Fitch not artırımı gerçekleştirdi, endekste 9880 direnç haline geldi…

Fitch Türkiye’nin kredi notunu B+’dan BB-‘ye yükseltirken, görünümü pozitiften durağana çekti. Raporda azalan dolarizasyon ve döviz talebi, sermaye girişleri gibi etkilerle rezervlerin yükseldiği, pozitif reel faiz oranları, düşük cari açık ve kur korumalı mevduatlardaki düzenli ve kademeli düşüşün dış tamponlardaki iyileşmeyi destekleyeceği belirtildi. TCMB’nin politika faizini %50’ye yükselttiği ve parasal sıkılaşmanın TL’de reel değerlenmeye neden olduğu, bunun da hükümetin dezenflasyon stratejisi için önemli olduğu ifade edildi. Kuruluş enflasyonun yıl sonunda %43 olacağı tahminini paylaştı. 2025’te enflasyonun ortalama %31’e düşeceği, yıl sonu tahmininin %21 olduğu belirtildi. Büyüme beklentisi bu yıl için %3,5, 2025 için %2,8 oldu. Kuruluşun not artırım kararının BIST üzerindeki etkisi açılış ve sonrası işlemlerde önemli olacak. Endeks Cuma günü 10.000’e yönelse de yeniden düzeltme hareketi ile karşı karşıya kalarak 9880 desteğinin altına geri çekildi ve günü %1,7 düşüşle tamamladı. Bankacılık endeksi ise %2,6 düşüş gösterdi. Endekste 9500 desteğinden gelen alım ve direnç seviyelerine yönelim sonrasında günlük grafikte ters omuz baş omuz (TOBO) şeklinde formasyon oluşumu bulunuyor. TOBO formasyonun gereği olarak endeksin bir sonraki aşama olan yükselişini devam ettirmesi için boyun çizgisini aşması gerekiyor. Endeks 10.100 olan boyun çizgisinin üzerine yükselme eğilimi gösterse de geçtiğimiz hafta başarılı olamadı. Bu direncin kalıcı bir şekilde aşılması formasyon oluşumu çerçevesinde yükselişin ileri taşınması için önemli. Endekste 9880 desteğinin aşağı geçilmesi ile bu seviye direnç haline geldi. 9880’ün altında yükselişler tepki niteliğinde kalabileceğinden bu seviye aşılmadan temkinli olmakta fayda bulunuyor. 9700 ise ilk planda destek olarak izlenebilir. Bankacılık endeksinde 14.000 desteğinin aşağı geçilmesi ile artık bu seviye direnç olarak takip edilebilir. 13.400 sonraki destek seviyesidir. ABD’de Ağustos ayı tarım dışı istihdam verisi aylık 160 bin olan beklentilerin altında 142 bin kişi artış gösterdi. İşsizlik oranı %4,3’ten %4,2’ye gerilerken, aylık ücret artışları %0,4 gerçekleşti. Para piyasasındaki fiyatlamalarda Fed’in bu ay 50 baz puan faiz indirimine gitme olasılığı %55'e yükselirken, 25 baz puan faiz indirimi olasılığı %45'e geriledi. ABD tahvil faizlerin gevşeme adım beklentilerinin güçlenmesi ile Mayıs 2023’ten bu yana en düşük seviyelerine geriledi. Tarım dışı istihdam verisinin iş gücü piyasasında bu ay da soğumaya işaret etmesi risk iştahında düşüşe neden oldu. Bu durumun ekonomiye yansıma beklentileri ile bölge borsaları aşağı yönlü trendde düzeltme hareketi gösteriyor. Haftanın ajandasına baktığımızda; Çarşamba günü ABD’de Ağustos ayı enflasyon, Perşembe günü ise ÜFE verileri açıklanacak. Yıllık manşet enflasyonun %2,9’dan %2,6’ya gerilemesi öngörülüyor. Diğer yandan Euro Bölgesi’nde yıllık enflasyon %2,2 ile %2 hedef yaklaşırken, ECB’nin Perşembe günü faiz oranlarında indirime gitmesi bekleniyor.



EUR/USD paritesi ABD’de beklentilerin altında açıklanan tarım dışı istihdam verisi ile 1,11 direncinin üzerine yükselse de kalıcı hareket sağlamadı. Buna paralel parite yeniden 1,11 seviyesinin altına geri çekildi. 1,1020’nin kısa vadeli dip seviye olduğunu söyleyebiliriz. Paritenin ilk etapta 1,1020 desteğinin üzerinde kalması kısa vadeli görünümü açısından önemli. 1,11’in üzeri ise tepki alımlarının gerçekleşmesi ve yeniden 1,11-1,12 bandına kalıcı olarak dönüş için öne çıkıyor. Dolar kuru son dönemde 34,00’ün üzerinde güç kaybetmesi sonrasında bu seviyenin altına geri çekiliyor. Kurun 34,00 seviyesinin üzerinde kalıcı olup olmayacağı önemli olacak. 34,00’ün üzerinde kalması halinde TL’de baskılı seyir devam edebilir. 33,90 ve 33,80 destek seviyeleri olarak izlenebilir.


Petrol fiyatlarında aşağı yönlü hareketle zayıf seyir sürüyor. Brent petrolde 70,00 dolar destek, 73,40 dolar direnç seviyesidir. Altın ons 2500 doların üzerine yönelim sonrasında 2532 dolar olan tarihi zirve seviyesine doğru yükseldi. Ancak bu seviye civarında güç kaybına uğradı. Altın onsun 2500 doları koruması yükselen kanalın üzerinde hareket sergilemesi açısından öne çıkıyor. 2532 dolar tarihi zirve ana direnç olarak korunuyor. 2470 dolar ise ana destek konumunda. Altın onsun bu seviyeye doğru geri çekilmelerde tepki ile karşılaştığını söyleyebiliriz. Altın onsun 2470 doların üzerinde kalması kısa vadeli olumlu görünüm ve düzeltme hareketinin ileri taşınmaması için önemli. Gram altın; dolar kurunun desteği ile 2700 TL’nin üzerinde kalma eğilimine devam ediyor. Gram altın 2700 TL’ye doğru geri çekilmelerde destek ile karşılaşıyor. 2700 TL desteğinin üzerinde kısa vadeli görünümün güçlü olduğunu söyleyebiliriz. 2770 TL önemli direnç olarak izlenebilir.


Back to Top