TCMB beklentilere paralel önceki toplantılarında olduğu gibi politika faiz oranını %50’de sabit bıraktı. Karar metninde söyleme ilişkin değişiklik öne çıktı. Ağustos’ta karar metninde enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşunun sıkılaştırılacağına yönelik ifade, son metinde enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası araçlarının etkili şekilde kullanılacağı şeklinde değişti. Ağustos’ta aylık enflasyona dair göstergelerin bir bütün olarak incelendiğinde, ana eğilimin belirgin bir değişim sergilemediği belirtildi. Metinde, para politikasındaki kararlı duruşun; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşüreceği ve dezenflasyon sürecini güçlendireceği belirtildi. TCMB aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceğini söyledi. Yurt dışı gelişmelere baktığımızda; Fed’in 50 baz puanlık faiz indirim kararının piyasalardaki etkisi devam ediyor. Hatırlanacağı üzere Fed Başkanı Powell; son toplantıdan bu yana gelen verilere bağlı olarak 50 baz puanlık indirimin doğru olacağı sonucuna vardıklarını belirtti. Geçen yılki sabırlı yaklaşımın meyvelerini verdiğini dile getiren Powell; enflasyonun artık hedeflerine çok daha yakın ve sürdürülebilir şekilde %2'ye doğru ilerlediğine dair daha fazla güven kazandıklarını ifade etti. Fed’in faiz kararı sonrasında küresel borsalara paralel yükseliş gösteren BIST 100 Endeksi, TCMB’nin toplantısı sonrasında yükselişini ileri taşıdı. Kısa vadeli alçalan kanalın yukarı tamamlanması sonrasında endekste yükseliş eğilimi gerçekleşiyor. Endeks 9800’e doğru destek bulurken, 10.000 direncine doğru yönelim gösterdi. Endeks %2,1, bankacılık endeksi %3,1 oranında değer kazandı. Endeks kısa vadeli yükselen trend içerisinde hareket ediyor. Endekste böylece direnç seviyelerine doğru yönelim ile birlikte kısa vadeli görünümün güçlü olduğunu belirtelim. 10.000 seviyesi ilk etapta direnç konumunda iken, endeksin bu seviyeyi aşması, yükselişini ileri taşıması ve 10.160 ana direncine yönelimi için önemli. 9900 ve 9800 seviyeleri artık destekler olarak takip edilebilir. 9800 desteğinde kısa vadeli olumlu görünümün korunacağını söyleyebiliriz. Buna paralel 9800’ün üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir. Ancak 10.000 ve 10.160 dirençleri doğru yükselişlerde olası kâr satışlarına karşı temkinli olmakta fayda bulunuyor. Bankacılık endeksi ise kısa vadeli sıkışmasını yukarı tamamlaması sonrasında görümünü güçlendirmişti. Bankacılık endeksi kısa vadeli yükselen trend içerisinde hareket ederken, 14.000 direncinin hafif üzerinde kapanış gerçekleştirdi. Bankacılık endeksinin bu seviyenin üzerinde kalıcı olması ile önceki zirve seviyesi olan 14.465 hedef direnç olarak izlenebilir.
Fed’in toplantısı sonrasında 1,11 desteğinin altını test eden EUR/USD paritesi, yeniden bu seviyenin üzerine yükseldi. Dolayısıyla da parite yeniden 1,11-1,12 bandına geri dönüş gerçekleştirdi. Paritede kısa vadeli yükselen trendde güçlü görünüm korunuyor. 1,11 desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 1,12 hedef direnç olarak geçerli iken, bu seviyenin üzeri yükselişin ileri taşınması adına takip edilebilir. 1,11 desteğinin altına olası geri çekilmelerde ise 1,10 ana destek olarak izlenebilir. Dolar kuru ise son dönemde 33,90 seviyesinden destek bulurken, 34,00’ün altında kalıcı olmakta zorlanıyor. Kurun 34,00’ün üzerindeki hareketliliği takip ediliyor olacak. Kurda 33,90 ve 33,80 destek, 34,10 ve 34,20 direnç seviyeleri olarak izlenebilir.
Petrol fiyatları kısa vadeli yükselen trendde olumlu bir seyir izliyor. Brent petrolde 71,80 dolar destek, 74,65 dolar direnç seviyesidir. Altın ons; ECB’nin faiz indirim kararı ve Fed’den gevşeme adım beklentileri ile 2600 dolara yönelirken, rekor tazeleme eğilimi göstermişti. Altın ons; Fed’in faiz indirim kararı sonrasında yeniden 2600 dolar direncine yöneldi. 2600 dolara doğru hızlı yükseliş sonrasında hafif güç kaybına uğradı. Altın onsta 2600 dolar olan tarihi zirvenin aşılması yükselişin devam etmesi açısından öne çıkıyor. 2610 dolar ise sonraki direnç seviyesidir. 2550 dolar ilk planda destek konumunda iken, bu seviyenin korunması yukarı yönlü eğilim ve olumlu görünüm için önemli. Gram altın; 2800 TL desteğinin üzerinde yükseliş eğilimi sergiliyor. Bu seviyenin üzerinde 2847 TL olan hedef direncine doğru yönelim gösterebilir. 2800 TL’nin altında 2770 TL ikincil destek olarak izlenebilir.