleri ile yapılan anlaşmanın olumlu yansımaları etkili oluyor. Endeks yaşanan belirgin yukarı yönlü hareketlerin ardından ara ara gün bazında kısa vadeli düzeltme gösterebilir. Endeks dün 7500 direncine yönelimlerinde güç kaybına uğrarken, günü %0,8 oranında düşüşle tamamladı. Endekste direnç seviyelerinin üzerine yönelim sonrasında ara ara gelebilecek kar satışları olağan görünüyor. 7400’ün üzerinde kalıcı olunması ile birlikte 7500 ve devamında 7600 dirençlerine doğru yükselişin devam ettiğini görebiliriz. 7100 desteğinin üzerinde endekste yükselişin ileri taşınma potansiyeli bulunuyor. Bankacılık endeksinin ise 6662 desteğinin üzerinde kapanış gerçekleştirmesinin olumlu olduğunu söyleyebiliriz. XBANK’ta bu seviyenin üzeri yükselişin ileri taşınması adına izlenebilir. Önümüzdeki dönemde enflasyona alternatif getiri arayışı ön planda kalmaya devam edebilir. Geçen aylarda hem geçmiş kur hareketi hem de ücret artışlarıyla beraber çekirdek enflasyonda yukarı yönlü baskı sürebilir. Dolayısıyla da enflasyon fiyatlaması ile BIST’e olan ilgi devam edebilir. Ancak ara ara yaşanabilecek kâr satışlarını da göz önünde bulundurmakta fayda bulunuyor. Endeksin zaman zaman düzeltme hareketi ile karşılaşması normal olarak karşılanabilir. Yurtdışı gelişmelere baktığımızda; yarın ABD’de açıklanacak olan Temmuz ayı enflasyon rakamları öne çıkıyor. Küresel piyasalar daha çok bu verilerin seyrine odaklanmış durumda. Enflasyon rakamları Fed’in Eylül ayı toplantısına yönelik beklentileri şekillendirecektir. ABD ve Avrupa borsaları son durumda yukarı tepki çabasında güç kaybına uğruyor. BIST’in ise yurtdışı borsalardan pozitif ayrıştığını belirtelim.






EUR/USD dolar lehine hareketle yaklaşık iki haftadır aşağı yönlü trendde hareket ediyor. Parite Cuma günü ABD’de açıklanan tarım dışı istihdam verisi sonrasında 1,10’un üzerine tepki göstermişti. Ancak bu seviyenin üzerinde kalıcı olmakta zorlandığını görüyoruz. ABD enflasyon verileri 1,1050 yeni direnç haline gelirken, bu seviyenin aşılması halinde paritede yükselişin devamını görebiliriz. 1,1150 ise sonraki direnç seviyesine işaret ediyor. 1,09 desteğinin üzerinde kaldığı sürece paritede kısa vadeli dip oluşumundan bahsedebiliriz. Bu hafta ABD’de açıklanacak olan enflasyon verileri hareketlilik yaratacaktır. TCMB’nin faiz artırım kararının ardından TL tarafında belirgin bir değişim olmadığını belirtelim. Dolar kuru 27,00 seviyesi civarında hareket ediyor. Ancak faiz artırımları son durumda yukarı yönlü hareketlerin daha sınırlı olmasını sağladı. 27,00’nin üzerinde 27,26 direnç olarak izlenebilir. Olası aşağı yönlü hareketlerde ise 26,60 seviyesi destek olarak takip edilebilir.




ABD Enerji Enformasyon İdaresi tarafından yayımlanan bir rapora göre ABD'nin bu yıl petrol üretimi daha önce öngörülenden daha hızlı artacak. Rapora göre üretimin 2024 yılında ABD'de ve küresel çapta artış göstermesi bekleniyor. Petrol fiyatları volatil bir seyir izledi; yeniden yukarı tepki gösterdi. Brent petrolde 83,80 dolar destek, 86,50 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları 1940-1930 dolar destek bölgesinin de altına geri çekilirken, kısa vadeli dip oluşumunu henüz tamamlayamadı. 1930 doların altında ilk etapta 1920 dolar destek seviyesidir. 1940 dolar ise direnç olarak korunuyor. Gram altında dolar kurunun genel desteği sürüyor. 1700 TL’nin üzerinde 1718 TL hedef direnç seviyesidir. 1652 TL desteğinin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu görünüyor.

 


Back to Top