“Enflasyon Raporuna” Dair Beklentimiz

Yakın dönemde para politikasını açısından önemli veri akışına baktığımızda, dikkatimizi yarın TCMB Başkanı Sayın Şahap Kavcıoğlu tarafından sunulacak olan yılın 3. “Enflasyon Raporu” ve  2  Ağustos 2021 Pazartesi  günü yayınlanacak olan Temmuz ayı enflasyon verisi çekiyor.


TCMB, 14 Temmuz’da gerçekleşen PPK toplantısında piyasa beklentisine paralel, politika faizini değiştirmemiş ve %19’da sabit bırakmıştı. Diğer bir yandan ise ilişik karar metninde “Nisan Enflasyon Raporu tahmin patikasındaki belirgin düşüşe” referans verilmeye devam edilmişti. Bu ifadelerden Haziran’da ve Temmuz’da olası enflasyonda yükseliş potansiyeline rağmen, TCMB’nin Nisan ayında yayınladığı enflasyon projeksiyonuna bağlı kalmaya devam ettiği anlamını çıkarmıştık. Bu ifadeleri TCMB’nin sonbahar ile beraber gerçekleşen enflasyondaki düşüş beklentisi üzerinden yılın son çeyreği için olası bir parasal gevşemenin hala masada olduğu yönünde değerlendirdik.


Nisan Enflasyon Raporunda  yer alan enflasyon projeksiyonunda TCMB 2021 ve 2022 sonu enflasyon tahminlerini sırasıyla  %12,2 ve %7,5 olarak belirlemişti. TCMB’nin enflasyon projeksiyonuna konu olan çıktı açığı tahminine baktığımızda ise 1Ç21 için %2,3 olan oranın 3Ç21 itibariyle %0,0’a, 4Ç21 itibariyle ise -%2,0’e gerilemesi bekleniyordu. Diğer bir değişle, TCMB yılın ikinci yarısında iç talepte kayda değer bir ivme kaybı bekliyordu. Yarın yayınlanacak enflasyon projeksiyonunda TCMB’nin çıktı açığı tahminlerinde önemli bir değişiklik yapmasını beklememekle beraber, 2021 yılı sonu enflasyon tahminin %13,0-13,5’e revize etmesi şaşırtıcı olmayacaktır. Öte yandan, bu revizyon, TCMB’nin enflasyon patikasında düşüş beklentisinin değiştiği anlamına gelmeyecek.


Önümüzdeki hafta Pazartesi (2 Ağustos) açıklanacak Temmuz ayı enflasyon verisinin %1,5 olarak gerçekleşmesini bekliyoruz.  Böyle bir gerçekleşme durumunda yıllık enflasyon %17,5’ten %18,5’e yükselmiş olacak. Temmuz ayı enflasyonunun mevsimsel olarak yüksek gelmesini yol açacak faktörler özellikle elektrik, doğalgaz ve LPG fiyatlarına gelen zamlar olacak. Öte yandan, temel mallar ve hizmet enflasyonunun da mevsimsel ortalamaların üzerinde gelmesini bekliyoruz. Bu açıdan, Temmuz ayında hizmet sektörünün çok hızlı olarak yeniden açılması ve maliyet faktörlerindeki istikrarlı artış çekirdek enflasyonu yukarı taşımasını bekliyoruz.


Bir süredir, maliyet kaynaklı sebepler (ÜFE) ve hizmetler sektörünün yeniden açılmasının sebebiyle enflasyon beklentileri uzun süredir yukarı yönlü revize ediliyor. Biz de kurum olarak %14 olan 2021 sonu enflasyon beklentinizi Haziran’da %15’e, Temmuz’da da %16’ya revize ettik. Ayrıca, ekonomide çıktı fazlası (son dönemde gerilemeye başlasa da) uzun bir süredir gündemimizde kalmaya devam ediyor. Beklenenden daha yüksek bir enflasyon patikası ile karşılaşmamız durumunda, TCMB’nin sinyalini verdiğini düşündüğümüz olası bir parasal gevşemeyi bir süre daha ertelemesi gerekebilir. Diğer bir değişle, sonbaharda enflasyon kayda değer oranda gerilemediği takdirde sonbaharda bir faiz indirimi gerçekleşmeyebilir.


Ayrıca, FED’ in para politikasının beklenenden daha hızlı normalleşmeye gitme eğiliminin göz önüne alınması gerekebilir. Sonuç olarak, FED’in “tapering” ve 2022’de en azından bir adet faiz artırımı yapma ihtimalinin olduğu bir ortamda, TCMB’nin parasal gevşeme konusunda,  enflasyon görünümüne dair beklentilerin kayda değer oranda olumlu yönde evrilmesini beklemeyi tercih edebileceğini değerlendiriyoruz.

.

 

Grafik 1 – Yıllık TÜFE & TCMB Ort. Fonlama Faizi

 


Kaynak: TÜİK, QNBFI



Back to Top