Sanal para ile risk almadan gerçek piyasa koşullarında hemen işlem yapmaya başlamak için

2 ve 10 yıllık tahvil faiz spread’i 120 baz puan civarı

TL’deki değer kaybı kur geçişkenliği nedeniyle enflasyonda yukarı yönlü baskıya neden olurken, enflasyon beklentileri yükseliş gösteriyor.


2 - 10 yıl tahvil faiz spread’i uzun vadeli tahvillere gelen yabancı alımları ile 120 baz puan civarı ile tarihi zirve seviyelere yükseldi.


Türkiye-ABD arasında yaşanan vize krizi, jeopolitik riskler, ABD’de devam eden soruşturma nedeniyle TL, Eylül ayının ilk haftasından bu yana değer kaybetme eğilimi gösteriyor.


TCMB ise fiyat istikrarını korumak adına bankalara yapılan fonlama kompozisyonunda değişikliğe gitti.


Buna göre TCMB bankalara %9,25 maliyet olan gecelik borç verme faizinden fonlamayı kaldırırken, yeni düzenleme ile bankaların fonlama ihtiyacının tamamını %12,25 olan geç likidite penceresinden karşılıyor. Böylece ortalama fonlama maliyeti %12,25 seviyesine yükselmiş durumda.


TL’deki zayıflık, enflasyonun yüksek seyri ve enflasyon beklentilerinin yükselmesi ve TCMB’nin TL likditesini  sıkılaştırması nedeniyle Eylül ayının başından bu yana gösterge tahvil faizi 200, 10 yıllık tahvil faizi ise 170 baz puan artış gösterdi.


TL’de değer kaybetme eğilimi ve enflasyon beklentilerinin bozulması nedeniyle son dönemde TCMB’den faiz artırım beklentileri artmış durumda.


Buna paralel olarak, son dönemde verim eğrisi genelinde kısa vadeli tahvil faizleri yukarı yönlü baskı altında iken, olası faiz artırımı sonrasında TL’deki toparlanmanın fiyatlanması ile uzun vadeli tahvillere yabancı girişi yaşanmakta.


Dolayısıyla da 2 ve 10 yıllık tahvil faiz spread’i 120 baz puan civarı ile tarihinin en yüksek seviyelerine yükseldi.


Sonuç olarak; TCMB’nin faiz artırımı ile beraber TL’de olası toparlanma, içeride tahvil-bono faizlerinde hafif geri çekilmeye neden olabilir. Ancak enflasyonda aşağı yönlü bir seyir görmediğimiz takdirde faizlerde olası geri çekilme sınırlı kalabilir.


usdtry grafik

Back to Top