Sanal para ile risk almadan gerçek piyasa koşullarında hemen işlem yapmaya başlamak için

Endeksin 7200’ün üzerinde kalıcı olması önemli…

BIST 100 Endeksi’nde 7000 seviyesinin üzerinde kalıcı olunması ile beraber yukarı yönlü trend devam ederken, rekor tazeleniyor. Endeks günü 7217 seviyesinde %2,1 yükselişle tamamladı. Geçen hafta gerçekleşen düzeltme ile destek seviyelerinin üzerinde kalırken, dirençlerini aşarak yoluna devam ediyor. Buna paralel 7200’in üzeri ile haftalık bazda %7,8 değer kazandı. Öte yandan BIST’in yükselişinde yabancı yatırımcı ilgisinin de mevcut olduğunu söyleyebiliriz. TCMB tarafından yayımlanan menkul kıymet istatistiklerine göre yurt dışı yerleşik kişiler yedi haftalık dönemde yabancıların net hisse alım miktarı toplam 1,6 milyar dolar oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yabancı yatırımcıların Türk varlıklarına olan ilgisinde bir artış görmekten memnuniyet duyduklarını açıklamıştı. Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi 372 ile Mart 2021’den bu yana en düşük seviyelerine geriledi. Bankacılık endeksinin sıkışma formasyonunu yukarı tamamlaması BIST 100’ün yükselişini ileri taşımasına destek sağladı. BIST 100’de ise 7000 desteğinin üzerinde kısa vadeli yönün yukarı olduğunu söyleyebiliriz. 7100’ün üzerinde ise 7256 ve 7300 dirençlerine doğru yükselişin devamını görebiliriz. XBANK’ta 6120 destek haline gelirken, bu seviyenin üzerinde kalınması öne çıkıyor. Önümüzdeki dönemde enflasyona alternatif getiri arayışı ön planda kalmaya devam edebilir. Geçen aylarda hem geçmiş kur hareketi hem de ücret artışlarıyla beraber çekirdek enflasyonda artışın gerçekleşmesi bekliyoruz. Dolayısıyla da enflasyon fiyatlaması ile BIST’e olan ilgi devam edebilir. Ancak ara ara yaşanabilecek kâr satışlarını da göz önünde bulundurmakta fayda bulunuyor. Endeksin zaman zaman düzeltme hareketi ile karşılaşması normal olarak karşılanabilir. Yurtdışı gelişmelere baktığımızda; Eurostat verilerine göre Euro Bölgesi ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %0,3 büyüdü. Beklenti %0,2 gerçekleşmesi yönünde idi. Bölge ekonomisi yıllık bazda ise %0,6 oranında büyüme gösterdi. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) Temmuz ayında yıllık bazda %5,5'ten %5,4 olan beklentilerin hafif altında %5,3'e geriledi. Fed ve ECB önümüzdeki dönemde açıklanacak olan ekonomik verileri yakından etmeye devam edecek. Her iki majör merkez bankasının Eylül ayı ve yılın geri kalan toplantılarında adımlarını verilerin seyrine göre atmayı planladığını belirtebiliriz. Bu kapsamda; ABD’de açıklanacak olan Temmuz ayı istihdam verileri öne çıkıyor. Diğer yandan hafta içerisinde Avrupa ve ABD’de PMI imalat ve hizmet endeksleri izlenecek.



ECB’nin faiz artırım kararı EUR/USD’nin 1,1150 direncine yönelmesini sağlasa da, ABD büyüme verisinin beklentileri aşması paritenin yeniden geri çekilmesine neden olmuştu. Parite son durumda kısa vadeli dip oluşum çabası gösteriyor. 1,1090 direncinin aşılması 1,1150 direncine tepki açısından takip edilebilir. 1,10’un altında ise 1,09 seviyesi destek olarak izlenebilir. Bu hafta ABD’de açıklanacak olan istihdam verileri hareketlilik yaratacaktır.


Kısa vadeli yükselen trendde hareket eden petrol fiyatlarında güçlü görünüm korunuyor. Brent petrolde 81,50 dolar destek, 87,20 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları ABD tahvil faizlerindeki yükselişin etkisiyle 1985 dolar direncine doğru güç kaybetmişti. 1960 dolar ilk planda direnç konumunda iken, bu seviyenin üzerinde yeniden 1985 dolar direncine yükselişin devamını görebiliriz. 1940 dolar desteğinin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu kalmaya devam edecek. Gram altında dolar kurunun genel desteği sürüyor. Altın onsun yukarı tepki göstermesi gram altının 1700 TL’nin üzerine yönelmesini sağladı. 1700 TL’nin üzerinde 1718 TL hedef direnç seviyesidir. 1652 TL desteğinin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu görünüyor.

 

 


Back to Top