Endekste yükselişin devamı için 9300’ün üzerinde kalınması önemli…

BIST 100 Endeksi haftanın başında 9300 direncinin üzerini test etmesinin ardından kısa vadeli alçalan trend direncine ulaşmıştı. Endeks hem formasyonun önemli eşik bölgesine ulaşması hem de teknik göstergelerin aşırı alım seviyelerine yükselmesi sonrasında kâr satışları ile karşılaştı. Endeks son dönemdeki belirgin yükselişin ardından dün 9200 desteğinin altına geri çekilerek 9100 seviyesine doğru düşüş gösterdi. Ancak endeks dün oldukça dalgalı bir seyir içerisinde yer aldı. Endeks kısa vadeli düzeltme içerisine girmiş iken, ani gelen alımlarla birlikte banka hisseleri öncülüğünde tekrardan toparlandı. Buna paralel endeks 9400 direncinin üzerine kadar yükseliş gösterdi. Günü ise tam olarak 9300 seviyesinde %0,8 oranında yükselişle tamamladı. Bankacılık endeksi ise %2,6 oranında değer kazandı. Endeksin kapanış itibariyle eşik seviyede günü tamamladığını söyleyebiliriz. Çünkü endekste 9300 seviyesi Temmuz ayından bu yana oluşan alçalan kanalın trend direncine işaret ediyor. Dolayısıyla da endeksin 9300 direncinin üzerinde kalıcı olması bu dört aylık alçalan kanalın yukarı tamamlanması için önemli. Ancak 9300 direncinin altında kaldığı sürece endekste son günlerdeki belirgin yükselişin ardından kâr satışlarının gerçekleşme olasılığını değerlendiriyoruz. Buna paralel 9300’ün altında kaldığı sürece olası kâr satışlarına karşı temkinli olmakta fayda bulunuyor. 9200 ilk planda destek konumunda iken, bu seviyede kısa vadeli yön yukarı kalmaya devam edecek. Ancak 9200’ün aşağı kırılması ile birlikte endekste düzeltme hareketi yaşanabilir. Dolayısıyla da olası bu durumda endekste 9000 desteğine doğru geri çekilmenin devamını görebiliriz. Bu seviyenin üzeri ise son haftalarda oluşan kısa vadeli alçalan kanalın üzerindeki hareketin devamı için öne çıkıyor. Son dönemdeki yükselişle birlikte endekste teknik göstergelerin aşırı alım bölgesinde olduğunu ve 9300’ün altında kaldığı sürece kâr realizasyonu riskinin bulunduğunu vurgulayalım. Bankacılık endeksi ise 13.000 seviyesi civarında kapanış gerçekleştirdi. 13.300 seviyesinin önemli direnç olduğunu, bu seviyenin aşılmasının yükselişin devamı için öne çıktığını belirtelim. 12.400 seviyesi ise kısa vadeli olumlu görünüm açısından önemli. Yurt dışı gelişmelere baktığımızda; ABD’de Ekim ayı enflasyon verileri beklentiler paralelinde açıklandı. Aylık enflasyon %0,2 oranında gerçekleşirken, yıllık manşet enflasyon %2,4’ten %2,6’ya yükseldi. Yıllık çekirdek enflasyon ise %3,2 seviyesinde değişim göstermedi. Veriler sonrasında Fed’den Aralık ayı için faiz indirim beklentileri %60’tan %75 olasılığına yükseldi. Bugün Fed Başkanı Powell’ın konuşmasından mesajlar öne çıkıyor.



EUR/USD paritesi, ABD’de seçim sonuçlarının ardından doların küresel çapta güç kazanması ile sert geri çekildi. Parite sırasıyla 1,0660 ve 1,06 destek seviyelerinin altına düşüş gösterdi. Özellikle de 1,06 Nisan ayının dibine işaret ettiğinden paritenin bu seviyenin üzerinde kalıp kalmayacağı önemli idi. Ancak parite 1,06’nın üzerinde tutunmakta başarılı olamadı ve bu seviyeyi aşağı kırdı. Dolayısıyla da paritede aşağı yönlü trendde zayıf görünüm devam ediyor. Son bir yılın en düşük seviyelerinde hareket sergiliyor. 1,06 artık direnç haline geldi. Bu seviyenin altında 1,05 sonraki destek seviyesidir. ABD seçimleri sonrasında doların güçlenmesi ile gelişmekte olan ülke para birimleri zaman zaman değer kaybetme eğilimi gösteriyor. TL dengeli bir seyir izliyor. Dolar kuru 34,30-34,40 bandı dahilinde hareket ediyor. Kurda ilk etapta 34,30 destek konumunda iken, 34,20 seviyesinin sonraki önemli destek olduğunu söyleyebiliriz. 34,40 ise direnç olarak korunuyor.


Doların güçlenmesi altın ons fiyatlarına olumsuz yansıyor. Altın ons seçimlerin ardından destek seviyelerinin altına geri çekilerek aşağı yönlü trendde hareket ediyor. 2600 dolar desteğinin aşağı kırılması ile birlikte düzeltme hareketi devam ediyor. 2600 dolar artık direnç konumunda. 2550 dolar destek olarak izlenebilir. 2600 doların altında kaldığı sürece aşağı yönlü risk bulunuyor. Gram altında; dolar kuru dengeli seyir izlese de, altın onsun zayıf görünüm sergilemesi ile 2900 TL direncinin altında hareket sergiliyor. Gram altın 2900 TL’ye doğru yükselişte güç kaybetti. Dolayısıyla da bu seviye direnç olarak korunuyor. 2900 TL’nin aşılması görünüm açısından öne çıkıyor. 2830 ve 2800 TL destekler olarak takip edilebilir. Petrol fiyatlarında alçalan kanaldaki hareket devam ediyor. Brent petrolde 70,00 dolar destek, 74,00 dolar direnç seviyesidir.


 
Back to Top