Önerilen Sonuçlar()
Mobil Uygulamayı İndir
QNB Invest
© 2018 QNB Invest A.Ş.
Doğu Ukrayna’ya yapılan operasyonun finansal piyasalardaki aşırı etkileri oldukça kısa sürdü. Avrupa bölgesi başta olmak üzere borsa endekslerindeki çok sert düşüşler, ABD borsa endekslerinin günü yükselişle kapatmasının ardından sona erdi. Bugün Asya piyasalarından gelen olumlu havanın içeride Borsa İstanbul’a da etki etmesini bekliyoruz. Emtialardan ons altın ve Brent petroldeki büyük kazançların da gün sonuna doğru geri verildiğini izledik. Ons altın 1974’e kadar yükselmesinin ardından 1915’lere, Brent petrol 105’i görmesinin ardından 97’ye geri çekildi. TL varlıklarda; Borsa İstanbul ve TL cinsi tahvillerde yaşanan büyük kayıpların bugün ile birlikte kayıplarını geri alma sürecine gireceğini tahmin ediyoruz.
Yukarıda yapılan hiçbir yorum ve bilginin bütünlüğü, doğruluğu ve değişmeyeceği garanti edilemez. İfade edilen görüşler hiçbir şekilde ve surette alış veya satış teklifi olarak değerlendirilmemelidir. Bu bilgilerin ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından dolayı doğabilecek zararlardan QNB FINANS YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. (QNB INVEST) hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmez. QNB INVEST yorumda adi geçebilecek şirket veya şirketlerin menkul kıymetlerini portföyünde bulundurabilir ve/veya bu şirketlere danışmanlık hizmetleri verebilir. QNB INVEST bu mesajın içerdiği bilgilerin doğruluğu veya eksiksiz olduğu konusunda herhangi bir garanti vermemektedir. Bu nedenle bu bilgilerin ne şekilde olursa olsun içeriğinden, iletilmesinden, alınmasından ve saklanmasından sorumlu değildir. Bu mesajdaki görüşler yalnızca gönderen kişiye aittir ve QNB INVEST’in görüşlerini yansıtmayabilir.
Sabahın erken saatlerinde Putin’in Ukrayna’nın doğusunda başlattığı operasyonun haberini vermesiyle finansal piyasalar çok yüksek volatiliteli bir güne başladı. Fiyat oynaklığı kurlar başta olmak üzere ülke risk primleri, borsa endeksleri, ons altın, brent petrol ve paladyum öncülüğünde emtialar gibi tüm enstrümanlarda gün boyunca artarak devam etti. Borsa İstanbul güne yarım saatlik devre kesici arası ile başlamasının ardından BIST-100 endeksinin kapanışı %8,36 düşüş ile 1847 seviyesinden geldi.
EUR/USD paritesi Ukrayna operasyonundan olumsuz etkilenerek 1,12 desteğinin de altına geri çekildi. Paritede aşağı yönlü baskı hem jeopolitik risklerden, hem de ona bağlantılı olarak AMB’nin varlık alım programını bitirme ihtimalinin zayıflamasından kaynaklanıyor ve bu hareketin devam etmesi beklenebilir. Ons altın 1974’e kadar yükselmesinin ardından 1934’e kadar gerilemiş durumda. Brent petrol ise hala daha 100 dolara çok yakın seviyelerde bulunuyor. ABD borsa endeksleri düşüşle açıldı ancak satışların an itibarı ile derinleşmemesi pozitif görülebilir. Yurt içinde dolar kuru 14,50’ye kadar yükselmesinin ardından kapanışa yakın 14,15’e kadar geriledi. CDS gün 600 seviyesinin üzerine çıktı. Rusya CDS’i ise 960’ın üzerine çıkarak rekor kırdı.
Rusya devlet başkanı Putin yaptığı açıklamada Doğu Ukrayna’ya operasyonu duyurdu. Brent petrol 8 yıl aradan sonra 100 doların üzerini görürken ons altın fiyatları yukarı yönlü sert bir hareket yaparak 1950’ye kadar ulaştı. Batılı müttefiklerden Rusya’ya yapılacak yaptırımlar açıklanmaya devam ediyor. Jeopolitik risklerin finansal piyasalardaki fiyatlaması da aynı şekilde. Beyaz Saray, Biden’ın ek yaptırımları duyuracağını açıkladı. Rusya CDS’leri 420’yi aşarak ve Ruble son 6 yılın en düşük seviyelerini görerek gelişmekte olan ülke grubu para birimlerinde bugün de sert değer kaybına sebep olsa da yurt içi piyasalarda TL tarafında sakin bir seyir izliyoruz.
Borsa İstanbul gün içerisinde küresel borsa endekslerinde artan risk iştahına paralel yükseliş içindeydi. Akşam kapanış yaklaşırken özellikle banka hisselerinde yoğunlaşan satışlarla endeks gün içi getirilerini geri verdi. Dolar kurunda ve CDS’de yukarı yönlü baskı bugün de devam etti. ABD, AB, Kanada gibi batılı müttefikler birer birer Rusya’ya uygulayacakları yaptırımları açıklıyor. Ukrayna krizinin gündemden düşmemesi risk iştahını baskılıyor.
EUR/USD paritesi uzun bir süredir 1,13 desteği ile 1,14 direnci arasındaki yatay seyrini sürdürüyor. Ons altın 1900’ün aşağısında kalıcı olamadı ve yönünü yeniden yukarı çevirdi. 1915 direncini takip etmeye devam ediyoruz. ABD borsa endekslerinden S&P500 ve Nasdaq açılışta yükseliş kaydetti. Yurt içinde dolar kuru ve CDS üzerinde baskı akşam saatlerine doğru yeniden kendini hissettirdi. Kur 13,60 dolaylarında geçirdiği 2 haftaya yakın bir süreden sonra 13,85 direncini test etmeye devam ediyor. Burası geçilirse 14,00 direnci yeniden gündeme gelecek. Bu iki eşiğin de geçilmesi halinde ise kurdaki görünüm bozulabilir.
Önceki gün Rusya devlet başkanı Putin’in yaptığı konuşma sonrası dün de ABD başkanı Biden basın açıklamasında bulundu. Beyaz sarayın gündeminde Biden-Putin zirvesi bulunmuyor. ABD tarafından her türlü yaptırım ihtimalinin masada olduğu belirtiliyor. Küresel piyasaların gündeminde kalmaya devam etse de fiyatlamalarda Ukrayna krizinin etkilerinin hafiflediğini izliyoruz. Yurt içinde yeni güne CDS ve kurda gerileme ile başlıyoruz. Gün içerisinde Euro bölgesinde enflasyon verileri takip edilecek.
Rusya devlet başkanı Putin’in dün akşam yaptığı konuşma sonrası bugün küresel çapta finansal piyasalarda fiyatlamalara sebep oldu. Borsa İstanbul sabah saatlerinde yaşanan sert satışların ardından tepki vererek 2.000 kritik seviyesinin üzerine çıkabildi. Gün ortasından itibaren Dolar/TL kurunda ve Türkiye CDS’lerinde yükseliş takip edildi. Rusya CDS’lerinde 320’ye yükselişi takiben Türkiye CDS 550’ye kadar yükseldi, kur 13,85’in üzerine çıktı. Hazine borçlanmalarının olduğu günde uzunca bir süredir düşüş gösteren TL tahvillerinde yön tersine döndü.
EUR/USD paritesi uzun bir süredir 1,13 desteği ile 1,14 direnci arasındaki yatay seyrini sürdürüyor. Ons altında 1900’ün üzerinde 1915’e ulaşan yükselişin durulmasıyla borsa endekslerindeki satışların da azaldığı izlendi. Gün boyu ekside seyreden ABD borsa endeks vadelilerine rağmen ABD piyasalarının açılmasıyla birlikte S&P500 endeksi pozitife döndü. Dolar kurunda 13,60’da uzun zamandır takip edilen yatay seyir bozuldu. 13,85 direncinin üzerini test eden kurda 14,00 direnci bir sonraki ana direnç seviyesi olacak. Bu iki eşiğin de geçilmesi halinde kurdaki görünüm yeniden bozulabilir.
• Roku (ROKU) hisseleri, analistlerin tahminlerinin gerisinde kalan en son çeyrek için gelir bildirdikten sonra Roku hisseleri %22,3 düştü. Roku ayrıca, yüksek bileşen fiyatları ve tedarik zinciri kesintileri nedeniyle beklenenden daha zayıf bir görünüm yayınladı. • DraftKings (DKNG) hisseleri, şirketin beklenenden daha dar bir çeyreklik zarar bildirdikten ve tüm yıl için beklenenden daha geniş bir düzeltilmiş zarar öngören kılavuz yayınladıktan sonra %21,6 oranında değer kaybetti. • Bloomin' Brands (BLMN) hisseleri, şirketin üç aylık kazanç atımı ve mütevazı bir gelir atılımı bildirmesinin ardından %7,5 arttı. Bloomin' ayrıca üç aylık temettüsünü eski haline getirdi ve 125 milyon dolarlık yeni bir hisse geri alım programı duyurdu. • Virgin Galactic (SPCE) hisseleri, Başkan Chamath Palihapitiya'nın derhal geçerli olmak üzere yönetim kurulundan ayrılacağının açıklanmasının ardından %6,7 düştü. Özel amaçlı satın alma şirketi 2019'da Virgin Galactic'i halka arz etti. Palihapitiya, "mevcut ve gelecekteki diğer kamu yönetim kurulu sorumluluklarına odaklanmak için" ayrıldığını söyledi. • Dollar Tree (DLTR) hisseleri, şirketin yönetim kurulu başkanı Bob Sasser'ın emekli olacağını ve Fahri Başkan unvanını alacağını açıklamasının ardından %5,2 arttı ve S&P 500'de en çok kazananlardan biri oldu. • Intel (INTC) hisseleri %5,3 oranında düşerek Dow Jones Endüstriyel Ortalamasında geride kalanlara öncülük etti. Bank of America, hisse senedinin düşük performans notunu yineledi. Avrupa Piyasalarında Öne Çıkan Haberler • SBB (SBB) hisseleri, dün Euro Stoxx 600'e liderlik ederek %6 değer kazandı. Kısa satıcı Viceroy Research'ün şirket hisselerine karşı açık pozisyonu olduğunu açıklamasının ardından yüksek işlem hacimleri hisse senedi için vahşi dalgalanmalara neden oldu. • Polymetal International (POLY) hisseleri, Rusya'ya maruz kalan hisse senetlerinin darbe almasıyla %8'in üzerinde düşerek Euro Stoxx 600’de en çok değer kaybeden hisse senedi oldu.
Dün akşam Rusya devlet başkanı Putin’in konuşması sonrası Ruble, Rusya CDS’leri gibi entrümanlarda başlayan ve tüm Asya borsalarına ve gelişmekte olan ülke para birimleri ve borsalarına sirayet eden sert etkinin dengelenmeye başladığını izliyoruz. BIST-100 endeksi sabah saatlerinde 1.979’a kadar gerilemesinin ardından 2.000 desteğinin üzerine kadar tepki üretti. Dolar kuru %0,54 artışla 13,75’te fiyatlanırken Türkiye CDS’leri 550’ye kadar yükseldi. Perşembe günü Biden-Putin görüşmesi piyasaların odağındaki gelişme olmaya devam edecek.
Parite 1,13 desteğinin üzerinde kalsa da yatay seyretmeyi sürdürdü. 1,14 ve ardından 1,15 dirençleri geçilmediği takdirde paritedeki yükselişler yatay bant içinde kalmaya devam edecektir. Dolar/TL uzunca bir süre 13,60’da kalmasının ardından bu sabah itibarıyla 13,75’e geldi. 13,85’de direnci bulunan kurdaki %0,54’lük yükseliş, gelişmekte olan ülke para birimleri arasında bugün için en yüksek olanı.
Dün Rusya devlet başkanı Putin’in yaptığı konuşma tüm dünyada takip edilirken finansal piyasalarda bir tur daha panik satışı yaşandı. Rusya borsası dün bir ara %15’in üzerinde değer kaybetti. Akşam saatlerinde Putin’in yaptığı konuşma sonrası yeni güne Asya piyasalarında satış dalgasıyla başlıyoruz. Ons altın 1907’ye, Brent petrol 94’ün üzerine yükseldi. Perşembe günü ABD ve Rusya başkanlarının yapacağı görüşme artık daha da yakından takip ediliyor olacak. ABD endeks kontratlarında satış sınırlı olurken Asya borsalarındaki satışın daha derin olduğunu görüyoruz. Yurt içinde satıcılı bir başlangıç bekliyoruz. Bu hafta Hazine’nin borçlanma takvimi yoğun ve bugün de 4 yıl vadeli TLREF’e endeksli ve 10 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli ihraçlar takip edilecek.
BIST 100:Endekste aşağı yönlü bir başlangıç bekliyoruz. 2002 ana destek olarak geçerli iken, bu seviyenin geçilmesi halinde endeks 1992 ve altında yeni destek seviyeleri arayabilir. 2059 hedef direnç seviyesiydi ancak dün akşam Rusya devlet başkanı Putin’in yaptığı konuşma sonrası yeni güne Asya piyasalarında sert satış dalgasıyla başlıyoruz. TL Bonolar: İçeride tahvil-bono faizlerindeki gevşeme yavaşlamış olsa da devam ediyor. Öte yandan geçtiğimiz hafta %2’nin üzerine yönelen ABD 10 yıllık tahvil faizinde %1,92 seviyelerinde fiyatlama devam ediyor. Gösterge tahvilde %20,60, 10 yıllık tahvilde ise %21,70 direnç seviyeleri olarak izlenebilir… USD/TL: Gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında hafif değer kaybetti. Dolar kurunda uzun süredir devam eden 13,60 direncinin üzerinde 13,70’e doğru hafif yükseliş var. Kurda 13,85 direnç 13,16 destek olarak geçerli… EUR/USD: Parite 1,13 destek seviyesine kadar geri çekildi. Kısa vadede yatay 1,1280-1,14 bant aralığı takip edilebilir. 1,14’ün ve ardından 1,15’in aşılması ile yukarı tepkinin devamı beklenebilir. Aşağıda ise 1,1250 desteğinin geçilmesi halinde düşüş hızlanabilir…
BIST 100 Endeksi günün ikinci yarısında Rusya borsasındaki kayıplarla aşağı yönlü seyir izledi. Buna paralel endeks 2015 seviyesine kadar geri çekildi. Endeks devam eden işlemlerde toparlanma gösterdi. Endekste 2060 direncinin aşılması kısa vadeli görünümün güçlenmesi için önemli.
EUR/USD 1,14 seviyesine yönelimde direnç ile karşılaşıyor. Kısa vadede 1,1280-1,14 bant aralığı olarak takip edilebilir. 1,14’ün aşılması yukarı tepkinin devamı için öne çıkıyor.
Doğu Ukrayna’ya yapılan operasyonun finansal piyasalardaki aşırı etkileri oldukça kısa sürdü. Avrupa bölgesi başta olmak üzere borsa endekslerindeki çok sert düşüşler, ABD borsa endekslerinin günü yükselişle kapatmasının ardından sona erdi. Bugün Asya piyasalarından gelen olumlu havanın içeride Borsa İstanbul’a da etki etmesini bekliyoruz. Emtialardan ons altın ve Brent petroldeki büyük kazançların da gün sonuna doğru geri verildiğini izledik. Ons altın 1974’e kadar yükselmesinin ardından 1915’lere, Brent petrol 105’i görmesinin ardından 97’ye geri çekildi. TL varlıklarda; Borsa İstanbul ve TL cinsi tahvillerde yaşanan büyük kayıpların bugün ile birlikte kayıplarını geri alma sürecine gireceğini tahmin ediyoruz.
Yukarıda yapılan hiçbir yorum ve bilginin bütünlüğü, doğruluğu ve değişmeyeceği garanti edilemez. İfade edilen görüşler hiçbir şekilde ve surette alış veya satış teklifi olarak değerlendirilmemelidir. Bu bilgilerin ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından dolayı doğabilecek zararlardan QNB FINANS YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. (QNB INVEST) hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmez. QNB INVEST yorumda adi geçebilecek şirket veya şirketlerin menkul kıymetlerini portföyünde bulundurabilir ve/veya bu şirketlere danışmanlık hizmetleri verebilir. QNB INVEST bu mesajın içerdiği bilgilerin doğruluğu veya eksiksiz olduğu konusunda herhangi bir garanti vermemektedir. Bu nedenle bu bilgilerin ne şekilde olursa olsun içeriğinden, iletilmesinden, alınmasından ve saklanmasından sorumlu değildir. Bu mesajdaki görüşler yalnızca gönderen kişiye aittir ve QNB INVEST’in görüşlerini yansıtmayabilir.