6 Ocak’tan bu yana yukarı yönlü trendde hareket eden BIST 100 Endeksi bu süre zarfında %9 oranında yükselirken, buna bağlı olarak kısa vadeli teknik göstergeler aşırı alım bölgesine ulaşmış durumda.
Bu tarihten itibaren MSCI Gelişmekte Olan Ülke (GOÜ) Endeksi ile karşılaştırdığımızda dolar bazında BIST 100 Endeksi, %3 yükselişle görece yatay bir performans sergilemiştir. Dolayısıyla da endeksin son iki haftalık yükselişinde benzer ülkelere göre pozitif ayrışması söz konusu değildir.
Ancak TCMB’nin TL likiditesini sıkılaştırıcı yönde adımlarının sonucunda zaman zaman TL’de yaşanan toparlanma BIST’in GOÜborsalarındaki alımlara paralel hareketler sergilemesini sağlamıştır.
Endeks GOÜ borsalarına paralel hareketle 15 Temmuz öncesi seviyelerinin üzerine yönelse de, yaşanan bu yükseliş soluksuz ve düzeltme yapmadan gerçekleşti.
Aşağıdaki grafikte BIST 100 Endeksi’nde 50, 100 ve 200 günlük hareketli ortalamalara göre ağırlık vererek oluşturduğumuz endeks yer almaktadır. Endeksin kısa sürede ortalamasını geçerek, +1 standart sapmasının da üzerine yönelmesi, BIST 100 Endeksi’nin kısa vadede ortalamalarından oldukça uzaklaştığını gösteriyor.
Sonuç olarak; BIST 100 Endeksi’nde kısa vadede 15 Temmuz’da görülen seviye olan 82.750 desteği öne çıkıyor. Fich’in Cuma günü Türkiye’nin kredi notunu indirme olasılığının yüksek oluşu, düzeltme gerçekleştirmeden ralli hareketi gösteren endekste kâr satışlarına neden olabilir. Dolayısıyla da endekste kısa vadede 82.750’nin altında aşağı yönlü hareketlerin devamını görebiliriz. Bu nedenle 82.750 desteği mevcut trade pozisyonları için stop loss seviyesi olarak takip edilebilir.