Sanal para ile risk almadan gerçek piyasa koşullarında hemen işlem yapmaya başlamak için

Üçgen Formasyonu Nedir?

Trend devamına işaret eden formasyonlardan olan üçgen formasyonu, kendi içerisinde yükselen üçgen formasyonu, alçalan üçgen formasyonu ve simetrik üçgen formasyonu olmak üzere üçe ayrılır.

Yükselen üçgen formasyonu, simetrik üçgen formasyonu ile benzer olsa da üst bant trend çizgisi yatay olduğundan dolayı simetrik üçgen formasyonundan ayrılır. Yükselen üçgen formasyonu doğası gereği genel anlamda yukarı yönlü formasyonlardır; özellikle yukarı trend içerisinde meydana gelirse trendin devamının geleceğine dair bir işaret verir. Grafik oluşumu şu şekilde oluşur, piyasa aşırı alım bölgesindedir ve fiyatlar geri çekilmeye başlar. Fakat bir miktar geri çekilmeden sonra alıcılar tekrar devreye girer ve bir önceki en yüksek fiyat seviyesine doğru yeniden yukarı yönlü bir hareket başlar. Bu seviyeden tekrar satış gelir ancak alıcılar bu sefer bir önceki düşük fiyat seviyelerine gelmeden tekrar devreye girer ve yine bir önceki yüksek fiyat seviyesine doğru bir hareket olur. Her seferinde yeni yükselen düşükler meydana gelerek oluşan bu formasyon, en yüksek fiyat seviyesinin yukarı yönlü kırılması ile son bulur ve yukarı hareket devam eder. Bu direnç seviyesi kırılırken hacim tarafında ciddi anlamda artış olması beklenir. Hedef fiyat seviyesi olarak; üçgen formasyonunun oluşumunda ortaya çıkan en geniş bant aralığı kadar, direnç seviyesi kırıldıktan sonra bir hareket beklenir.

Alçalan üçgen formasyonu, simetrik üçgen formasyonu ile benzer olsa da alt bant destek çizgisi yatay olduğundan dolayı simetrik üçgen formasyonundan ayrılır. Alçalan üçgen formasyonu doğası gereği genel anlamda aşağı yönlü formasyonlardır; özellikle aşağı trend içerisinde meydana gelirse trendin devamının geleceğine dair bir işaret verir. Grafik oluşumu şu şekilde oluşur, piyasa aşırı satım bölgesindedir ve fiyatlar yukarı gitmeye başlar. Fakat bir miktar yukarı hareketten sonra satıcılar tekrar devreye girer ve bir önceki en düşük fiyat seviyesine doğru yeniden aşağı yönlü bir hareket başlar. Bu seviyeden tekrar alış gelir ancak satıcılar bu sefer bir önceki yüksek fiyat seviyelerine gelmeden tekrar devreye girer ve yine bir önceki düşük fiyat seviyesine doğru bir hareket olur. Her seferinde yeni alçalan yüksekler meydana gelerek oluşan bu formasyon en düşük fiyat seviyesinin aşağı yönlü kırılması ile son bulur ve aşağı hareket devam eder. Bu destek seviyesi kırılırken hacim tarafında ciddi anlamda artış olması beklenir. Hedef fiyat seviyesi olarak; üçgen formasyonunun oluşumunda ortaya çıkan en geniş bant aralığı kadar, destek seviyesi kırıldıktan sonra bir hareket beklenir.

Simetrik üçgen formasyonu, hem aşağı yönlü hem de yukarı yönlü trendler devam ederken meydana gelebilir ve alçalan yüksekler ile yükselen düşükler tarafından oluşur. Bu sayede, bu yükseklerin ve düşüklerin birleştirilmesiyle ortaya simetrik bir üçgen çıkar. Bu periyodda hacimlerde ciddi anlamda düşüşler gözlenir. Genelde formasyon, üçgeninin trend yönünde kırılması ile son bulur ve fiyatlar hacim artışı ile birlikte formasyonunun en geniş noktası kadar aşağı veya yukarı yönde hareket etmeye başlar.


« Terimler Sözlüğüne Geri Dön Dikdörtgen Formasyonu Nedir? »


Back to Top