BIST 100 Endeksi geçtiğimiz hafta direnç seviyelerine yükselişlerde güç kaybetti. Endeks 10.900 direncine doğru yukarı tepki gösterse de, Cuma günü yurtdışı borsalardaki sert düşüşe paralel 10.500 desteğinin altına geri çekildi. Buna paralel endeks günü %3, bankacılık endeksi %4 düşüşle tamamladı. BIST 100 haftalık bazda %3,8, bankacılık endeksi %3,7 değer kaybetmiş oldu. Böylece endekste 10.900’e doğru yükseliş eğilimi terse döndü. Küresel borsalardaki aşağı yönlü hareketin; ABD’de son dönemde zayıflama gösteren ekonomik verilerin resesyon beklentilerine neden olmasından ve İsrail-İran arasındaki jeopolitik gerilimden kaynaklandığını söyleyebiliriz. Bu gelişmelere bağlı olarak riskli varlıklardan risksiz varlıklara olan eğilim artarken, tahvil piyasasına olan talep yükseldi. ABD’de ISM hizmet endeksinin son sekiz ayın en düşük seviyesine geri çekilmesinin yanı sıra, Cuma günü ABD’de tarım dışı istihdamı 175 bin olan artış beklentilerin altında 114 bin kişi açıklandı, işsizlik oranı ise %4,1’den %4,3’e yükseldi. ABD’de son dönemde zayıflayan bazı verilerin ardından istihdam piyasasında yaşanan yavaşlama Fed’den bu yılın geri kalanı için faiz indirim sayısı ve oranının artmasına neden oldu. Eylül ayı için 50 baz puan indirim beklentileri ile yılın kalan toplantıları için toplamda bir puanlık indirim tahminleri oluşmuş durumda. Her ne kadar parasal gevşeme beklentileri yükselse de, büyümeye öncü verilerin zayıf açıklaması resesyon endişelerini beraberinde getiriyor. Öte yandan, İsrail-İran arasındaki gerginliğin artmasına yönelik riskler de küresel borsalarda satış baskısının gerçekleşmesine yol açtı. BIST’in de bu durumdan olumsuz etkilendiğini söyleyebiliriz. Endekste 10.500 ilk etapta direnç haline geldi. Bu seviyenin altında kalınması halinde yeni alım konusunda aceleci olunmamalı ve dip oluşumunun beklenilmesi görüşündeyiz. Diğer yandan jeopolitik gelişmeleri yakından takip edip, temkinli olmakta fayda bulunuyor. 10.400 ve 10.250 sonraki destekler olarak izlenebilir. Bankacılık endeksinde ise 14.400 desteğinin önemli olduğunu aksi halde bu seviyenin altında geri çekilme riskinin bulunduğunu belirtelim. Bugün içeride Temmuz ayı enflasyon rakamları öne çıkıyor. TÜFE’nin aylık bazda %3,45 artması, yıllık enflasyonun ise %71,6’dan %62,10’a gerilemesi bekleniyor. TCMB son toplantı metninde; Haziran’da aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin bir zayıflama kaydedildiğini, öncü göstergelerin Temmuz’da aylık enflasyonun, para politikasının görece etki alanı dışında kalan yönetilen-yönlendirilen fiyat ve vergi ayarlamaları ile işlenmemiş gıda fiyatlarındaki arz yönlü gelişmeler neticesinde geçici olarak artacağına işaret ettiğini değerlendirdi. TCMB, ana eğilimdeki yükselişin nispeten sınırlı kalacağı öngörüyor. Son durumda yıl sonu enflasyon tahmini %38 olan TCMB’nin Perşembe günkü enflasyon raporunda bir değişikliğe gidip gitmeyeceği takip edilecek. Hafta içerisinde jeopolitik haber akışı gündem olup, piyasalar üzerinde ağırlığını koruyacaktır.
EUR/USD paritesi ABD’de istihdam piyasasında yaşanan yavaşlama nedeniyle sert yukarı yönlü hareket sergiledi. Buna paralel parite 1,09’un üzerine yükseldi. Paritede böylece kısa vadeli görünüm güçlendi. 1,0850 desteğinin üzerinde yukarı yönlü eğilim korunuyor olacak. 1,09’un üzerinde ise 1,0950 ana direnç olarak izlenebilir. İkili tepe formasyon oluşumunun gerçekleşmemesi için paritenin 1,0950 olan önceki zirve seviyesini aşması gerekiyor. Dolar kuru yukarı yönlü baskı altında iken, 33,15-33,20 direnç bölgesinin üst tarafına yöneldi. TL’nin zaman zaman gelişmekte olan ülke para birimlerinin gerisinde hareket ettiğini söyleyebiliriz. Yükseliş eğiliminin devam etmemesi için kurun bu bölgenin altında kalması önemli. 33,30 ve 33,40 sonraki direnç seviyeleridir. 33,00 seviyesi ilk planda destek iken, 32,80 ana destek olarak izlenebilir. 32,80 desteğinin aşağı yönlü geçilmesi geri çekilme için öne çıkıyor. Bu seviyenin üzerinde kaldığı sürece kurda tepki alımlarının geldiğini görebiliriz.
Petrol fiyatları küresel talebe olan endişeler ile aşağı yönlü bir seyir izliyor. Brent petrolde 76,30 dolar destek, 80,30 dolar direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları Fed’den faiz indirim beklentilerinin yanı sıra jeopolitik gerilimlerin etkisiyle 2480 dolar seviyesine doğru yöneldi. 2480 dolar ve devamında 2500 dolar hedef dirençler olarak takip edilebilir. 2400 dolar desteğinin üzerinde yönün yukarı olduğunu söyleyebiliriz. Gram altın, dolar kuru ve altın ons etkisiyle 2600 TL’nin üzerinde hareket sergiliyor. Gram altın 2643 TL tarihi zirve seviyesine yöneldi. 2600 TL’nin üzerinde ise 2643 TL ve üzerine yükseliş gerçekleşebilir. 2560 TL desteğinin üzerinde ise yükseliş eğilimi korunuyor olacak.