Önerilen Sonuçlar()
Mobil Uygulamayı İndir
QNB Invest
© 2018 QNB Invest A.Ş.
BIST 100 Endeksi güne olumlu bir başlangıç yapsa da devam eden işlemlerde aşağı yönlü hareketler sergiledi. Endeks günün ikinci yarısında ise artan satış baskısı ile yeniden 88 bin seviyesinin altına geri çekildi. Teknik olarak endekste bu seviyenin altında 87.500 destek seviyesi olarak öne çıkıyor. 88 binin üzerine olası yönelimde ise 88.600 direnç seviyesi olarak takip edilebilir. Yurtdışı piyasalara baktığımızda, Avrupa borsaları hafif satıcılı bir seyir izlerken, ABD borsaları da benzer yönde açılış gerçekleşti.
EUR/USD paritesi yeniden 1,06 seviyesinin hafif üzerine yönelim gösterdi. Gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında günün ikinci yarısında toparlanma sergiledi. USD/TL kuru ise 3,60 seviyesinin altındaki seyrine devam etti.
* BIST-100 hisse senetlerini içermektedir.
18:03
Yukarıda yapılan hiçbir yorum ve bilginin bütünlüğü, doğruluğu ve değişmeyeceği garanti edilemez. İfade edilen görüşler hiçbir şekilde ve surette alış veya satış teklifi olarak değerlendirilmemelidir. Bu bilgilerin ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından dolayı doğabilecek zararlardan FINANS YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. (FINANSINVEST) hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmez. FINANSINVEST yorumda adi geçebilecek şirket veya şirketlerin menkul kıymetlerini portföyünde bulundurabilir ve/veya bu şirketlere danışmanlık hizmetleri verebilir. FINANSINVEST bu mesajın içerdiği bilgilerin doğruluğu veya eksiksiz olduğu konusunda herhangi bir garanti vermemektedir. Bu nedenle bu bilgilerin ne şekilde olursa olsun içeriğinden, iletilmesinden, alınmasından ve saklanmasından sorumlu değildir. Bu mesajdaki görüşler yalnızca gönderen kişiye aittir ve FINANSINVEST’in görüşlerini yansıtmayabilir.
Haftaya hafif yükselişle başlayan BIST 100 Endeksi devam eden işlemlerde satış baskısı altında kaldı. Buna paralel endeks 88 bin desteğine geri çekildi. Bankacılık hisselerindeki yükseliş endeksteki aşağı yönlü hareketleri sınırladı. Endeksin 88 bin desteği üzerinde kalması önemli. Bu seviyenin altında 87.500 ana destek seviyesi olarak takip edilebilir. 88.600 ise direnç konumunda. Yurtdışı piyasalara baktığımızda, Avrupa borsaları ve ABD vadeli endeks kontratları sınırlı değişim gösteriyor.
EUR/USD paritesi 1,06 seviyesinin altındaki seyrine devam ediyor. Bu seviyeye doğru güç kaybına uğruyor. Gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında karışık bir görünüm sergiliyor. TL ise pozitif ayrışma eğilimi gösteriyor. Buna paralel USD/TL 3,60’ın altındaki seyrini sürdürüyor.
12:57
BIST 100 Endeksi günün ilk yarısında aşağı yönlü hareket ile 89 bin seviyesinin altına geriledi. Öğleden sonra ise Avrupa borsalarında yaşanan satış baskısı endekste düşüşün ileri taşınmasına neden oldu. Buna paralel endeks 88 bin desteğinin altına yöneldi. Ancak devam eden işlemlerde tepki hareketi ile yeniden bu seviyenin üzerine yükseliş gösterdi. Teknik olarak BIST 100 Endeksi’nin 88 bin seviyesinin üzerinde kalması önemli. Bu seviyenin altında 87.500 destek olarak takip edilebilir.
EUR/USD paritesi gün içerisinde 1,06’nın üzerine yönelse de bu seviyenin üzerinde kalıcı olamadı. Gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında değer kaybına uğrarken, TL de benzer bir seyir izledi. Buna paralel USD/TL kuru yeniden 3,59 seviyesinin üzerine yöneldi.
18:09
TL, TCMB'nin sıkılaştırma adımlarından bu yana GOÜ para birimlerine görece olumlu
-TCMB’nin 11 Ocak’ta haftalık repo ihalelerine son vermesi ve devamında geç likidite penceresinden fonlama sağlaması TL’nin GOÜ para birimlerine görece olumlu performans göstermesini sağladı.
-Aralık ayının ortasından itibaren GOÜ varlıklarına yaşanan sermaye girişi ile bu ülke para birimleri değer kazanma eğilimi sergilerken, TL dolar karşısında değer kaybederek 11 Ocak’taki TCMB’nin likiditeyi sıkılaştırma adımlarına kadar %8 oranında göre olumsuz performans göstermişti.
-Ancak TL’deki zayıflığa karşı olarak TCMB’nin geç likidite penceresi yolu ile bankalara sağlanan fonlamanın toplam fonlama içerisindeki payını %60’ın üzerine çıkarması ve bu eğilimi devam ettirmesi fonlama maliyetinin %10,3’ün üzerinde oluşmasına neden oluyor.
-Diğer yandan TCMB’nin fonlama maliyetindeki artışa paralel TL cinsi faizler yükseliş gösterirken, kısa vadeli USD/TL aylık swap faiz oranları %11 seviyesi ve üzerini test etti.
-Buna göre, artan faiz cazibesi ise carry-trade imkanı sunarken, sıkılaştırma adımlarından bu yana TL dolar karşısında yaklaşık 1,5 aylık süreçte GOÜ para birimlerine göre %2 oranında üzerinde performans gösterdi. Böylece Aralık ortası itibariyle bir aylık süreçte %8 negatif ayrışan TL, görece zayıflığının bir kısmını geri almış oldu.
Sonuç olarak; TCMB’nin referanduma kadar enflasyonun da baz etkisi ile yükseleceğini göz önünde aldığımızda, sıkılaştırıcı yöndeki mevcut politikasına devam etmesi TL’ye destek sağlama eğiliminin korunması adına önemli. Önümüzdeki dönemde GOÜ varlıklarına olan risk alma iştahının devam edip etmeyeceği, GOÜ para birimleri ve dolayısıyla da TL’nin seyri açısından belirleyici olacak. TCMB fonlama maliyetini yüksek seviyelerde tutarken, olumlu yurtdışı etkisi TL’nin görece olumlu performansını korumasını ya da küresel risk alma iştahının azalması görece dirençli bir seyir izlemesini sağlayabilir
Güne yataya yakın bir başlangıç yapan BIST 100 Endeksi devam eden işlemlerde 89.240 seviyesine yönelim gösterdi. Ancak endeks bu seviye civarında kâr satışları ile karşılaşırken, aşağı yönlü hareket ile eksiye döndü. Buna paralel endeks yeniden 89 bin seviyesinin altına geriledi. Yurtdışı piyasalara baktığımızda Avrupa borsaları satıcılı bir seyir izlerken, ABD vadeli endeks kontratları hafif eksi/yataya yakın bir görünüm sergiliyor. Teknik olarak BIST 100 Endeksi’nde 89.500 direncinin üzeri sıkışma formasyonunun yukarı yönde tamamlanması adına önemli. Olası geri çekilmelerde ise 88 bin destek olarak takip edilebilir.
EUR/USD paritesi ABD faizlerindeki geri çekilmeye paralel tepki hareketi ile 1,06’ya yöneldi. Ancak parite bu seviyeye doğru yeniden güç kaybına uğradı. Gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında sınırlı değişimler gösteriyor. USD/TL kuru ise 3,58 seviyesinin altınki seyrine devam ediyor.
13:09
Fed’in toplantı tutanakları sonrasında gelişmekte olan ülke (GOÜ) para birimleri değer kazanırken, varlıkları olumlu performans gösterdi. BIST 100 Endeksi de bu eğilime paralel TL’deki değer kazancının desteği ile bankacılık hisseleri öncülüğünde yükseliş eğilimi sergiledi. Endeks 89.300 civarına doğru yönelim sergiledi. Ancak 89.500 direncine doğru yükseliş eğilimi hız kesti. Yurtdışı piyasalara baktığımızda Avrupa borsaları karışık bir görünüm sergilerken, ABD borsaları güne hafifi alıcılı bir başlangıç yaptı. Teknik olarak BIST 100 Endeksi’nde 89.500 direncinin yukarı yönde aşılması yükselişin devamı açısından önemli. Olası geri çekilmelerde ise 88 bin destek olarak takip edilebilir.
EUR/USD paritesi günün ikinci yarısında 1,06 seviyesine doğru yukarı yönde tepki gösterdi. USD/TL kuru gelişmekte olan ülke kurlarındaki aşağı yönlü harekete paralel 3,60 desteğini aşağı yönde kırdı. Kur günün devamında ise 3,56 seviyesine geri çekildi.
18:15
TCMB'nin verilerine göre, yurtdışında yerleşik kişilerin mülkiyetindeki hisse senedi stokları 17 Şubat haftasında önceki haftaya göre piyasa fiyatı değişimi ve kur farkından arındırılmış olarak net 50 milyon dolar azalış gösterdi. Toplam brüt stok ise 39,5 milyar dolardan 39,8 milyar dolara yükseldi.
Aynı dönemde hisse senedinde yabancı payı portföy büyüklüğü açısından %64,74’ten %64,71 seviyesine geriledi. Bu oran son durumda ise %64,75 seviyesinde bulunuyor.
Gelişmekte olan ülke (GOÜ) piyasalarında risk alma iştahının etkisiyle sermaye girişleri devam ediyor. Buna paralel MSCI GOÜ Endeksi son 1,5 yılın en yüksek seviyelerinde yukarı yönlü hareket sergiliyor. Ancak BIST 100 Endeksi son dönemde hareket ettiği sıkışma formasyonu içerisinde GOÜ borsalarının gerisinde hareket ediyor. Kısa vadede formasyonun direnci olan 89.500’ü aşması sıkışmasının yukarı tamamlanmasına adına takip edilebilir. Diğer yandan endeksin 88 bin olan desteği üzerinde kalması önemli. Aksi halde 88 binin satı baskısı artış gösterebilir.
Yurtdışında yerleşik kişilerin mülkiyetindeki devlet iç borçlanma senedi (DİBS) stoğu ise piyasa fiyatı değişimi ve kur farkından arındırılmış olarak net 166 milyon dolar artış gösterdi. Toplam brüt stok ise 25 milyar dolardan 26,3 milyar dolar seviyesine yükseldi.
Yabancıların DİBS portföyünün toplam pazar içindeki payı geçen hafta %19,2 (önceki: %19,4) repo hariç olarak DİBS stoğu içerisindeki yabancı payı ise %17,7 seviyesinde gerçekleşti (Önceki: %17,9)
TCMB geç likidite penceresi yoluyla TL’yi sıkılaştırmaya devam ederken, verim eğrisinin kısa tarafındaki tahviller uzun vadelilerin gerisinde kalmayı sürdürüyor. Küresel risk alma eğiliminin etkisiyle TL’deki değer kazancı ile içeride tahvil-bono faizleri aşağı yönlü hareketler sergiliyor. Ancak TCMB geç likidite penceresi yoluyla TL’yi sıkılaştırmaya devam etmesi ve enflasyonun yüksek seyri olası TL cinsi faizlerde geri çekilmeyi sınırlayacaktır. Kısa vadede gösterge tahvilin bileşik faizinde %11’de, 10 yıllık tahvil faizinde %10,70’de düşüşün hız keseceğini düşünüyoruz.
Fed’in toplantı tutanakları sonrasında gelişmekte olan ülke (GOÜ) para birimleri değer kazanırken, MSCI GOÜ Endeksi son 1,5 yılın en yüksek seviyelerinde yukarı yönlü hareketini taşıdı. BIST 100 Endeksi ise TL’deki değer kazanımının desteği ile güne alıcılı bir başlangıç yaptı. Buna paralel endeks bankacılık hisselerindeki yukarı yönlü hareketin öncülüğünde 89 bin seviyesinin üzerine yöneldi. Yurtdışı piyasalara baktığımızda Avrupa borsaları karışık bir görünüm sergilerken, ABD vadeli endeks kontratları yatay bir seyir izliyor. Teknik olarak BIST 100 Endeksi’nde 89.500 direncinin yukarı yönde aşılması yükselişin devamı açısından önemli. Olası geri çekilmelerde ise 88 bin destek olarak takip edilebilir.
1,05’in üzerindeki seyrine devam etse de, EUR/USD paritesinde yukarı yönlü hareketlerin sınırlı kalıyor. USD/TL kuru ise gelişmekte olan ülke kurlarındaki aşağı yönlü harekete paralel 3,60 desteğini aşağı yönde kırdı. Buna paralel USD/TL kuru sabah saatlerinde 3,5720 civarına geri çekildi.
13:01
BIST 100 Endeksi gün içerisinde sıkışma formasyonunda bir seyir izledi. Kapanışa doğru ise endekste ağırlığı yüksek bazı kağıtlarda yaşanan sert satış baskısı endeksin ilk etapta 1260 puan gerilemesine neden oldu. Buna paralel endeks 88 binin altına geriledi. Devam eden işlemlerde ise yeniden bu seviyenin üzerine yöneldi. Yurtdışı piyasalara baktığımızda Avrupa borsaları Fransa hariç yükseliş gösterirken, ABD borsaları güne karışık bir başlangıç yaptı. Teknik olarak BIST 100 Endeksi’nde 89.500 direnç seviyesi olarak takip edilebilir. 88 bin destek seviyesi olarak öne çıkıyor. 22:00’de Fed’in Ocak ayına dair yayımlayacağı toplantı tutanakları küresel piyasalarda hareketliliğe neden olacaktır.
EUR/USD paritesi günün ikinci yarısında dolar lehine görünümle 1,05 seviyesine geri çekildi. Parite devam eden işlemlerde ise bu seviyenin üzerinde kalma çabaları gösterdi. Gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında değer kaybına uğradı. TL ise değer kazanma eğilimi ile gelişmekte olan ülke para birimlerinden pozitif ayrıştı. Buna paralel USD/TL kuru 3,60 seviyesinin altını test etti.
Güne hafif değer kaybı ile başlayan BIST 100 Endeksi, devam eden işlemlerde 89 bin seviyesine yöneldi. Ancak endeks bu seviyede bankacılık hisseleri öncülüğünde güç kaybına uğradı. Diğer yandan endeks günün ilk yarısında dair işlem bandında hareket etti. Yurtdışı piyasalara baktığımızda Avrupa borsaları alıcılı bir seyir izlerken, ABD vadeli endeks kontratları yatay bir görünüm sergiliyor. Teknik olarak BIST 100 Endeksi’nde 89.500 direncinin yukarı yönde aşılması yükselişin devamı açısından önemli. Olası geri çekilmelerde ise 88 bin destek olarak takip edilebilir. 22:00’de Fed’in Ocak ayına dair yayımlayacağı toplantı tutanakları küresel piyasalarda hareketliliğe neden olacaktır.
Son dönemde Fed üyelerinin faiz artırım yanlısı açıklamalarda bulunması ve Fransa’da 23 Nisan’da yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik siyasi endişeler EUR/USD üzerinde aşağı yönlü baskıya neden oluyor. Buna paralel EUR/USD paritesi 1,05 seviyesine geri çekildi. Gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında günlük bazda ağırlıklı olarak değer kaybetme eğilimi sergiliyor. TL ise hafif değer kazanma eğilimi gösteriyor. Buna paralel USD/TL kuru 3,61 seviyesine geri çekildi.
13:03
BIST 100 Endeksi güne olumlu bir başlangıç yapsa da devam eden işlemlerde aşağı yönlü hareketler sergiledi. Endeks günün ikinci yarısında ise artan satış baskısı ile yeniden 88 bin seviyesinin altına geri çekildi. Teknik olarak endekste bu seviyenin altında 87.500 destek seviyesi olarak öne çıkıyor. 88 binin üzerine olası yönelimde ise 88.600 direnç seviyesi olarak takip edilebilir. Yurtdışı piyasalara baktığımızda, Avrupa borsaları hafif satıcılı bir seyir izlerken, ABD borsaları da benzer yönde açılış gerçekleşti.
EUR/USD paritesi yeniden 1,06 seviyesinin hafif üzerine yönelim gösterdi. Gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında günün ikinci yarısında toparlanma sergiledi. USD/TL kuru ise 3,60 seviyesinin altındaki seyrine devam etti.
THYAO 249 mn TL
HALKB 153 mn TL
BRSAN %4.08
ASELS %2.68
DOHOL -%4.94
KARSN -%3.79
* BIST-100 hisse senetlerini içermektedir.
18:03
Yukarıda yapılan hiçbir yorum ve bilginin bütünlüğü, doğruluğu ve değişmeyeceği garanti edilemez. İfade edilen görüşler hiçbir şekilde ve surette alış veya satış teklifi olarak değerlendirilmemelidir. Bu bilgilerin ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından dolayı doğabilecek zararlardan FINANS YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. (FINANSINVEST) hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmez. FINANSINVEST yorumda adi geçebilecek şirket veya şirketlerin menkul kıymetlerini portföyünde bulundurabilir ve/veya bu şirketlere danışmanlık hizmetleri verebilir. FINANSINVEST bu mesajın içerdiği bilgilerin doğruluğu veya eksiksiz olduğu konusunda herhangi bir garanti vermemektedir. Bu nedenle bu bilgilerin ne şekilde olursa olsun içeriğinden, iletilmesinden, alınmasından ve saklanmasından sorumlu değildir. Bu mesajdaki görüşler yalnızca gönderen kişiye aittir ve FINANSINVEST’in görüşlerini yansıtmayabilir.