Sanal para ile risk almadan gerçek piyasa koşullarında hemen işlem yapmaya başlamak için

Endeks 8050 ana desteğini aşağı kırdı…

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan, İsrail’deki çatışmaları tırmandırmaması konusunda uyarmak için İran’la görüşmeler yürüttüğünü duyurdu. Öte yandan Beyaz Saray önümüzdeki hafta hem Ukrayna hem de İsrail’e yardım içeren ek bir finansman paketi sunmaya hazırlanırken, ABD Başkanı Biden ülkesinin her iki ülkeye de yardım sağlama kapasitesine ve yükümlülüğüne sahip olduğunu söyledi. BIST 100 Endeksi haftanın ilk işlem gününde karışık bir seyir izledi. İki Mısırlı yetkili, ABD-İsrail ve Mısır'ın Gazze'nin güneyinde bir ateşkes için anlaştığını duyurdu. İsrail ve Hamas ise böyle bir anlaşmanın yapılmadığını aktardı. Endeks haftaya olumlu bir başlangıç yapsa da, ilerleyen işlemlerde satış baskısı altında kalmaya devam etti. Jeopolitik gelişmeler endeks üzerinde etkili oluyor. Ancak CDS risk primimizde belirgin bir yukarı hareketin olmadığını belirtelim. Son durumda 5 yıllık CDS 400-410 bandında kalmayı sürdürüyor. 8050 olan ana destek seviyesinin altına geri çekilirken, böylece endekste ikili dip formasyon oluşumu gerçekleşemedi. Aşağı yönlü trendde hareketine devam eden endeks günü %2,2 oranında düşüşle tamamladı. 8050 desteğinin aşağı kırılması ile endekste kısa vadeli görünümün zayıfladığını belirtebiliriz. Bu seviye artık direnç haline geldi. 8050 direnci aşılmadığı takdirde yükselişler tepki niteliğinde kalabilir. 7900 seviyesi ilk planda destek olarak öne çıkıyor. 7900 desteğinin altına yönelim halinde geri çekilme 7800 desteğine doğru devam edebilir. Bu dönemde riskleri düşük tutmakta ve olası aşağı yönlü hareketlere hatta volatiliteye karşı temkinli kalmakta yarar bulunuyor. Trade amaçlı yeni alım konusunda teknik göstergeler açısından endekste geri dönüş işaretini beklemek daha uygun olacaktır. Yüksek oynaklığın gün içi sert hareketlerin yaşanmasına neden olduğunu belirtelim. ABD’de ekonomiye gösterge niteliğindeki açıklanacak olan veriler öğleden sonra bölge borsalarında hareketliliğe neden olabilir. Öte yandan; Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Perşembe günü Paris’te yatırımcılarla görüşecek iken, ardından ise Abu Dabi, Doha ve Riyad’a gidecek. Mehmet Şimşek Birleşik Arap Emirlikleri ile 50 milyar dolarlık yatırım programının ilk somut adımlarının da bu ziyarette atılacağını belirtti. Haftanın ortasından sonra yurt dışı ziyarete yönelik haber akışı takip edilecek.


Bazı Fed üyelerinin sıkı para politikası tonunu yumuşatıcı ifadeler kullanması ile yukarı tepki gösteren EUR/USD, ABD enflasyon verileri sonrasında 1,05 desteğine geri çekildi. Jeopolitik riskler de son dönemde dolara olan talebi artırdı. Parite son durumda 1,05 desteğinin üzerinde kalma eğilimi gösteriyor. 1,06 ise ana direnç olarak geçerli. Bu seviyenin altında yükselişler tepki niteliğinde kalabilir. 1,0450 ise ana destek olarak korunuyor. Gelişmekte olan ülke para birimleri doların küresel çapta güçlenmesinden olumsuz etkileniyor. Dolar kuru 27,80 direncinin üzerine yükseldi. Kurda bu seviyenin üzerinde 28,00 direnci psikolojik seviye olarak öne çıkıyor. 27,60 ise destek olarak izlenebilir.


Petrol fiyatları Orta Doğu’da arz endişelerinde destek buluyor. Brent petrolde 87,50 dolar destek, 90,40 dolar ise direnç seviyesidir. Jeopolitik riskler ile sert yukarı tepki gösteren altın ons fiyatları son durumda dengelenme eğilimi içerisinde hareket ediyor. 1930 dolar direnç olarak geçerli iken, bu seviyenin üzeri yükselişin devamı için izlenebilir. 1900 dolar desteğinin üzerinde ise kısa vadeli görünüm olumlu. Jeopolitik tansiyona bağlı olarak altın ons fiyatları destek bulmaya devam edebilir. Gram altında dolar kurunun genel desteği sürüyor. 1700 TL desteğinin üzerinde kısa vadeli yönün yukarı olduğunu söyleyebiliriz. 1732 TL tarihi zirvesine doğru yükseliş sürebilir.

Back to Top