Gelişmekte olan ülke (GOÜ) varlıkları kayıpla tamamladığı 2015 yılının ardından bu yıl toparlanma eğilimi gösterdi. GOÜ ekonomilerindeki iyileşme ve para birimlerindeki değer kazancı piyasalarına da olumlu yansıdı.
Diğer yandan bu yıl Fed’in parasal sıkılaştırma kararı için temkinli davranması ve olası sıkılaştırıcı yöndeki adımlarını kademeli gerçekleştireceğine yönelik mesajlar vermesi Banka’nın faiz artırımının olumsuz etkilerinin sınırlı olmasını sağladı.
Aşağıdaki grafiklerde görüleceği üzere 2016 yılında Türk Lirası, Meksika Peso’su ve Hint Rupisi hariç diğer para birimleri değer kazandı. Diğer yandan Brezilya borsası %42’lik yükseliş ile GOÜ borsalarına görece olumlu performans gösterdi.
2016 yılında Türkiye ve Meksika’nın varlıkları özelinde bakacak olursak; para birimleri ve 10 yıllık tahvilleri diğer GOÜ varlıklarından negatif yönde ayrıştı.
İçeride darbe girişimi, siyasi riskler ve jeopolitik endişeler nedeniyle Türkiye’nin artan risk primine bağlı olarak ülkeden yabancı sermaye çıkışı gerçekleşti.
Buna paralel TL dolar karşısında bu yıl %21 oranında değer kaybına uğrarken, 10 yıllık tahvil faizi ise yaklaşık olarak 60 baz puan civarında yükseliş gösterdi.
Ancak kur ve faizdeki yükselişe rağmen yurtiçi hisse senedi piyasamız dirençli bir görünüm sergiledi. BIST 100 Endeksi bu yıl %8 oranında yükseliş ile diğer TL varlıklardan pozitif ayrıştı. Meksika varlıkları ise ülkeye karşı söylemleri ile dikkat çeken Trump’ın ABD Başkanı seçilmesinin ardından sert değer kaybına uğradı.
Sonuç olarak; 2017’de her ne kadar dış faktörler TL ve TL varlıklar üzerinde etkili olacaksa da, asıl iç odaklı gelişmeler yurtiçi varlıkların seyri açısından kritik.
Nisan veya Mayıs aylarında yapılması planlanan anayasa referandumu siyasi endişelerin yüksek kalmasına neden olabilir.
Ocak ayı sonlarına doğru göreve başlayacak olan Trump’ın seçim kampanyası döneminde ABD ekonomisine yönelik vaatlerini 2017 yılında ne ölçüde hayata geçireceği önemli olacak.
Trump’ın vergi oranlarını düşürüp, yatırım harcamalarını artırması halinde, 2017’nin ilk çeyreğinde ABD’de kişisel gelirler ve tüketim harcamalarında artış görebiliriz. Buna bağlı olarak, ABD’de ekonomik büyüme hız kazanıp, enflasyon artış gösterebilir. Diğer yandan 2017 yılı için 3 faiz artışı öngören Fed’in parasal sıkılaştırmaya yönelik atacağı adımlar GOÜ piyasalarının seyrinde etkili olacak.