S&P Türkiye’nin notunu artırdı, enflasyon verileri izlenecek…

S&P, Türkiye’nin kredi notunu beklentiler paralelinde bir kademe artırarak B+’dan BB-‘ye yükseltti, görünümü pozitiften durağana çekti. Böylece kuruluş Mayıs ayından sonra ikinci kez not artırımı gerçekleştirirken, son durumda kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin üç kademe altı olarak belirlemiş oldu. Açıklamada; TCMB’nin sıkı duruşunun Türk yetkililerin lirayı istikrara kavuşturmasını, enflasyonu düşürmesini, rezervleri yeniden inşa etmesini ve finansal sistemde dolarizasyonun azalmasını sağladığı belirtildi. S&P, enflasyonun tek haneli seviyelere indirilmesi ve Türk lirasına ve daha geniş anlamda yerel sermaye piyasalarına olan uzun vadeli güvenin yeniden tesis edilmesi konusunda daha fazla ilerleme kaydedilmesi halinde notun yükseltilebileceğinin mesajını verdi. Türkiye’ye yönelik kredi notunda artırım kararları kademeli olarak yatırım yapılabilir seviyeye doğru yaklaşım için önem taşıyor. BIST 100 Endeksi geçtiğimiz hafta 9000’i aşarak kısa vadeli alçalan kanalın üzerinde güçlenme eğilimi gösteriyordu. Ancak endeks 9000’in üzerinde gelen satışlarla birlikte 8850 desteğine doğru geri çekildi. Endekste 9000’in aşılması ise son dönemde oluşan kısa vadeli alçalan kanalın yukarı tamamlanması ve görünümün güçlenmesi için önemli. Dolayısıyla da 9000’in üzerinde endekste kısa vadeli alçalan kanalın üzerine yönelim sonrasında görünümün güçlendiğini görebiliriz. 9200 sonraki hedef direnç seviyesidir. 8700’ün üzerinde pozitif görüşümüzü koruyor olacağız. Endeks bu yıl mart ayında 8700’den bulduğu destek ile orta vadeli yükselen trend hareketini başlatmıştı. 8700 son yedi ayın önemli desteği olduğundan dolayı endeksin bu seviyenin üzerinde tutunması önemli. ABD’de Ekim ayında tarım dışı istihdamı 113 bin olan beklentilerin bir hayli altında 12 bin kişi artış gösterdi. İşsizlik oranı %4,1’de değişim göstermez iken, aylık ücret artışları %0,3 olan tahminlerin hafif üzerinde %0,4 gerçekleşti. ISM imalat endeksi ise 47,2’den yükseliş beklentisine rağmen 46,5’e geriledi. Haftanın gündemine baktığımızda; bugün içeride açıklanacak olan aylık enflasyonun Ekim’de %2,6 civarında gerçekleşmesi bekleniyor. Böylece yıllık enflasyon baz etkisinin desteğiyle %49,4’ten %48,2’e geriliyor olacak. Eylül’de yıllık enflasyon 2023’ün yaz aylarından bu yana %50 seviyesinin, üç yılın ardından da ilk kez politika faizinin altına geriledi. TCMB Başkanı Fatih Karahan, hizmet enflasyonu yavaşlamaya devam etse de bu gruptaki fiyat artışlarının, diğer bir çekirdek grup olan temel mallara kıyasla güçlü seyrettiğini ve manşet enflasyonu yukarıya çektiğini belirtti. Hizmet sektöründe daha yaygın olan zamana bağlı ve geriye dönük fiyatlama davranışlarının, hizmet enflasyonundaki zayıflamanın gecikmeli ve daha yavaş gerçekleşmesine neden olduğunu belirtti. 5 Kasım’da ABD başkanlık seçimlerine gözler çevrilmişken, son anketlerde Cumhuriyetçi Donald Trump, Demokrat Kamala Harris'in çok az farkla önünde görünüyor. Çarşamba günü Fed’in 25 baz puanlık faiz indirimine gitmesi bekleniyor.



EUR/USD paritesi, ABD’de beklentilerin altında açıklanan tarım dışı istihdam verisinin ardından 1,09 direncinin üzerine yöneldi. Ancak parite bu seviyede kalıcı olamazken, yeniden 1,08-1,09 bandına geri döndü. Böylece kısa vadeli dip seviyelerden başlattığı yükselen trendinde üst tarafta 1,09 seviyesinde direnç ile karşılaşmış oldu. Paritede ABD başkanlık seçimleri ve Fed’in toplantı kararı etkili olacaktır. Teknik olarak ise; 1,0840’ın üzeri yeniden 1,09 olan ana direnç seviyesine yönelim için takip edilebilir. 1,09’un üzeri ise kısa vadeli görünümün güçlenmesi için öne çıkıyor. 1,08 ilk planda destek konumunda iken, 1,0760 ana destek seviyesi olarak izlenebilir. Dolar kuru 34,30 direncinin üzerine doğru denemelerde bulunuyor. Ağırlıklı olarak kur son dönemde 34,20-34,30 bandı dahilinde hareket sergiliyor. 34,30’un üzerinde 34,40 sonraki direnç olarak takip edilebilir. 34,20 desteğinin altında ise kurun kalıcı olmakta zorlandığını belirtelim. 34,10 ise ikincil destek seviyesidir.


Petrol fiyatları kısa vadeli alçalan kanalın üst tarafına doğru ataklarda bulunuyor. Brent petrolde 70,00 dolar destek, 74,00 dolar direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları 2790 dolar ile tarihi zirvesini ileri taşımasının ardından güç kaybına uğrarken, kısa vadeli düzeltme gösteriyor. 2730 dolar kısa vadeli tepki ve yeniden 2760 ve 2790 dolar dirençlerine yönelim açısından takip edilebilir. 2730 doların altında 2700 dolar ana destek olarak izlenebilir. Altın onsun 2700 dolar desteğinin üzerinde kalması genel görünümü açısından önemli. Gram altın; dolar kuru bant hareketini korurken, altın onsun düzeltme ile karşı karşıya kalmasına bağlı olarak 3076 TL zirvesinde direnç ile karşılaştı. Gram altının kısa vadede 3000 TL desteğinin üzerinde kalması öne çıkıyor. Bu seviyenin üzerinde kaldığı sürece mevcut trade pozisyonları korunabilir. 3060 ve 3076 TL dirençler haline geldi.

 
Back to Top