TCMB PPK para politikası faizi olan bir haftalık repo faizini %15,0’ten %17,5’e yükseltti. Hatırlanacağı üzere bir önceki PPK toplantısında politika faizi %8,5’ten %15’e çıkarılmıştı. PPK karar metninin, önceki aya kıyasla büyük oranda aynı kaldığını gözlemliyoruz. Önceki karar metninde olduğu gibi güncel metinde de “mikro ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde” “sadeleşme” sürecinin devam edeceği belirtilmiş. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Körfez turunu Çarşamba günü Birleşik Arap Emirlikleri’ne gerçekleştirerek tamamlamış oldu. İletişim Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında enerji, ulaştırma, altyapı, lojistik, e-ticaret, finans, sağlık, gıda, turizm, emlak, inşaat, savunma sanayii, yapay zeka ve ileri teknolojiler gibi alanlarda 13 belgenin imzalandığı, anlaşmaların toplam tutarının 50,7 milyar dolar olduğu duyulmuştu. Diplomatik tarafta yapıcı görüşmeler, Körfez ülkeleri ile yeni yatırım anlaşmalarına imza atılmasının, bu yöndeki girişimlerin hem ekonomik hem de piyasa yansıması açısından olumlu olduğunu söyleyebiliriz. Öte yandan döviz ihtiyacı ve cari işlemler dengesi açısından doğrudan yatırımların orta-uzun vade için önemli gelişmeler olduğunu belirtelim. Beklentilerin üzerinde imzalanan yatırım anlaşması BIST’e olumlu yansıyor. Endeks hafta içerisinde 6300 seviyesine doğru geri çekilse yaşanan düşüşün olağan ve düzeltme niteliğinde olduğunu söyleyebiliriz. Körfez ziyaretinin olumlu yansımasının yanı sıra faiz artırım kararı endeksin performansına katkı sağladı. Endeks dün günü %1,7 oranında yükselişle tamamladı. 6300 desteğinin üzerinde kaldığı sürece endekste kısa vadeli görünümün olumlu olduğunu değerlendiriyoruz. 6600’ün üzerinde ise 6800 direncine doğru yükselişin devam ettiğini görebiliriz. Bankacılık endeksi ise 5600 desteğinin üzerinde 6120 olan hedef direncine yönelik hareketler sergileyebilir. Önümüzdeki dönemde enflasyona alternatif getiri arayışı ön planda kalabilir. Temmuz’da hem geçmiş kur hareketi hem de ücret artışlarıyla beraber çekirdek enflasyonda artışın gerçekleşmesi bekliyoruz. Endeks TL’deki zayıflama eğilimi ile yabancı ilgisinin artacağına yönelik beklentilerin yanı sıra kur geçişkenliğinin enflasyona yansıma olasılığı ve maaş/ücret artışları ile önümüzdeki dönemde destek bulmayı sürdürebilir. Dolayısıyla da enflasyon fiyatlaması ile BIST’e olan ilgi devam edebilir. Ancak ara ara yaşanabilecek kâr satışları da normal olarak karşılanabilir.
EUR/USD, son dönemde ABD’de beklentilerin altında açıklanan verilerin etkisiyle 1,13 direncine doğru yönelim göstermişti. Parite ABD tahvil faizlerindeki yeniden yükselişin etkisiyle 1,1185 desteğinin altına geri çekildi. Paritenin 1,1090 desteğinin üzerinde kalabilmesi kısa vadeli görünümü ve tepki açısından öne çıkıyor. 1,1185 direnç haline gelirken, bu seviyenin üzeri 1,13 seviyesine yönelim için izlenebilir. TCMB’nin faiz artırım kararının ardından TL tarafında belirgin bir değişim olmadığını belirtelim.
Petrol fiyatları yaşanan geri çekilmenin ardından kısa vadeli destek seviyelerinin üzerinde yukarı tepki gösteriyor. Brent petrolde 77,50 dolar destek, 83,00 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları ABD tahvil faizlerindeki yukarı yönlü hareketlerin etkisiyle 1985 dolar direnci civarında güç kaybına uğradı. Buna paralel altın ons 1985 doların üzerinde kalıcı olamadı. Altın onsta 1960 dolar desteğinin üzerinde 1985 dolar direnç olmayı sürdürecektir. 1940 dolar olan ikincil desteğinin üzerinde kalınması kısa vadeli tepki hareketlerinin korunması açısından izlenebilir. Gram altında dolar kurunun genel desteği sürüyor. 1732 TL tarihi zirve direnç olarak izlenebilir. 1652 TL desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor.