Sanal para ile risk almadan gerçek piyasa koşullarında hemen işlem yapmaya başlamak için

Endeks rekor kırma eğiliminde, 9300’ün aşılması öne çıkıyor…

BIST 100 Endeksi bu hafta dalgalı bir seyir izledi. Endeks Salı günkü %2 oranındaki düşüşün ardından Çarşamba günü satışların devam etmesi ile 8900 seviyesine doğru geri çekilmişti. Endeks Çarşamba günü devamında ise gelen tepki alımları ile toparlandı ve 9000’in üzerine yükseliş gösterdi. Endeks dün ise 9100 ve 9200 dirençlerini aşarak, tarihi zirve seviyesini ileri taşıdı. Buna paralel endeks %1,9 oranında yükselişle güçlü bir görünüm sergiledi. Dolayısıyla da endekste hafta içi gelen satışların kısa vadeli düzeltme hareketi niteliğinde kaldığını gördük. Endeksteki belirgin yukarı yönlü hareket sonrasında realizasyonların gelmesi olağan ve normal görünüyor. Endeks geçtiğimiz Ekim’den itibaren oluşan sıkışmayı yukarı tamamlaması sonrasında bu formasyonun gereğini yükseliş yönünde gerçekleştirmeye devam ediyor. Endeksin zaman zaman destek seviyelerine geri çekilmelerde yeniden güç toplaması önümüzdeki dönemde yükselişini daha sağlıklı bir şekilde ileri taşıması için öne çıkıyor. Endekste 9000 ilk etapta destek konumunda iken, bu seviyenin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. Dolayısıyla da endekste 9000’in üzerinde rekor tazeleme eğiliminin korunacağını düşünüyoruz. 9300 ve 9500 dirençlerine yükseliş gösterebilir. Olası geri çekilmelerde ise 9000 önemli destek olarak izlenebilir. 9000 desteğinin üzerinde görünümün güçlü kalabileceğini belirtebiliriz. Bankacılık endeksi ise dün %1,2 oranında yükseliş gösterdi. Endekste son haftalardaki yükselen trenddeki hareketine bankacılık endeksi iştirak edemedi. Bankacılık endeksi, BIST 100’ün gerisinde kalırken, endeksin yükselişine katkı sağlayamadı. Dolayısıyla da bankacılık endeksinin BIST 100’e destek vermesi yeni zirvelerin oluşması için önemli. Bankacılık endeksinde 10.000 desteğinin üzerinde kısa vadeli yönün yukarı kalmaya devam edeceğini düşünüyoruz. 10.386 ise aşılması gereken direnç olarak izlenebilir. TCMB tarafından haftalık menkul kıymet istatistikleri yayımlandı. Buna göre, yurtdışında yerleşik kişiler geçen hafta net 36,8 milyon dolarlık hisse senedi, 13,5 milyon dolarlık devlet iç borçlanma senedi (DİBS) aldı. Böylece, son beş haftada yabancılar net 535,2 milyon dolarlık hisse senedi ve 332,4 milyon dolarlık DİBS almış oldu. Diğer yandan CDS’teki düşüşün endeksin performansı açısından olumlu olduğunu söyleyebiliriz. Yurtdışı gelişmelere baktığımızda; ABD’de Ocak ayı enflasyon verileri beklentilerin üzerinde açıklanmıştı. Fed üyeleri bu yıl için faiz indirim yönünde görüş bildirse de, bu konuda aceleci olmayacaklarının ve enflasyonun %2 hedef seviyelerine gerilemesinden emin oluncaya kadar faiz indirimi konusunda temkinli olacaklarının sinyalini veriyor. Verinin ardından yükseliş gösteren ABD tahvil faizleri yeniden güç kaybederken, bölge borsalarındaki geri çekilme kısa vadeli olarak gerçekleştirdi. ABD borsaları olumlu seyirle yükselişine devam ediyor. S&P 500 Endeksi 5000 destek seviyesinin üzerinde hareket ediyor.

ABD enflasyon rakamlarının açıklanması sonrasında dolar küresel çapta gücünü artırmıştı. EUR/USD paritesi dolar lehine hareketle 1,07 desteğinin hafif altını test etti. Parite bu seviyenin üzerinde kalma eğilimi gösterirken, 1,07-1,08 bandının üst tarafına doğru yönelim gösteriyor. 1,07 ana destek konumunda iken, bu seviye kısa vadeli dip oluşumu için takip edilebilir. 1,08 ilk etapta direnç konumunda; bu seviyenin üzeri tepki hareketinin ileri taşınması ve kısa vadeli görünümün olumluya dönmesi açısından takip edilebilir. Aynı zamanda 1,08’in üzerinde alçalan kanalın üzerine yönelim gerçekleşiyor olacak. Bu durumda sonraki direnç 1,09 seviyesinde bulunuyor. Fed’in faizlerin zirvede olduğunu belirtmesi paritede geri çekilmeyi sınırlayabilir. Ancak diğer yandan da Fed’den faiz indirim beklentilerinin aşağı gelmesi paritenin 1,08 direncinde güç kaybetmesine neden oluyor. Gelişmekte olan ülke para birimleri zaman zaman dolar endeksindeki yükselişten olumsuz etkileniyor. TL de benzer seyir izlerken, dolar kuru 30,80 direncinin üzerine yükseldi. Dolar kurunda kademeli yükseliş eğilimi korunuyor. 30,80’in üzerinde 30,90 ve 31,00 sonraki dirençler olarak takip edilebilir. 30,70 ve 30,60 ise destek seviyesi haline geldi.


Petrol fiyatları destek seviyelerine doğru geri çekilmelerde yukarı tepki gösteriyor. Brent petrolde 80,50 dolar destek, 83,50 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları son dönemde Fed’den faiz indirim beklentilerinin aşağı gelmesi ve ABD tahvil faizlerindeki yükselişle ile 2000 dolar desteğinin altına gerilemişti. Altın ons yeniden yukarı tepki göstererek bu seviyenin üzerine yöneldi. Altın onsun 2000 doların üzerinde hareket sergilemesini kısa vadeli görünümü açısından olumlu buluyoruz. Dolayısıyla da yükseliş potansiyeli ile birlikte 2030 dolar hedef direnç olarak izlenebilir. 1970 dolar ise ana destek olarak öne çıkıyor. Gram altında, dolar kurunun genel desteği sürüyor. Gram altında 1960 TL desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 2000 TL ise direnç olarak takip edilebilir.


 
Back to Top