TCMB faiz artırım kararı aldı…

TCMB ağırlıklı olarak sabit bırakılması beklentilerine karşılık faiz oranlarında artırım gerçekleştirdi. TCMB politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının %42,5’ten %46’ya yükseltilmesine karar verdi. Kurul ayrıca, gecelik vadede borç verme faiz oranını %46’dan %49’a, gecelik vadede borçlanma faiz oranını ise %41’den %44,5’e yükseltti. Karar metninde enflasyonun ana eğiliminin Mart ayında gerilediği belirtilirken, aylık temel mal enflasyonunun finansal piyasalardaki gelişmelerin etkisiyle Nisan ayında bir miktar yükseleceği, hizmet enflasyonunun ise görece yatay seyredeceği öngörüldü. Öncü verilerin yurt içi talebin ilk çeyrekte ivme kaybetmekle birlikte öngörülenin üzerinde seyrettiğini ve enflasyonu düşürücü etkisinin azaldığını ima ettiğini belirten TCMB, küresel ticarette artan korumacı eğilimlerin küresel iktisadi faaliyet, emtia fiyatları ve sermaye akımları kanalıyla dezenflasyon sürecine olası etkilerinin de yakından takip edildiği mesajını verdi. Karar metninde enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam ettiği vurgulandı. Para politikasındaki kararlı duruşun; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile dezenflasyon sürecini güçlendirdiğini ifade eden TCMB maliye politikasının artan eşgüdümünün de bu sürece önemli katkı sağlayacağını söyledi. TCMB politika faizine ilişkin atılacak adımların enflasyon görünümü odaklı, ihtiyatlı ve toplantı bazlı bir yaklaşımla belirleyeceğinin altını çizdi. BIST 100 kararın ardından oldukça volatil bir seyir izledi. Piyasalar faiz artırım kararına karışık bir bir tepki verdi. Endeks kararın sonrasında 9400 civarında satış baskısı altında kalırken, 9260 desteğine kadar geri çekildi. Endeks enflasyon ile mücadele konusunda adım atılmasının vermiş olduğu olumlu etki ile yeniden 9400 direncine yöneldi. Buna paralel endeks günü %1,4 yükselişle, bankacılık endeksi ise yataya yakın bir seyirle tamamladı. Endekste son durumda kısa vadeli üçgen sıkışma içerisinde olumlu görünüm korunuyor. Endekste 9400’ün kalıcı olarak üzerine yönelim kısa vadeli alçalan kanalın ve üçgen sıkışmanın yukarı tamamlanması için önemli. Bu durumda endekste 9500-9600-9700 dirençlerine yükseliş gösterebilir. 9260 destek olarak geçerli iken, bu seviyenin üzerinde trade amaçlı alım yapılabilir ve mevcut trade pozisyonları korunabilir. ECB ise faizleri indirme kararı aldı. Banka mevduat faizini %2,50’den %2,25’e, ana refinansman faizini %2,65’ten %2,40’a, marjinal fonlama faizini de %2,90’dan %2,65’e düşürdü. Karar metninde artan ticaret gerginlikleri nedeniyle büyüme görünümünün kötüleştiği belirtildi. Jeopolitik gerginliklerin belirsizlik için temel unsurlardan biri olduğunu söyleyen Lagarde, piyasa tepkilerinin de talep üzerinde etkili olabileceğini ifade etti. Lagarde 50 baz puan hakkında bazı tartışmaların olduğunu, ayrıca daha fazla faiz indirimin yolunun açık olduğunu söyledi.

 

 

 

 

 

 

EUR/USD paritesi bugünkü ECB’nin faiz indirim kararı sonrasında 1,13-1,14 bandı dahilindeki olumlu seyrine devam ediyor. Parite 1,14 direncinin üzerine yükseliş denemelerinde güç kaybına uğradı. ABD’de tarifeler konusundaki endişeler son dönemde dolara olan talebin azalmasına neden oluyor. Doların rezerv para birimi olma statüsüne ilişkin şüphelerin arttığını belirtebiliriz. Buna paralel paritede geri çekilmeler sınırlı gerçekleşiyor. Paritede 1,14 direnç olarak korunurken, sonraki direnç 1,15 seviyesinde bulunmaktadır. 1,13’ün altında ise 1,12 sonraki destek olarak izlenebilir. TCMB’nin faiz artırım kararı öncesine 38,15 civarında hareket eden dolar kuru, karar sonrasında 38,10’un altına geri çekildi. Dolayısıyla da kurda yükselişin güç kaybettiğini belirtebiliriz. 38,00 önemli destek konumunda iken, sonraki destek 37,80 ve 37,70 seviyelerinde bulunmaktadır.


 

 

 

Altın ons güvenli liman algılamaları ile yükselen trendde hareket ederken, 3300 doların üzerine yükseliş göstermişti. Buna paralel altın ons 3358 dolar seviyesine yönelimle rekor tazelemişti. Ancak gerçekleşen yükseliş sonrası altın onsta kısa vadeli teknik göstergeler aşırı alım bölgesine ulaştı. Dolayısıyla kâr satışlarının gerçekleşmesi bu aşamada olağan olarak algılanabilir. Altın onsun 3300 doların üzerinde kalması yeniden 3358 dolar olan zirvesine doğru yükseliş göstermesi için öne çıkıyor. 3275 dolar desteğinde ise kısa vadeli görünümün güçlü tarafta kalacağını söyleyebiliriz. Altın onsun katkısıyla 4100 TL psikolojik eşik seviyesini aşan gram altın ise yeniden bu seviyenin altına geri çekildi. Dolayısıyla da gram altında 4100 TL direnç haline geldi. 4055 TL’nin üzeri 4100 direncine yönelim açısından izlenebilir. 4055 TL’nin altında ise 4000 TL önemli destek seviyesidir.


 

Back to Top