BIST 100 Endeksi gün içerisinde volatil bir seyir izledi. Endeks 8100 desteğinin altını test etse de yeniden yukarı yönlü hareket sergiledi ve 8239 olan tarihi zirve seviyesine doğru yöneldi. Endeks günü 8236 seviyesinde %1,2 oranında yükselişle tamamladı. Haftanın başında açıklanan enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde rakamlara işaret etmesi ile BIST’te enflasyon fiyatlaması devam ediyor. Dikkatler Orta Vadeli Program’a çevrilmiş durumda. Türkiye ekonomisinin 3 yıllık enflasyon, istihdam, büyüme, ihracat, cari açık gibi temel gösterge hedeflerini içeren 2024-2026 dönemine ilişkin Orta Vadeli Program’ın bugün açıklanması bekleniyor. Programda yapısal reform adımları açıklanacak iken, ana hedefin orta vadede tek haneli enflasyon olması bekleniyor. OVP’de yapısal reform hedefleri bugün özellikle de BIST için olumlu olabilir. Diğer yandan kredi derecelendirme kuruluşlarından Türkiye’ye yönelik olumlu açıklamalar geliyor. Geçtiğimiz haftalarda Moody’s ortodoks politikaların devam etmesi durumunda Türkiye’nin kredi notunun yükseltilebileceğini belirtmişti. Son yayımladığı makro ekonomik görünüm raporunda Türkiye’nin bu yıl ve gelecek yıl için büyüme beklentilerini yukarı revize etmişti. Cuma günü Fitch ise Türkiye ile ilgili kredi not görünümü ve değerlendirmesini açıklayacak. Fitch’in Türkiye’nin notuna ve/veya görünümüne dair yükseltici bir revizyon yapıp yapmayacağı takip edilecek. Bunun yanı sıra makro ekonomik görünüme dair olası olumlu açıklamalar TL varlıklara pozitif yansıyabilir. BIST 100 Endeksi’nde kısa vadeli bant hareketinin direnç seviyesi 7900’a işaret ediyordu. Bu seviyenin aşılması ile bu bant hareketi yukarı tamamlandığından yeni bir yükselen trendin varlığından söz edebiliriz. 8100 desteğinin üzerinde kısa vadeli yönün yukarı olduğunu düşünüyoruz. Buna paralel endeks bu seviyenin üzerinde 8400 ve 8500 dirençlerine doğru yükselişine devam edebilir. 8000 ve 7900 destek seviyeleri olarak takip edilebilir. Endeksin 7900 desteğinin üzerinde kalabilmesi önemli. Bu seviyenin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu olduğundan trade fırsatlarının değerlendirilmesini uygun bulduğumuzu belirtelim. Ancak son dönemdeki belirgin yükselişinin ardından endekste ara ara yaşanabilecek kâr satışlarını göz önünde bulundurmakta fayda bulunuyor. Endeksin zaman zaman düzeltme hareketi ile karşılaşması normal olarak karşılanabilir. Bankacılık endeksinde ise 7880 direncinin aşılması ile kısa vadeli sıkışma yukarı tamamlandı. Dolayısıyla XBANK’ta kısa vadeli görünüm güçlenmiş durumda. 7880’in üzeri yükselişin devamı adına izlenebilir. BIST yurtdışı borsalardan ayrışmaya devam edebilir. Yurtdışı piyasalara baktığımızda ABD borsaları kısa vadeli desteklerinin altına yönelim eğilimi gösterirken, Avrupa borsalarında kısa vadeli görünüm zayıf görünüyor.
EUR/USD paritesi beklentilerin üzerinde açıklanan ABD tarım istihdam verisi ile 1,08’in altına geri çekilmişti. 1,0760 desteğinin de altına yönelen paritede kısa vadeli dip oluşumu henüz gerçekleşmedi. Aşağı yönlü trendde zayıf görünüm korunuyor. 1,07 ilk planda destek olarak izlenebilir. 1,07’nin aşağı yönlü geçilmesi halinde 1,0635 ana destek olarak önemli bir seviye. 1,08 ise ana direnç olarak geçerli. Dolar kuru 26,70 seviyesinin üzerinde yukarı tepki gösteriyor. Kurda ilk etapta 26,80 direnç olup, bir sonraki direnç 27,00 seviyesine işaret etmektedir. 26,30 ara, 26,00 seviyesi ise ana destek olarak öne çıkıyor.
Petrol fiyatları kısa vadeli yükselen trenddeki hareketine devam ediyor. Kasım 2022’den bu yana en yüksek seviyelerinde bulunuyor. Brent petrolde 87,80 dolar destek, 92,00 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları geçtiğimiz günlerde 1950 dolar direncinde kalıcı olamamıştı. 1920 dolar desteğinin üzerinde kaldığı sürece yön yukarı kalmaya devam edecek. 1950 dolar direncinin aşılması yükselişin devamı için öne çıkıyor. Gram altını, dolar kuru desteklemeye devam ediyor. Gram altın kısa vadeli sıkışma içerisinde hareket ediyor. 1650 TL destek konumunda iken, 1685 TL hedef direnç olarak takip edilebilir.