BIST 100 Endeksi, Fitch’in Türkiye’nin kredi not ve görünümünde olumlu revizyona gitmesi sonrası haftaya olumlu başlasa da dalgalı bir seyir izliyor. Endeks haftanın geri kalanında destek ve direnç seviyeleri arasında gün içerisinde volatil bir görünüm sergiliyor. Endeks 9100 seviyesine yönelse de gelen kâr satışları ile 8900 desteğine doğru geri çekildi. Endeks günü %1,8 oranında düşüşle 8910 seviyesinde tamamladı. Böylece endeksin bu haftaki değer kaybı %2,7’ye ulaştı. TCMB’nin bankacılık sistemindeki TL likiditeyi sıkılaştıracak, mevduat faizlerinde yukarı etki yaratacak yeni zorunlu karşılık adımları açıkladığı haber akışı öne çıktı. TCMB’nin serbest hesaplarda ortalama olarak tesis edilen TL zorunlu karşılıkların bir kısmının bloke hesaplarda tesis edilmesine karar vermesi yönündeki gelişmeler ile banka hisseleri sert geri çekildi. Buna paralel bankacılık endeksi %3,9 oranında düşüşle endeksin aşağı yönlü hareketine öncülük etti. Son dönemdeki güçlü performansın ardından bankacılık endeksi de kısa vadeli düzeltme içerisinde görünüm sergiliyor. BIST 100 Endeksi’nde 8900 desteği geri çekilmenin ileri taşınmaması açısından önemli. Bu seviyenin üzerinde kalınması tepki alımlarının oluşması için öne çıkıyor. Aşağı yönlü hareketin devam etmesi halinde 8800 seviyesi sonraki destek olarak takip edilebilir. 9000’in aşılması ile de 9100 ve 9240 seviyeleri dirençler olarak takip edilebilir. Bankacılık endeksinde 9730 destek, 10.000 seviyesi ise direnç haline geldi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, küresel ekonomiye ilişkin büyüme beklentisini bu yıl için %2,1’den %2,4'e, Türkiye'nin bu yıla ilişkin büyüme beklentisi de %2,5’ten %2,8'e yükseltti. Yurtdışı gelişmelere bakacak olursak; ABD’de Şubat ayı enflasyon verileri beklentilerin hafif üzerinde açıklanmıştı. Yıllık manşet enflasyon %3,1’den %3,2’e yükselirken, yıllık çekirdek enflasyon ise %3,9’dan %3,7’ye gerilemişti. Enflasyon verisi sonrası, vadeli kontrat işlemlerine göre Fed'den faiz indiriminin yüksek ihtimalle Haziran ayında başlamasına yönelik beklenti devam ediyor. Fed’in enflasyon hedefi %2 iken, son durumda çekirdek enflasyon yaklaşık olarak 2 katı seviyesine yakın bulunuyor. Fed Başkanı Powell faiz indirimine başlamak için enflasyonun hedefe gerilediğinden emin olmak istediklerini ve bu güveni kazandıklarında faiz indirimine başlamanın uygun olacağını belirtmişti. ECB Yönetim Konseyi Üyesi Galhau, banka yetkilileri arasında faiz indirimlerine bahar aylarında başlamaya yönelik genel bir uzlaşı olduğunu açıkladı. İstihdam ve enflasyon rakamlarının ardından bugün ABD’de ÜFE ve perakende satışlar verileri de izleniyor olacak.
BIST100:Endekste tepki alımları ile yukarı yönlü bir başlangıç bekliyoruz. Düzeltme hareketinin devam etmesi ile 8900 desteğine geri çekildi. 8900 seviyesi yukarı tepkinin devamı için takip edilebilir. 9000’in üzeri ise yeniden 9100 ve 9240 dirençlerine yönelim için öne çıkıyor. Endeks gün içerisinde dalgalı bir seyir izleyebilir. 8900 mevcut trade pozisyoları stop loss olarak takip edilebilir…
TL Bonolar:İçeride tahvil-bono faizleri karışık bir seyir izledi. Gösterge tahvil faizi %45,50, 10 yıllık tahvil faizi ise %27 civarında hareket ediyor. ABD tahvil faizleri yeniden yükseliş eğilimi sergiliyor. Gösterge tahvil faizinde %46,00, 10 yıllık tahvilde %28,00 destek seviyeleri olarak izlenebilir…
USD/TL:Dolar endeksi kısa vadeli dip seviyelerde hareket ediyor. Kur 32,10 seviyesinin üzerinde yükseliş denemelerinde bulunuyor. Dolar kurunda yukarı yönlü baskılı seyir devam ediyor. 32,10’un üzerinde sonraki direnç 32,20 ve 32,30’a işaret ediyor. 32,00 destek haline gelirken bir sonraki destek 31,90 seviyesinde bulunuyor…
EUR/USD:Parite ABD enflasyon verileri sonrasında 1,09 desteğine geri çekilmişti. Parite bu seviyenin üzerinde kalma çabası gösteriyor. 1,09’un üzeri 1,10 direncine tepki açısından öne çıkıyor. 1,09 desteğinin üzerinde yükseliş 1,10 direncine devamı edebilir. 1,08 desteğinde kısa vadeli görünüm olumlu görünüyor…
Yukarıda yapılan hiçbir yorum ve bilginin bütünlüğü, doğruluğu ve değişmeyeceği garanti edilemez. Burada yer alan bilgiler genel nitelikte olup yatırım danışmanlığı hizmeti kapsamında sunulmamaktadır. İfade edilen görüşler hiçbir şekilde ve surette alış veya satış teklifi olarak değerlendirilmemelidir. Bu bilgilerin ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından dolayı doğabilecek zararlardan QNB YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. (QNB INVEST) hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmez. QNB INVEST yorumda adi geçebilecek şirket veya şirketlerin menkul kıymetlerini portföyünde bulundurabilir ve/veya bu şirketlere danışmanlık hizmetleri verebilir. QNB INVEST bu mesajın içerdiği bilgilerin doğruluğu veya eksiksiz olduğu konusunda herhangi bir garanti vermemektedir. Bu nedenle bu bilgilerin ne şekilde olursa olsun içeriğinden, iletilmesinden, alınmasından ve saklanmasından sorumlu değildir. Bu mesajdaki görüşler yalnızca gönderen kişiye aittir ve QNB INVEST’in görüşlerini yansıtmayabilir. Burada yer alan bilgilerin tümü veya bir kısmı QNB Invest’in yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz veya üçüncü kişilerle paylaşılamaz.