QNB Invest Blog

04.12.2020
Güniçi:Endeks 1340 direncine doğru yeniden güç kaybetti

Güne hafif olumlu başlayan BIST 100 Endeksi 1340 direncine doğru yönelimde yeniden güç kaybetti. 1325 desteğinin üzerinde seyir izleyen endekste 1340 direnç olarak korunuyor. 1310 ikincil desteğinin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu kalmaya devam edecek.

 

EUR/USD ABD’deki teşvik paketi beklentileri ve aşı konusundaki gelişmeler ile olumlu seyrini sürdürüyor. Paritede 1,2130 desteğinin üzerinde 1,2250 direnç olarak takip edilebilir. Gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında karışık bir seyir izliyor. Sabah saatlerinde 7,80’in üzerine yönelen USD/TL yeniden bu seviyenin altına geri çekildi. Kurda 7,72 destek olarak izlenebilir.



Yukarıda yapılan hiçbir yorum ve bilginin bütünlüğü, doğruluğu ve değişmeyeceği garanti edilemez. Burada yer alan bilgiler genel nitelikte olup yatırım danışmanlığı hizmeti kapsamında sunulmamaktadır. İfade edilen görüşler hiçbir şekilde ve surette alış veya satış teklifi olarak değerlendirilmemelidir. Bu bilgilerin ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından dolayı doğabilecek zararlardan  QNB FINANS YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. (QNB INVEST) hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmez. QNB INVEST yorumda adi geçebilecek şirket veya şirketlerin menkul kıymetlerini portföyünde bulundurabilir ve/veya bu şirketlere danışmanlık hizmetleri verebilir. QNB INVEST bu mesajın içerdiği bilgilerin doğruluğu veya eksiksiz olduğu konusunda herhangi bir garanti vermemektedir. Bu nedenle bu bilgilerin ne şekilde olursa olsun içeriğinden, iletilmesinden, alınmasından ve saklanmasından sorumlu değildir. Bu mesajdaki görüşler yalnızca gönderen kişiye aittir ve QNB INVEST’in görüşlerini yansıtmayabilir. Burada yer alan bilgilerin tümü veya bir kısmı QNB Invest’in yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz veya üçüncü kişilerle paylaşılamaz.

İkon-ok
04.12.2020
Beklentinin üzerinde gerçekleşen kasım enflasyonu 1Y21’deki enflasyon patikasını yukarı çe

Beklentinin üzerinde gerçekleşen kasım enflasyonu 1Y21’deki enflasyon patikasını yukarı çekti.

Enflasyon Kasım’da %1,0 olan bizim ve piyasa beklentisinin iki katından daha fazla olarak %2,30 gerçekleşti. Sonuç olarak yıllık enflasyon %11,90’dan %14,03’e yükselmiş oldu. Enflasyon yaklaşık 6 aydır %12,0 civarında dalgalanıyordu. Ayrıca, önceki 4 ay boyunca enflasyon istikrarlı olarak beklentinin altında gerçekleşmişti. Yönetilen-yönlendirilen fiyatlar hariç TÜFE ise %13,3’ten %15,9’a yükselmiş oldu. Yönetilen-yönlendirilen fiyatlar hariç TÜFE Nisan’da %8,7 ile döngüsel en düşük seviyesini görmüştü.

Enflasyonun beklentilerin üzerinde gerçekleşmesinin arkasında beklenenden çok daha yüksek gerçekleşen gıda (%4,2) ve dayanıklı mallar enflasyonu (%5,7) başrol oynadı. Gıda enflasyonunu %6,2 artış ile işlenmemiş gıda ürünleri, dayanıklı malları ise %9,5 artış ile araç alım kalemi yukarı çekti.

Çekirdek mallar enflasyonunda özellikle dayanıklı mallar ve üretici fiyatlarından kaynaklanan yükseliş trendinin güçlenerek devam ettiğini gözlemliyoruz. Ekim’de %12,1 olan çekirdek mallar enflasyonu Kasım’da %15,1’e yükseliyor. Özellikle dayanıklı mallar enflasyonun yıllık bazda %19,8’den %26,5’e yükselmesi dikkat çekici. Bu yükselişe paralel, üretici fiyatlarındaki aylık %4,3 yükseliş sonucu yıllık imalat ürünleri enflasyonunun %20’den %25’e yükseldiğini gözlemliyoruz. TL’deki birikimli değer kaybı ve emtia fiyatlarındaki uzun süredir devam eden yükseliş hem üretici hem de dayanıklı tüketim malları fiyatlarının hızla tırmanmasına yol açıyor.

Diğer dikkat çeken kategori ise gıda olmaya devam ediyor. Aylık %4,3 ile beraber gıda enflasyonu yıllık bazda %16,5’ten %21,1’e yükseliyor. Eylül’de bu oran %14,9 idi. Ekim 2019’da yıllık bazda %5 ile dip yapan gıda enflasyonu geçen süreçte artış trendine neredeyse aralıksız devam etti. Önümüzdeki dönemde global gıda fiyatlarındaki artış ve USD/TL’nin mevcut yüksek seviyelerinin gıda enflasyonunu yüksek tutmasını beklediğimiz faktörler olarak öne çıkıyor.

TL her ne kadar ayın 2. yarısında ciddi oranda değer kazansa da birikimli kur etkilerinin ve gıda grubunun enflasyonu yukarı taşıdığını değerlendiriyoruz. Enflasyonun yılı %14,0 civarında kapatmasını (daha önce beklentimiz %12,5 idi), 2021’in ilk yarısında %14-16 civarında (daha önce beklentimiz %12-14 idi) dalgalanmasını ve 2021’i %11 civarında kapatmasını (beklentimizde değişiklik yok) bekliyoruz. Beklentimize dair riskler konusunda ise, TL’nin değer kazanması durumunda aşağı yönlü, gıda ve emtia fiyatlarındaki artış durumunda ise yukarı yönlü riskler söz konusu olacaktır.

Enflasyon patikası beklentimizi yukarı çektiğimiz için, 24 Aralık’ta gerçekleştirilecek PPK toplantısında TCMB’nin para politikası faizini 100 baz puan yukarı çekerek %16,0’a yükseltmesini bekleriz. Öte yandan, 2021’in ilk yarısında reel politika faizinin 2-3 puan civarında kalmasına yardımcı olacaktır. TCMB’nin enflasyondaki düşüş ile beraber yılın ikinci yarısında 300 baz puana yakın kademeli faiz indirimine gitmesini beklemekteyiz. Enflasyon görünümüne dair risklerin azalması ya da artması faiz indirim başlangıcı takvimin öne ya da geriye atılmasına sebep olabilir.

 

November CPI: Inflation overshoot signals a steeper path in 1H21.

Inflation came in 2.3% MoM in November – more than twice higher than our and market expectation of 1.0%. As a result, annual inflation rose to 14.03% from 11.90% in October (after fluctuating around 12.0% for 6 months). However, excluding the administered and directed prices, inflation rose to 15.9% from 13.3% in October and 12.8% in September, having steadily increased from cyclical low of 8.7% in April 2020.

Monthly inflation overshot expectations by a large margin after undershooting by some margin for 4 months in a row. Higher than expected food prices (at 4.2% MoM) and durable goods (at 6.4% MoM) were the main drivers of higher than expected inflation realization. In further detail, a 10.5% MoM increase in auto prices and 6.2% MoM increase in unprocessed food prices were the main culprit behind a seasonally high (10 year average at 0.4%) November inflation print.

Core goods inflation continued to be on the rise, reflecting only cumulative effects of sharp increase in cost of manufacturing and/or rise in imports prices.  Core goods prices increased by 3.8% MoM, although still weighted down by the clothing & footwear category. In accordance, annual core prices increased by 15.1% in November, up from  12.1% in October, while having steadily risen since July, when it was 8.6%.

Going forward, we would expect food inflation to remain elevated due to rise in global food prices and lagged effects of  elevated level of TRY. In fact, according to FAO, global food prices increased by 3.9% MoM (in USD terms and sharpest since July 2012) in November, following 3.3% increase in October -bringing cumulative rise since May 2020 to 15.3%. In addition, we fear that potential negative  supply effects of COVID-19 and drought risk in Anatolia may weigh on domestic agricultural production in 2021 against a backdrop of prospective rebound in foreign tourist arrivals. 

Furthermore, we expect inflation to end 2020 at 14.0% (instead of 12.5%, we expected before today’s data) and fluctuate around 14-16% in the first half of 2021 (instead of 12-14%), but still end 2021 at 11.0%. The main source of risk to inflation in the first half of the year would be the food category. In addition, continued rise in commodity prices,  especially in metals and food stuffs points to additional inflation pressures, notwithstanding the recent appreciation of the TL. A downside risk to inflation may arise from the further appreciation of TRY against a backdrop of universal decline in the value of USD.

Due to an inflation overshoot in November and rising risks on the horizon, we would deem another 100bps rate hike in the policy rate to 16.0% as an appropriate monetary policy step. In the second half of the year, we would expect the Bank to gradually ease the monetary policy, bringing its policy rate down to 13.0% by the end of the year. This way, CBRT would be providing a real policy rate of at least 2-3 percentage points through the end of the year.

 

İkon-ok
04.12.2020
Gündem/Beklentiler:Endekste 1310 üzerinde görünüm olumlu…

Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi 355 düzeyine inerken, haftanın kapanışına doğru genel olarak TL varlıklarda olumlu bir seyir bekliyoruz. Global tarafta ABD’de açıklanacak istihdam verisi belirleyici olacaktır.

  • BIST 100: Endekste hafif alıcılı bir açılış bekliyoruz. 1325 seviyesi üzerinde kapanışın ardından endekste ilk planda 1340 ve bu seviyenin de aşılması halinde 1355 direnç seviyeleri olarak takip edilebilir...
  • TL Bonolar: Beklentilerin üzerinde gelen enflasyon verileri ardından tahvil faizlerinde yükseliş sürüyor, gösterge tahvilde %15 ve 10 yıllık tahvilde de %13 bileşik faiz kısa vadeli destek konumunda…
  • USD/TL: Haftanın son işlem gününde gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında yatay bir seyir ile güne başlıyor, dolar kuru da 7,80 civarında denge arayışında…
  • EUR/USD: Son yılların zirve seviyesine yükselen paritede 1,2130 seviyesi üzerinde 1,2250 sonraki direnç olarak belirtilebilir, ABD’deki teşvik paketine dair beklentiler etkili olmakta…

Devamı için tıklayınız.

Yukarıda yapılan hiçbir yorum ve bilginin bütünlüğü, doğruluğu ve değişmeyeceği garanti edilemez. Burada yer alan bilgiler genel nitelikte olup yatırım danışmanlığı hizmeti kapsamında sunulmamaktadır. İfade edilen görüşler hiçbir şekilde ve surette alış veya satış teklifi olarak değerlendirilmemelidir. Bu bilgilerin ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından dolayı doğabilecek zararlardan  QNB FINANS YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. (QNB INVEST) hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmez. QNB INVEST yorumda adi geçebilecek şirket veya şirketlerin menkul kıymetlerini portföyünde bulundurabilir ve/veya bu şirketlere danışmanlık hizmetleri verebilir. QNB INVEST bu mesajın içerdiği bilgilerin doğruluğu veya eksiksiz olduğu konusunda herhangi bir garanti vermemektedir. Bu nedenle bu bilgilerin ne şekilde olursa olsun içeriğinden, iletilmesinden, alınmasından ve saklanmasından sorumlu değildir. Bu mesajdaki görüşler yalnızca gönderen kişiye aittir ve QNB INVEST’in görüşlerini yansıtmayabilir. Burada yer alan bilgilerin tümü veya bir kısmı QNB Invest’in yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz veya üçüncü kişilerle paylaşılamaz
İkon-ok
03.12.2020
Bist Kapanış:Endeks 1325’in üzerinde kalma çabası gösterdi
Açılış sonrası 1325’in altına yönelen BIST 100 Endeksi devam eden işlemlerde yeniden bu seviyenin üzerine tepki gösterdi. 1325’in üzeri 1340 direncine yönelim açısından takip edilebilir. 1310 destek olup, bu seviye üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu kalmaya devam edecek.

 

EUR/USD ABD’deki teşvik paketi beklentileri ve aşı konusundaki gelişmeler ile yükselişine devam ediyor. 1,2130’un üzerinde 1,2250 direnç olarak takip edilebilir. Doların güç kaybetmesi ile  gelişmekte olan ülke para birimleri toparlandı. USD/TL’de 7,80 destek, 8,00 direnç olarak geçerli.


IST’te İlk Seans:
BIST’te Günün Özeti:
BIST-1001.329,31%0,29
BIST-301.470,83%0,3
Bankacılık Endeksi1.448,29-%0,71
Sınai Endeksi2.055,53%0,3
En Çok İşlem GörenlerGARAN 2779 mn TL TSKB 2497 mn TL DOHOL 2393 mn TL
En çok artanlarSELEC %9,96 HLGYO %9,7 OZKGY %4,77
En çok azalanlarTSKB %-8,48 NETAS %-3,4 DOAS %-2,86
BIST-100 İşlem Hacmi29,02 mlr TL
* BIST-100 hisse senetlerini içermektedir.
Kur/Faiz/Emtia/Dış Piyasalar:
EUR/USD1,2162 %0,49
USD/TL7,7768 -%1,09
EUR/TL9,4662 -%0,54
Gösterge bileşik faiz (%)14,7 %0
Altın (Dolar/Ons)1.833,95 %0,3
Brent Petrol48,244 %0,26
DAX13362,5 %0
FTSE-1006362,93 -%0,44

Yukarıda yapılan hiçbir yorum ve bilginin bütünlüğü, doğruluğu ve değişmeyeceği garanti edilemez. Burada yer alan bilgiler genel nitelikte olup yatırım danışmanlığı hizmeti kapsamında sunulmamaktadır. İfade edilen görüşler hiçbir şekilde ve surette alış veya satış teklifi olarak değerlendirilmemelidir. Bu bilgilerin ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından dolayı doğabilecek zararlardan  QNB FINANS YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. (QNB INVEST) hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmez. QNB INVEST yorumda adi geçebilecek şirket veya şirketlerin menkul kıymetlerini portföyünde bulundurabilir ve/veya bu şirketlere danışmanlık hizmetleri verebilir. QNB INVEST bu mesajın içerdiği bilgilerin doğruluğu veya eksiksiz olduğu konusunda herhangi bir garanti vermemektedir. Bu nedenle bu bilgilerin ne şekilde olursa olsun içeriğinden, iletilmesinden, alınmasından ve saklanmasından sorumlu değildir. Bu mesajdaki görüşler yalnızca gönderen kişiye aittir ve QNB INVEST’in görüşlerini yansıtmayabilir. Burada yer alan bilgilerin tümü veya bir kısmı QNB Invest’in yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz veya üçüncü kişilerle paylaşılamaz.

İkon-ok
03.12.2020
Kasım Enflasyon Verisi Değerlendirmemiz

Enflasyon Kasım’da %1,0 olan bizim ve piyasa beklentisinin iki katından daha fazla olarak %2,30 gerçekleşti. Sonuç olarak yıllık enflasyon %11,90’dan %14,03’e yükselmiş oldu. Enflasyon yaklaşık 6 aydır %12,0 civarında dalgalanıyordu. Ayrıca, önceki 4 ay boyunca enflasyon istikrarlı olarak beklentinin altında gerçekleşmişti. Yönetilen-yönlendirilen fiyatlar hariç TÜFE ise %13,3’ten %15,9’a yükselmiş oldu. Yönetilen-yönlendirilen fiyatlar hariç TÜFE Nisan’da %8,7 ile döngüsel en düşük seviyesini görmüştü.

Enflasyonun beklentilerin üzerinde gerçekleşmesinin arkasında beklenenden çok daha yüksek gerçekleşen gıda (%4,2) ve dayanıklı mallar enflasyonu (%5,7) başrol oynadı. Gıda enflasyonunu %6,2 artış ile işlenmemiş gıda ürünleri, dayanıklı malları ise %9,5 artış ile araç alım kalemi yukarı çekti.

Hizmet enflasyonunun ise yıllık bazda yeniden artış trendine girdiğini gözlemliyoruz. Ekim’de %10,92 olan hizmetler enflasyonu Kasım’da %11.42’e yükseliyor. Ayrıca, hizmetler enflasyonun önemli kısmını oluşturan kira enflasyonun yükseliş trendinin güçlendiğini gözlemliyoruz. Ekim’de %8,86 olan kira enflasyonu Kasım’da %8,98’a yükseliyor. Kira enflasyonunun, konut fiyatlarındaki artış trendine uyup, yükseliş trendine devam etmesini bekleriz.

Çekirdek mallar enflasyonunda özellikle dayanıklı mallar ve üretici fiyatlarından kaynaklanan yükseliş trendinin güçlenerek devam ettiğini gözlemliyoruz. Ekim’de %12,1 olan çekirdek mallar enflasyonu Kasım’da %15,1’e yükseliyor. Özellikle dayanıklı mallar enflasyonun yıllık bazda %19,8’den %26,5’e yükselmesi dikkat çekici. Bu yükselişe paralel, üretici fiyatlarındaki aylık %4,3 yükseliş sonucu yıllık imalat ürünleri enflasyonunun %20’den %25’e yükseldiğini gözlemliyoruz. TL’deki birikimli değer kaybı ve emtia fiyatlarındaki uzun süredir devam eden yükseliş hem üretici hem de dayanıklı tüketim malları fiyatlarının hızla tırmanmasına yol açıyor.

Diğer dikkat çeken kategori ise gıda olmaya devam ediyor. Aylık %4,3 ile beraber gıda enflasyonu yıllık bazda %16,5’ten %21,1’e yükseliyor. Eylül’de bu oran %14,9 idi. Ekim 2019’da yıllık bazda %5 ile dip yapan gıda enflasyonu geçen süreçte artış trendine neredeyse aralıksız devam etti. Önümüzdeki dönemde global gıda fiyatlarındaki artış ve USD/TL’nin mevcut yüksek seviyelerinin gıda enflasyonunu yüksek tutmasını beklediğimiz faktörler olarak öne çıkıyor. FAO’a göre küresel gıda fiyatları Ekim’de USD bazında %3,3 artış gösterdikten sonra Kasım’da da %3,9 artış (Temmuz 2012’den bu yana en yüksek artış) gösterdi. Ayrıca, 2021’ de gıda üretimine ilişkin tedarik zinciri kısıtları ve Anadolu coğrafyasında gözlemlenen kuraklık sinyalleri gözlemleniyor.

TL her ne kadar ayın 2. yarısında ciddi oranda değer kazansa da birikimli kur etkilerinin ve gıda grubunun enflasyonu yukarı taşıdığını değerlendiriyoruz. Enflasyonun yılı %14,0 civarında kapatmasını (daha önce beklentimiz %12,5 idi), 2021’in ilk yarısında %14-16 civarında (daha önce beklentimiz %12-14 idi) dalgalanmasını ve 2021’i %11 civarında kapatmasını (beklentimizde değişiklik yok) bekliyoruz. Beklentimize dair riskler konusunda ise, TL’nin değer kazanması durumunda aşağı yönlü, gıda ve emtia fiyatlarındaki artış durumunda ise yukarı yönlü riskler söz konusu olacaktır.

Enflasyon patikası beklentimizi yukarı çektiğimiz için, 24 Aralık’ta gerçekleştirilecek PPK toplantısında TCMB’nin para politikası faizini 100 baz puan yukarı çekerek %16,0’a yükseltmesini bekleriz. Öte yandan, 2021’in ilk yarısında reel politika faizinin 2-3 puan civarında kalmasına yardımcı olacaktır. TCMB’nin enflasyondaki düşüş ile beraber yılın ikinci yarısında 300 baz puana yakın kademeli faiz indirimine gitmesini beklemekteyiz. Enflasyon görünümüne dair risklerin azalması ya da artması faiz indirim başlangıcı takvimin öne ya da geriye atılmasına sebep olabilir.

 

Grafik 1 – Yıllık TÜFE & TCMB Ort. Fonlama Faizi (yıllık bileşik)



İkon-ok
03.12.2020
Güniçi:Endeks yeniden 1325’e yöneldi

Güne hafif olumlu başlayan BIST 100 Endeksi içeride enflasyon verisinin beklentilerin üzerinde açıklanması ile 1325’in altına geriledi. Endeks devam eden işlemlerde toparlanırken, yeniden bu seviyeye yöneldi. 1310 seviyesinin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu görünüyor. 1325’in üzerinde ise 1340 ise direnç olarak korunuyor.

 

EUR/USD ABD’deki teşvik paketi beklentileri ve aşı konusundaki gelişmeler ile yükselişine devam ediyor. 1,2130’un üzerinde 1,2250 direnç olarak takip edilebilir. Gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında karışık bir seyir izliyor. USD/TL’de 7,80 destek, 8,00 direnç olarak geçerli.



Yukarıda yapılan hiçbir yorum ve bilginin bütünlüğü, doğruluğu ve değişmeyeceği garanti edilemez. Burada yer alan bilgiler genel nitelikte olup yatırım danışmanlığı hizmeti kapsamında sunulmamaktadır. İfade edilen görüşler hiçbir şekilde ve surette alış veya satış teklifi olarak değerlendirilmemelidir. Bu bilgilerin ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından dolayı doğabilecek zararlardan  QNB FINANS YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. (QNB INVEST) hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmez. QNB INVEST yorumda adi geçebilecek şirket veya şirketlerin menkul kıymetlerini portföyünde bulundurabilir ve/veya bu şirketlere danışmanlık hizmetleri verebilir. QNB INVEST bu mesajın içerdiği bilgilerin doğruluğu veya eksiksiz olduğu konusunda herhangi bir garanti vermemektedir. Bu nedenle bu bilgilerin ne şekilde olursa olsun içeriğinden, iletilmesinden, alınmasından ve saklanmasından sorumlu değildir. Bu mesajdaki görüşler yalnızca gönderen kişiye aittir ve QNB INVEST’in görüşlerini yansıtmayabilir. Burada yer alan bilgilerin tümü veya bir kısmı QNB Invest’in yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz veya üçüncü kişilerle paylaşılamaz.
İkon-ok
03.12.2020
03 Aralık 2020 Dünya Borsaları Bülteni

• ABD endeksleri, teşvik paketindeki ilerlemenin yatırımcı duyarlılığını artırmasıyla Çarşamba günü dalgalı bir seyirle kapandı. S&P500, Dow Jones, Nasdaq sırası ile 0.18%, 0.20% artı ve 0.05% eksi ile günü tamamladı.

Birleşik Krallık’ta Pfizer (PFE) ve BioNTech (BNTX) şirketlerinin Covid-19 aşılarına onay vermesinin ardından hisse senetleri sırasıyla %3.53 ve %6.21 arttı. İlk olarak yaşlılar ve sağlık çalışanları üzerinde kullanılması planlanan aşının, önümüzdeki hafta dağıtılması bekleniyor.

Salesforce (CRM), Slack'i (WORK) satın aldığına dair daha önce yayınladığı raporu doğruladı. Mesajlaşma ve iş akışı platformu Slack için nakit ve hisse olarak 27 milyar ABD dolarının üzerinde bir tutar veya hisse başına 45.86 ABD doları ödeyeceğini duyurdu.

Bir Morgan Stanley analisti, Palantir'i (PLTR) “eşit ağırlıklandır”dan ‘ağırlığı azalt’a düşürdü ve halka arzından bu yana yükselişe geçen hissenin risk/getiri oranının negatife döndüğünü açıkladı. Ayrıca şirketin hikayesinde çok az değişiklik olduğunu da ekledi.

Thermo Fisher (TMO), Goldman Sachs tarafından, “satın al” derecelendirmesiyle araştırma kapsamına alındı. Şirket, hızla büyüyen Bioteknoloji ve klinik/teşhis pazarı içerisindeki dayanıklı büyüme rakamları nedeniyle “uzun vadeli yatırım için uygun” olarak nitelendirildi.

MoffettNathanson 2021'de kullanıcı başına daha yüksek ortalama gelir potansiyeline değinerek, Verizon (VZ) hisselerinin görünümünü “nötr”den “al”a yükseltti. Firma ayrıca Verizon'daki fiyat hedefini hisse başına 59 dolardan 66 dolara yükseltti. Yeni hedef, yaklaşık %12'lik bir artış anlamına geliyor.

İlaç üreticisi Merck (MRK), Moderna'daki (MRNA) devasa yükselişin ardından şirketteki paylarını sattığını duyurdu. Moderna hisseleri, koronavirüs aşısı sürecindeki gelişmelerden destek aldı ve 2020'de %600'den fazla artış gösterdi.

Bir Citi analisti, medya devi Disney (DIS) için 12 aylık fiyat hedefini Wall Street beklentisinin %17 üzerinde, hisse başına 175 dolara yükseltti. Analist, "Disney’in temel işlerinde ölçülü bir iyileşme beklemeye devam ettiğini ve aynı zamanda, şirketin akış uygulamalarının devam eden ivmesine” vurgu yaptı.

Perakende devi Walmart (WMT), Walmart+ üyeleri için minimum 35 dolarlık çevrimiçi nakliye ücretini düşürdüğünü açıkladı. Walmart Baş Müşteri Sorumlusu Janey Whiteside bir haber bülteninde, "Toplamı ne olursa olsun, bir ürünü sepetinize atabilmek ve hemen ödeme yapabilmek, yapılacaklar listesinde küçük şeyleri kısa sürede almaya olanak tanıyor" dedi.

Avrupa Piyasaları

 Avrupa hisse senetleri, geçen ay rekor bir yükselişten sonra Çarşamba günü çoğunlukla düşüşle kapandı, ancak İngiltere hisseleri, ülkenin koronavirüs aşısını onayladığı haberinin ardından yükseldi. Avrupa’nın önde gelen endekslerinden FTSE100 1.23%, CAC40 0.02% artı ve DAX30 0.52% eksi ile günü tamamladı.

Repsol SA’nın (REP) yeni yenilenebilir enerji bölümünün, Barclays analistleri tarafından 4.1 milyar avro (5 milyar ABD doları) değerinde olduğu açıklandı. Birimin halka arz edilmesiyle, bir petrol şirketi tarafından İspanyol borsasındaki en büyük kotasyon olarak nitelendirilebileceği belirtildi. Repsol, yeni birimin ne kadarının halka açılacağına karar vermedi, ancak çoğunluk hissesini ve kontrolünü elinde tutmak istediği bilinmekte.

Commerzbank, görüntüleme birimindeki iyileşmeye olan güvenin artmasını ve Covid-19 antijen testinin satış fırsatını gerekçe göstererek Siemens Healthineers AG (SHL) hisselerinin görünümünü “tut”dan “al”a yükseltti.

Ofislerde uzmanlaşmış bir Norveçli emlak şirketi olan Entra ASA (ENTRA), dış danışmanlardan, Eylül ayı sonunda yaklaşık 5.9 milyar dolar olarak tahmin edilen portföyünü gözden geçirmelerini istedi. Yapılan açıklamada, şirket değerlemenin "daha yüksek bir mülk değerlemesi ve bildirilen net varlık değerinde önemli bir artışla sonuçlanmasını" beklediğini söyledi.

Sanoma Oyj (SAA1V), Santillana Spain'in satın alınması için on bankadan oluşan bir grupla 200 milyon avro tutarında sendikasyon kredisi imzaladı. Üç yıl vadeli olan kredinin bir ertelemeli olduğu açıklandı. Sanoma, kredi ile 480 milyon avro değerindeki finansmanın bir kısmını uzun vadeli finansmana dönüştürüyor.

J.P. Morgan, Henkel AG (HEN3) hisselerinin görünümünü “nötr”den “ağırlığı artır”a yükseltti ve hisse hedef fiyatını 100 avro fiyat seviyesine güncelleyerek son kapanış fiyatına ek %13 getiri potansiyeline işaret etti. Hisse için yapılan ortalama fiyat hedef tahmini ise 92.96 avro gözükmekte.

 

İşlem Hacmi Yüksek Olan Hisse Senetleri (%)

 

Hisse Senedi

Son Fiyat ($)

Değişim (%)

NIO Limited (NIO)

47.98

5.78%

BlackBerry Limited (BB)

7.45

6.43%

Palantir Technologies (PLTR)

22.51

-12.31%

FuelCell Energy, Inc. (FCEL)

7.24

-20.00%

Slack Technologies, Inc. (WORK)

42.71

-2.58%

 

 

 

 

En Çok Yükselen Hisse Senetleri (↑)

 

Hisse Senedi

Son Fiyat ($)

Değişim (%)

Jumia Technologies AG (JMIA)

32.70

17.58%

Rolls-Royce Holdings (RYCEY)

1.73

16.04%

Patterson Companies (PDCO)

31.94

15.31%

OPKO Health, Inc. (OPK)

4.87

14.05%

Spotify Technology S.A. (SPOT)

320.89

12.60%

 

 

En Çok Düşen Hisse Senetleri ()

 

Hisse Senedi

Son Fiyat ($)

Değişim (%)

iRhythm Technologies (IRTC)

192.21

-20.13%

FuelCell Energy, Inc. (FCEL)

7.24

-20.00%

Workhorse Group Inc. (WKHS)

20.43

-19.02%

Corsair Gaming, Inc. (CRSR)

34.60

-13.99%

Root, Inc. (ROOT)

14.70

-13.53%


Yukarıda yapılan hiçbir yorum ve bilginin bütünlüğü, doğruluğu ve değişmeyeceği garanti edilemez. Burada yer alan bilgiler genel nitelikte olup yatırım danışmanlığı hizmeti kapsamında sunulmamaktadır. İfade edilen görüşler hiçbir şekilde ve surette alış veya satış teklifi olarak değerlendirilmemelidir. Bu bilgilerin ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından dolayı doğabilecek zararlardan  QNB FINANS YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. (QNB INVEST) hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmez. QNB INVEST yorumda adi geçebilecek şirket veya şirketlerin menkul kıymetlerini portföyünde bulundurabilir ve/veya bu şirketlere danışmanlık hizmetleri verebilir. QNB INVEST bu mesajın içerdiği bilgilerin doğruluğu veya eksiksiz olduğu konusunda herhangi bir garanti vermemektedir. Bu nedenle bu bilgilerin ne şekilde olursa olsun içeriğinden, iletilmesinden, alınmasından ve saklanmasından sorumlu değildir. Bu mesajdaki görüşler yalnızca gönderen kişiye aittir ve QNB INVEST’in görüşlerini yansıtmayabilir. Burada yer alan bilgilerin tümü veya bir kısmı QNB Invest’in yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz veya üçüncü kişilerle paylaşılamaz.

İkon-ok
03.12.2020
Tupras İzmir Rafinerisi’nde bakım çalışmaları için geçici süreliğine üretime ara verecek

(=) Tupras İzmir Rafinerisi’nde bakım çalışmaları için geçici süreliğine üretime ara verecek.

Şirket yaptığı açıklamada 1 Ocak itibarıyla Izmir Rafinerisi’nde bakımların tamamlanması amaçlı üretime kademeli bir şekilde ara verileceğini açıkladı. Rafinerinin 28 Şubat tarihinde operasyonlarına tekrar başlaması bekleniyor. Bakımın aylık üretim kısıntısının ise 250 bin ton seviyesinde olabileceği düşünülüyor ve bu miktarın stok ve diğer rafinerilerden karşılanması bekleniyor. 2 aylık bir bakım süresi için şirketin toplam üretim azalması, yıllık normalize üretim miktarının %1.8’ine denk geliyor. Şirket ayrıca bakım çalışmalarının operasyonlar üzerinde önemli bir etkiye sahip olmamasını bekliyor.  Haberi hisse için nötr olarak değerlendiriyoruz.

 

(=) Tupras to halt the production in Izmir refinery for 2 months for maintenance activities

The company announced that the production in Izmir refinery will be gradually halted in order to complete the maintenance and revamp activities. The maintenance period is expected to take place between Jan1 –Feb28, 2021 – 2 months long. The  production decrease is expected to be around 250k tons for month due to shut down while the company is announced to compensate the production volume decline from inventories and its other refiners. Tupras’s normalized production level is around 28mn tons per annum  and an expected negative impact of the shut-down comprises only 1.8% of total production while, as stated, no impact on the operations or sales are expected. Market reaction should be neutral.

 

 

İkon-ok
03.12.2020
Kasım’da öncü dış ticaret verisi cari açığın genişlemeye devam edeceğine işaret etti.
Kasım’da öncü dış ticaret verisi cari açığın genişlemeye devam edeceğine işaret etti.  

Ticaret Bakanlığı öncü dış ticaret verisine göre, Kasım’da ihracat yıllık bazda %1 daralarak 16.1 milyar dolar gerçekleşirken, ithalat %16 artış göstererek 21.2 milyar dolara ulaştı. Böylece önceki yıl 2 milyar dolar olan dış ticaret açığı 5.1 milyar dolara yükseldi. Bu veri Kasım’da cari açığın önceki seneye kıyasla 4.5 milyar civarında bir bozulmanın söz konusu olduğuna işaret ediyor. 2020 tamamında cari açığın 35 milyar dolara (GSYH’nin %5.0’ine) ulaşmasını beklerken, 12-aylık birikimli cari açığın 1Ç21’de 40 milyar dolar (GSYH %5.7) civarında zirve yapmasını ve sonrasında turizm ve ulaştırma ihracat gelirlerindeki hızlı toparlama ile 2021 tamamında 30 milyar dolara (GSYH’nin %4.0’üne) gerilemesini bekliyoruz.

 

Preliminary foreign trade figures point to widening of the C/A deficit in November .

Exports declined by 1% YoY (USD16.1bn), while imports increased by 16.1% YoY (USD21.2bn). As a result, foreign trade deficit came out to be USD5.1bn vs. USD2.0bn a year ago. This would eventually amount to ca.USD4.5bn YoY widening of the C/A deficit. We expect C/A deficit to reach USD35.0bn (close to 5.0% of GDP) in 2020. We would expect 12-m cumulative C/A deficit to widen further in 1Q21 towards USD40.0bn (5.7% of GDP), but later contract towards USD30.0bn towards the end of 2021 thanks to prospective post-COVID recovery in tourism and transportation.

 

 

İkon-ok
03.12.2020
Resmi Kasım ayı enflasyon verileri bugün saat 10:00’da yayınlanacak.
Resmi Kasım ayı enflasyon verileri bugün saat 10:00’da yayınlanacak.

Piyasa beklentisine paralel, Kasım’da aylık enflasyonun %1.0 gerçekleşmesini bekliyoruz. Böylece yıllık enflasyon %11.85’ten %12.55’e yükselmiş olacak. Kasım’da enflasyonu yükselten ana sebeplerin gıda ve dayanıklı mallar enflasyonu olduğunu değerlendiriyoruz. Her ne kadar piyasa ve bizim resmi Kasım enflasyonu için beklentimiz aylık %1.0 olsa da yüksek gıda ve dayanıklı mallar fiyat artışları yüzünden, yukarı yönlü riskler net olarak gözlemleniyor. Kısmen baz etkisiyle, aylık bazda %1.0 enflasyon dahi yıllık enflasyonu %11.90’dan %12.60’a taşıyacaktır.

TL her ne kadar ayın 2. Yarısında ciddi oranda değer kazansa da birikimli kur etkilerinin enflasyonu yukarı taşıdığını değerlendiriyoruz. Enflasyonun yılı %12.5 civarında kapatmasını, 2021’in ilk yarısında %12-14 civarında dalgalanmasını ve 2021’i %11 civarında kapatmasını bekliyoruz. Beklentimize dair riskler konusunda ise, 2021’in ilk yarısında enflasyon beklentimizin bir miktar üzerinde, 2021’in ikinci yarısında ise beklentimizin bir miktar altında seyredebilir.

İTO’nun yayınladığı Perakende fiyatlar endeksi Kasım’da aylık %1.94 artış gösterirken, toptan fiyatlar endeksi aylık %2.83 artış gösterdi. Özellikle gıda ve emtia fiyatlarındaki artışın hem toptan hem de perakende fiyatlarını yukarı çektiğini değerlendiriyoruz. Yıllık bazda, İstanbul perakende fiyatlarının %14.2 artış gösterdiğini gözlemliyoruz. Karşılaştırmak için, Ekim’de bu oran %12.4 idi.

 

Official November inflation figures will be released today at 10:00 local time.

Although market and our expectation for the official  November inflation figure stands at around 1.0%, preliminary data indicate that risks are on the high side. In fact, we would not be surprised if the figure reaches 1.3% MoM, depending on the level of food prices. Partially due to base effects, even a 1.0% MoM rise in November inflation would raise annual inflation towards 12.60% in November from 11.90% in October.

According to separate data, Istanbul ICC retail prices increased by 1.94% MoM in November, while wholesale prices increased by 2.83% YoY. As a result, Istanbul retail price index increased by 14.2% YoY – noticeably higher than 12.4% in October. Meanwhile, even higher increase in the wholesale prices were driven by global increase in commodity prices despite the appreciation of the TL in 2/3s of the month. Meanwhile, the noticeable MoM increase in the retail prices could be attributed to the higher food and other core goods prices.

We expect food and durable good categories to have lifted the November inflation. Despite the notable appreciation of TL in the second half of November, accumulated effects of fx pass-thru would probably observable in the November inflation figures. Going forward, we expect inflation to end 2020 at 12.5%, fluctuate around 12-14% in the first half of 2021 and end 2021 at 11.0%. The main source of risk to inflation in the first half of the year would be the food category. In addition, continued rise in commodity prices,  especially in metals and food stuffs points to additional inflation pressures, notwithstanding the recent appreciation of the TL.

For now, we expect CBRT to keep its policy rate unchanged at 15.0% until the second half of the year. In the second half of the year, we would expect the Bank to gradually ease the monetary policy, bringing its policy rate down to 13.0% by the end of the year. This way, CBRT would be providing a real policy rate of at least 2-3 percentage points through the end of the year. Depending on the path of inflation (which would be influenced by the path of TL), CBRT may bring forward or push back the initiation of monetary easing.

 

İkon-ok
Back to Top