Gündem/Beklentiler:Endekste görünüm güçlendi, 10.000 ve 10.050 hedef dirençler…

20.1.2025 05:08

BIST 100 Endeksi geçtiğimiz hafta destek ve direnç bölgesi arasında dalgalı bir seyir izledi. Endeks düzeltme hareketi ile 9700 desteğinin altını test ederken, teknik olarak göstergeler aşırı satım bölgesine ulaşmıştı. Endeks ABD enflasyon verilerinin ardından artan risk iştahı ile 9700 seviyesi civarında yukarı tepki gösterirken, seans içi grafikte dip oluşumuna işaret eden ters omuz baş omuz formasyonu (TOBO) içerisinde hareket etti. Seans içi grafikte bu formasyonun boyun çizgisi olan 9850’nin aşılması önemli idi. Endeks 9850 seviyesini yukarı kırarken, seans içi görünümünü güçlendirdi. Böylece yaşanan düşüşün ardından göstergelerin de yükseliş için desteklemesine bağlı olarak endekste dip oluşumu gerçekleşti ve düzeltme hareketi geride kaldı. Endeks devamında günlük grafikte de öne çıkan 9900 direncini aşarak kısa vadeli görünümü güçlendirmiş oldu. Cuma günü 10.000 direncine yönelen endeks haftanın son gününü bu seviyenin altında %1,1, bankacılık endeksi ise %2,4 yükselişle tamamladı. Endekste 9900 artık destek haline gelirken, kısa vadeli üçgen sıkışma formasyonunda 10.000-10.050 ve 10.160 dirençlerine doğru yükseliş bekleriz. 9850 desteğinde görünüm olumlu olduğundan bu seviyenin üzerinde trade amaçlı alım yapılabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir. Bankacılık endeksinde kısa vadeli alçalan kanalın yukarı tamamlanması ile görünüm güçlendi. 15.000 direncinin aşılması ile yükseliş ileri taşınabilir ve bankacılık endeksi 15.250 direncini yukarı kırabilir. 15.000’in üzerinde banka hisselerindeki trade fırsatları değerlendirilebilir. Perşembe günü TCMB’den faiz indirim beklentileri ve Moody’s’ten not artırım beklentileri BIST’te yukarı yönlü harekete neden olabilir. Hatırlanacağı üzere TCMB; Aralık ayında 22 aylık aranın ardından ilk faiz indirimi gerçekleştirdi. TCMB politika faizini 250 baz puan ile %50’den %47,50 seviyesine düşürdü. Son çeyreğe ilişkin göstergelerin yurtiçi talebin yavaşlamayı sürdürerek enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelerde bulunduğunu gösterdiğine işaret eden TCMB, temel mal enflasyonunun düşük seyretmeye devam ederken, hizmet enflasyonundaki iyileşmenin belirginleştiğini ifade etti. Bu yıl sekiz toplantı gerçekleştirecek olan TCMB’nin bu hafta 250 baz puan daha indirim ile politika faizini %45’e düşürmesi bekleniyor. Moody’s ise Türkiye’nin kredi notunu en son Temmuz 2024’te iki basamak birden artırarak B3'ten B1'e yükseltirken, kredi not görünümünü pozitif olarak korumuştu. Son durumda Fitch ve S&P’nin Türkiye’ye yönelik kredi notu yatırım yapılabilir seviyenin üç, Moody’s’in ise dört kademe altında bulunuyor. Dolayısıyla da Moody’s pozitif olan görünüm ile diğer kuruluşlarla aynı seviyede olacak şekilde bir not artırımı gerçekleştirebilir. Yurtiçi piyasaların olası faiz indirimi ve not artırımından destek bulduğunu görebiliriz. Diğer yandan Trump’ın başkanlık görevine gelmesi ile birlikte yapacağı açıklamaları ve önümüzdeki dönem için ekonomik politikalar takipte olacak.

  • BIST100:Endekste yukarı yönlü bir başlangıç bekliyoruz. 9850 seviyesinden destek bulan endeks 9900 direncini aşarak görünümünü güçlendirdi. 9900 destek haline gelirken, bu seviyenin üzerinde endekste yön yukarı görünüyor. Dolayısıyla 10.000’in üzerinde 10.050 ve 10.160 dirençlerine doğru yükselişin devamını görebiliriz. 9850 ikincil destek konumunda; bu seviyenin üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabilir ve trade amaçlı alım yapılabilir...

  • TL Bonolar:İçeride tahvil-bono faizleri Cuma günü düşüş gösterdi. Gösterge tahvil faizi %39,00, 10 yıllık tahvil faizi ise %27,90 seviyesi civarında hareket ediyor. ABD tahvil faizleri enflasyon verilerinin ardından geri çekildi. Gösterge tahvil faizinde %39,50, 10 yıllık tahvilde %29,00 destek seviyeleri olarak takip edilebilir. TCMB’den faiz indirim beklentileri ile aşağı yönlü hareketler görebiliriz…

  • USD/TL:TL son günlerde diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinin gerisinde hareket ederken, dolar kuru, 35,40-35,50 bandının üzerine yükseldi. 35,50’nin üzerinde 35,60 direnç olarak korunuyor. Sonraki direnç ise 35,70 seviyesinde bulunuyor. 35,40 ve 35,30 destek seviyeleri olarak izlenebilir…

  • EUR/USD:ABD’de beklentilerin altında açıklanan TÜFE verisi sonrasında dolar güç kaybederken, parite 1,0330 direncinin üzerine tepki gösterdi. Ancak parite bu seviyenin üzerinde direnç ile karşılaştı. 1,0330’un üzeri görünümün olumluya dönmesi ve 1,04 direncine yönelim için izlenebilir. 1,03’un altında 1,02 destek olarak takip edilebilir…

  • Yukarıda yapılan hiçbir yorum ve bilginin bütünlüğü, doğruluğu ve değişmeyeceği garanti edilemez. Burada yer alan bilgiler genel nitelikte olup yatırım danışmanlığı hizmeti kapsamında sunulmamaktadır. İfade edilen görüşler hiçbir şekilde ve surette alış veya satış teklifi olarak değerlendirilmemelidir. Bu bilgilerin ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından dolayı doğabilecek zararlardan QNB YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. (QNB INVEST) hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmez. QNB INVEST yorumda adi geçebilecek şirket veya şirketlerin menkul kıymetlerini portföyünde bulundurabilir ve/veya bu şirketlere danışmanlık hizmetleri verebilir. QNB INVEST bu mesajın içerdiği bilgilerin doğruluğu veya eksiksiz olduğu konusunda herhangi bir garanti vermemektedir. Bu nedenle bu bilgilerin ne şekilde olursa olsun içeriğinden, iletilmesinden, alınmasından ve saklanmasından sorumlu değildir. Bu mesajdaki görüşler yalnızca gönderen kişiye aittir ve QNB INVEST’in görüşlerini yansıtmayabilir. Burada yer alan bilgilerin tümü veya bir kısmı QNB Invest’in yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz veya üçüncü kişilerle paylaşılamaz.

    Back to Top