TCMB faiz indirimi gerçekleştirdi, endeks 7 ayın en yükseğinde…

TCMB beklentilere paralel politika faizini 250 baz puan ile %45’ten %42,50 seviyesine düşürdü. Mart-Kasım 2024 döneminde politika faizini %50’de sabit tutan ve Aralık-Ocak aylarında 250’şer baz puanlık faiz indirimi gerçekleştiren TCMB, üçüncü toplantıda da benzer karar almış oldu. Karar metninde enflasyonun ana eğiliminin Ocak ayındaki artış sonrasında Şubat ayında gerilediği, bu dönemde temel mal enflasyonunun görece düşük seyrini korurken, hizmet enflasyonunun Ocak ayına özgü artışın ardından yavaşladığı belirtildi. Yurt içi talebin dördüncü çeyrekte öngörülenin üzerinde olmakla birlikte, enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelerde seyrettiğini belirten TCMB öncü verilerin bu destekleyici görünümün yılın ilk çeyreğinde de sürdüğünü ima ettiğini ifade etti. TCMB enflasyonda kalıcı düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceğini, bu doğrultuda politika faizinin; enflasyon gerçekleşmeleri, ana eğilimi ve beklentileri göz önünde bulundurularak öngörülen dezenflasyon sürecinin gerektirdiği sıkılığı sağlayacak şekilde belirleneceğini değerlendirdi. Kurul politika faizine ilişkin atılacak adımları enflasyon görünümü odaklı, ihtiyatlı ve toplantı bazlı bir yaklaşımla belirleyeceği ifadesini korurken enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası araçlarının etkili şekilde kullanılacağını belirtti. BIST 100 Endeksi TCMB’nin faiz kararı ilk etapta aşağı yönlü hareketler gösterse de, dün akşam saatlerinde artan alımlarla birlikte 10.277 olan önceki zirvenin üzerine yükseldi. Endeks %2,7, bankacılık endeksi %0,4 değer kazandı. Endekste Ağustos’tan bu yana oluşan orta vadeli ters omuz baş omuz (TOBO) formasyon oluşumu bulunuyor. Endeks son dönemdeki yukarı yönlü trendde bu formasyonun sağ omzunun kanalı içerisinde kalmayı başardı. Endekste 10.200 seviyesi TOBO’nun boyun çizgisine işaret ediyor. 10.277 ise önceki zirve olduğundan bir sonraki aşılması gereken direnç seviyesi olarak öne çıkıyordu. Dolayısıyla da 10.200-10.277 bölgesinin net bir şekilde yukarı tamamlanması ile birlikte endekste boyun çizgisinin üzerinde artık orta vadeli formasyonun gereği için alan oluşmuş oldu. Dolayısıyla içeride siyasi/ekonomik olumsuz bir haber-gelişme olmadığı takdirde endekste teknik olarak TOBO’da baş ve boyun çizgisinin mesafesi kadar yükseliş potansiyelinin bulunduğunu belirtelim.  10.565 ve 10.600 hedef direnç seviyeleridir. Bankacılık endeksinde 16.000’in üzerinde görünüm olumlu. 16.310 ve 16.448 direnç seviyeleridir. ECB Haziran’dan bu yana altıncı kez faiz oranlarını düşürdü ve indirim sürecinin sonuna yaklaşıldığının sinyalini verdi. Banka 25 baz puan ile mevduat faizini %2,55, refinansman faizini %2,65 ve gecelik borç verme faizini de %2,90’a düşürdü. Karar metninde ECB, faizlerin anlamlı ölçüde daha az kısıtlayıcı hale geldiği mesajını verdi. Başkan Lagarde jeopolitik tansiyonun iki yönlü enflasyon yarattığını ve savunma-altyapı harcamalarının enflasyonu yükseltebileceğini belirtti.




Almanya'da, Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri ile Sosyal Demokrat Partinin (SPD) temsilcileri, daha yüksek savunma harcamaları için anayasada borç freninin gevşetilmesi ve altyapı alanlarında acilen ihtiyaç duyulan yatırımlar için 500 milyar euroluk fon kurulması konusunda anlaşma sağlamıştı. Bu gelişmeye bağlı olarak Euro değer kazanırken, EUR/USD paritesi direnç seviyelerinin üzerien yükseldi ABD’de ADP özel sektör istihdam verisinin ise beklentilerin altında açıklanması doların güç kaybetmesine neden oldu. EUR/USD sert hareketle 1,08 direncini aşarak son ayların en yüksek seviyesine ulaştı. ECB’nin faiz indirimi gerçekleştirmesine rağmen, gevşeme döngüsünün sona yaklaştığı sinyalini vermesi, paritenin 1,08’in üzerinde kalmasını sağlıyor. 1,08 destek konumunda iken, bu seviyenin üzerinde 1,09 ve 1,0940 dirençler olarak izlenebilir. 1,0760 ise ikincil destek seviyesidir. Dolar endeksinin geri çekilmesi gelişmekte olan ülke para birimlerine olumlu yansıyor. TL ise TCMB’nin faiz indirim kararı ile görece geride performans gösteriyor. Dolar kurunda 36,40 desteği korunuyor. Dolayısıyla da kurun bu seviyeye doğru geri çekilmelerde üzerinde kalma çabası gösterdiğini söyleyebiliriz. Kurda olası geri çekilmelerde 36,30 ikincil destek seviyesidir. 36,50’nin üzerinde 36,60 direnç olarak takip edilebilir.




ABD Başkanı Trump’ın Kanada ve Meksika’ya yönelik vergilerin uygulanacağını açıklaması ve Çin’e ek vergi kararı alması ile birlikte altın ons fiyatları yukarı tepki göstermişti. Böylece altın onsta zirve seviyelerden gelen düzeltme hareketi geride kalmıştı. Altın onsun ilk etapta 2900 dolar seviyesini koruması yukarı yönlü eğilimini devam ettirmesi ve yüskelişini önümüzdeki dönemde 2956 dolar tarihi zirvesine doğru ileri taşıması için önemli. Olası geri çekilmelerde 2880 dolar destek olarak öne çıkarken, bu seviyenin üzerinde kısa vadeli olumlu görünümün korunabileceğini söyleyebiliriz. Gram altın, altın onsun yükselen trendine başlaması ile birlikte 3400 TL direncinin üzerine yükselmişti. Gram altında bu seviye kısa vadeli yönün yukarı kalması için öne çıkıyor. 3400 TL’nin üzerinde 3433 TL ilk planda direnç seviyesidir. 3325 TL desteğinin üzerinde ise kısa vadeli görünüm olumlu görünüyor.


Back to Top