Endekste yükseliş için banka hisselerinin desteği öne çıkıyor…

BIST 100 Endeksi kısa vadeli sıkışma içerisinde destek bulma çabasına devam ediyor. Endeks direnç seviyelerine doğru yönelimde ise güç kaybına uğruyor. Bankacılık endeksi hafif yukarı tepki ile 3846 olan kısa vadeli destek seviyesinin üzerinde  tutunma eğilimi gösterdi. Ancak henüz dip oluşumunun gerçekleştiğini söylemek için erken. Bunun için 3846 seviyesinin üzerinde destek oluşturma çabasının devam etmesi ve/veya direnç seviyelerinin üzerine yönelmesi gerekiyor. Gün içerisinde yukarı tepki gösterse de bazı BIST 30 ve banka hisselerindeki zayıflığın devam etmesi endeksin performansına olumsuz yansıyor. Buna bağlı olarak endekste yükseliş çabası tepki niteliğinde kalırken ve kısa vadeli görünüm henüz güçlenme gösteremedi. Ancak genel olarak bant hareketinin içerisindeki seyrin devam ettiğini söyleyebiliriz. Endeksin hafta genelinde ikinci tur öncesinde 4311 olan ana destek ve dip seviyesinin üzerinde kalabilmesi takip edilebilir. Endekste yükselişin hız kazanması ve kalıcı hale gelmesi için bazı BIST 30, özellikle de banka hisselerinde satış baskısının geride kalması önemli.  Kısa vadede bankacılık endeksinin 3846 seviyesinin üzerinde kalıp kalmayacağı yakından izlenebilir. Banka hisselerinin toparlanması halinde endekste 4700 direncine doğru yukarı yönlü hareketlilik yaşanabilir. Öte yandan önümüzdeki siyasi takvim nedeniyle gün içerisinde olası dalgalanmaya karşı temkinli olmakta yarar bulunuyor. Yurtdışı tarafa baktığımızda; Fed’in bu akşam yayımlayacağı toplantı tutanakları piyasaların radarında olacak. Hatırlanacağı üzere Fed; beklentilere paralel politika faizini 25 baz puan artışla %5,00-%5,25 aralığına yükseltmişti. Böylece politika faizi sıkılaştırma döngüsünün başladığı geçtiğimiz yılın Mart ayından bu yana 500 baz artışla son 16 yılın zirvesine ulaştı. Fed’in bu süre zarfında 10 kez faiz artırımı gerçekleştirdiğini belirtelim. Fed faiz artırımlarının durdurulması yönünde bir karar almadıklarını ve faiz artırımlarının durdurulup durdurulmayacağının Haziran toplantısında ele alınacağını ifade ediyor. Dolayısıyla da enflasyonun hedeflerinin üzerinde seyrettiğini düşünen Fed; ekonomik verilerinin seyrini değerlendirip adımlarını ona göre atmayı planlıyor. Bu akşam toplantı tutanaklarında üyelerin para politikasının devamına yönelik görüşleri anlaşılmaya çalışılacak.


Euro Bölgesi'nde S&P/Global PMI imalat endeksi Mayıs’ta 45,8’den 44,6’a yönelerek son 36 ayın en düşük seviyesine geriledi. Parite aşağı yönlü hareket sergilerken, 1,0760 desteğini test ediyor. Son durumda ise bu seviyenin üzerinde kalma çabası gösteriyor. Paritede 1,0760 desteği önemli. Bu seviyenin üzerinde kalabilirse paritede kısa vadeli dip oluşumundan bahsedebiliriz. Aksi halde 1,07 sonraki destek seviyesidir. 1,08’in üzerinde 1,09 ise seviyesi ilk etapta direnç olarak izlenebilir.

 

Altın ons fiyatları 2000 dolar desteğinin altına geri çekilme sonrasında doların güçlenmesi ile aşağı yönlü seyrine devam ederken, 1950 dolar civarına doğru hareketlilik sergiledi. Altın onsun kısa vadede 1950 dolar desteğini savunması dip oluşumu açısından önemli. 1986 doların aşılması halinde ise 2000 dolar seviyesi hedef direnç olarak karşımıza çıkabilir. Gram altında dolar kurunun desteği sürüyor. 1242 TL desteği kısa vadeli dip haline geldi; bu seviyenin üzerinde genel görünümün olumlu olduğunu söyleyebiliriz. 1274 TL’nin üzerinde 1294 TL direnç seviyesi olarak izlenebilir.



Back to Top