Fed beklentilere paralel politika faizini %5,25-%5,50 bandında sabit bıraktı. Fed bilançonun küçülme hızını, hazine tahvili itfa limitini 1 Haziran'dan itibaren aylık 60 milyar dolardan 25 milyar dolara düşürerek yavaşlatma yönünde karar aldı. Fed, enflasyonun %2 hedefle uyumlu bir şekilde düşüş gösterdiğine dair daha fazla güven kazanana kadar faiz indirimlerinin uygun olmayacağını öngördüğünü belirtti. Fed Başkanı Powell düzenlediği basın toplantısında, faiz oranlarının beklenenden daha uzun süre yüksek kalabileceğinin sinyalini verdi. Powell, bir sonraki politika hamlesinin faiz artırımı olmasının muhtemel olmadığını düşündüğünü, faiz indirimi için ne zaman güven sağlayacaklarını bilmediklerini, faiz indirimi zamanlamasının verilere bağlı olacağını ve toplantıdan toplantıya karar vereceklerini ifade etti. ABD’de yarın tarım dışı istihdam verisi takip edilecek. İçeriye döndüğümüzde; BIST 100 Endeksi haftaya olumlu bir başlangıç yaparken, 10.000 olan psikolojik direnç seviyesini aştı. Hatırlanacağı üzere endeks geçtiğimiz hafta üçgen formasyon şeklinde sıkışma göstermişti. Endeks destek bölgesinde güç toplamasının ardından gelen alımlarla birlikte 9850’nin üzerine yönelim sonrasında sıkışma bölgesini yukarı tamamlamış oldu. Böylece endekste yeni bir yükselen trend başladı. Endeks Salı günü 10.133 seviyesine yükselerek yeni rekor denemesinde bulundu. Endekste kısa ve orta vadeli görünümün güçlü olduğunu belirtelim. Endekste kısa vadede 10.000’in üzerinde 10.100 ve 10.200 dirençlerine doğru yükselişin devam ettiğini görebiliriz. 9850 olan önceki zirve destek konumunda iken, bu seviyenin üzerinde kısa vadeli yön yukarı kalmaya devam edecek. 9850’nin üzerinde trade amaçlı ek alım yapılabilir ve trade pozisyonları korunabilir görüşündeyiz. Endekste önümüzdeki dönemde yeniden ara ara kâr realizasyonları ile geri çekilmeler, düzeltme hareketleri görülebilir. Ancak orta vadeli olarak endekste yönün yukarı olduğunu düşünüyoruz. Ara ara yaşanabilecek geri çekilmeler endeksin güç toplaması için olağan ve sağlıklı bir durum olarak değerlendirilebilir. Bankacılık endeksinde 13.000 desteği üzerinde görünüm olumlu. 14.000 hedef direnç olarak öne çıkıyor. Yarın kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin Türkiye’nin kredi not ve görünümüne ilişkin değerlendirmesi bulunuyor. S&P Türkiye’nin kredi notunu “B” ile yatırım yapılabilir seviyenin beş kademe altında değerliyor. Yatırım yapılabilir seviyenin dört kademe altında değerleyen Fitch ise hatırlanacağı üzere Mart’ta Türkiye’nin kredi notunu “B”den “B+”ya yükseltmiş ve not görünümü pozitif olarak belirlemişti. S&P’nin de yarın not artırımı gerçekleştirme ihtimali bulunuyor. Kuruluşun kararı öncesinde kredi notunda artırım beklentileri ile BIST’te yukarı yönlü hareketin devamını görebiliriz. Yarın içeride enflasyon verileri öne çıkıyor. İçeride Nisan ayında aylık enflasyonun %3,4 oranında gerçekleşmesi bekleniyor. Buna göre yıllık enflasyon %68,50’den %70,3 seviyesine yükseliyor olacak.
EUR/USD paritesi Fed’in toplantı kararı ve öncesinde 1,07’nin altını test etti. Parite 1,0650 civarından bulduğu destek ile yeniden 1,07’nin üzerine yükseldi. 1,07 seviyesini koruma çabasına devam ediyor. 1,07 ilk planda 1,0650 seviyesi ise sonraki destek konumunda. 1,0650 seviyesi kısa vadeli yönün yukarı kalması ve yükselişin yeniden 1,08 direncine doğru devam etmesi açısından öne çıkıyor. 1,06 ise ana destek olarak takip edilebilir. ABD’de açıklanacak olan istihdam verileri hareketliliğe neden olacaktır. Dolar kuru son günlerde gevşeme eğilimi gösteriyor. Türkiye’nin risk primindeki gevşemenin de hafif destek sağladığını söyleyebiliriz. Kur 32,30 seviyesinin altına yöneldi. Kurda 32,20 ve 32,00 seviyeleri destekler olarak izlenebilir. 32,00 ana desteğinin altına yönelim TL’de toparlanma eğiliminin ileri taşınması için öne çıkıyor. 32,40 ve 32,50 seviyeleri direnç haline geldi.
Petrol fiyatları destek seviyelerinin altına geri çekilme ile zayıf bir seyir izliyor. Brent petrolde 82,50 dolar destek, 85,00 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları jeopolitik haber akşının etkisinin azalmasına bağlı olarak düzeltme ile karşılaşırken, 2300 doların altını test etmişti. Buna paralel altın ons 2280 dolar seviyesine kadar geri çekildi. Fed’in toplantısının ardından yeniden 2400 doların üzerinde yukarı yönlü tepki gösteriyor. 2280 dolar bölgesi ana destek olarak takip edilebilir. Bu seviyenin üzerinde kalması ile kısa vadeli dip oluşumundan bahsedebiliriz. 2335 dolar direnci kısa vadeli görünümün güçlenmesi için öne çıkıyor. Bu seviyenin üzerine yönelim sonrasında sonraki hedef direnç seviyesi 2350 dolarda bulunuyor. Gram altın, son dönemde altın onstaki düzeltme hareketi ve dolar kurundaki geri çekilme ile güç kaybına uğradı. Gram altında 2376 TL ana destek konumunda. 2400 TL’nin üzerinde 2450 TL direnç olarak izlenebilir.