Endekste görünüm olumlu, 7800’ün kalıcı aşılması önemli…

ABD’de Ekim ayına ilişkin ekonomiye öncü gösterge niteliğinde olan sanayi üretimi ve kapasite kullanım verileri açıklandı. Buna göre sanayi üretimi Ekim’de aylık bazda %0,6 azalırken, kapasite kullanım oranı %79,5’ten %78,9 seviyesine geriledi. ABD’de bu hafta TÜFE, ÜFE, perakende satışlar, sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı verilerinin beklentilerin altında kalması ve düşüş göstermesi Fed’den gelecek yıl için faiz indirim beklentilerinin öne çekilmesine neden oluyor. Aralık ayında büyük ölçüde faiz artırımı beklenmezken, Federal fon faiz vadeli kontratları Fed'in faiz indirimine Mayıs ayında başlamasını fiyatlamaya başladı. Verilerdeki düşüşe rağmen bazı Fed üyelerinin sıkı para duruşunun korunmasına yönelik görüş bildirdiğini ve temkinli tarafta kaldığını belirtelim. Geçtiğimiz haftalarda ek sıkılaştırmaya yönelik mesajlar veren Fed Başkanı Powell’ın enflasyon verilerine yönelik ilk değerlendirmesinde para politikasının devamına ilişkin vereceği sinyaller önemli olacak. Powell’ın enflasyon rakamlarını değerlendirdiği ilk konuşmasında geçtiğimiz haftalardaki görece şahinvari tutumunda bir değişiklik olup olmadığı anlaşılmaya çalışılacak. Son durumda ABD borsalarında yükselen trendde görünüm olumlu. Ancak son dönemdeki güçlü performansın ardından kısa vadede dengelenme eğilimi gösterebilir. Yurtiçi piyasalara döndüğümüzde ise; BIST 100 Endeksi kısa vadeli sıkışma içerisinde olumlu seyir izliyor. Endeks seans içi grafikte ters omuz baş omuz (TOBO) formasyon oluşumu ile kısa vadeli dip oluşumu gösterdi. Buna paralel endeks 7800 direncinin üzerini test etti. Endeks günü %1,5 oranında değer kazancı ile tamamladı. Bu arada Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk priminin ise 360’ın altı ile son iki yılın en düşük seviyelerinde bulunduğunu hatırlatalım. Endekste 7800 direncinin aşılması yükselişin devam etmesi ve yeniden 8000 seviyesine yönelim için önemli. Endeks gün içerisinde 7800’ün üzerine yukarı tepki gösterebilir. Ancak bu seviyenin kalıcı olarak aşılması aynı zamanda kısa vadeli sıkışmanın yukarı tamamlanması için takip edilebilir. Bu durumda sonraki aşama olan 8000 seviyesi radara girebilir. 7500 ana destek seviyesinin hafta genelinde korunmasının olumlu olduğunu söyleyebiliriz. 7500 desteğinin üzerinde kaldığı sürece endekste kısa vadeli görünümde bir bozulma olmayacağını belirtelim. Dolayısıyla da bu seviyenin üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir görüşündeyiz.

EUR/USD paritesi ABD’de beklentilerin altında açıklanan ekonomik veriler ile direnç seviyelerine yöneldi. Buna paralel parite 1,08-1,09 bandının üst kısmına yükseldi. Paritede kısa vadeli görünümün olumlu olduğunu belirtelim. 1,09’un aşılması ile ilk etapta 1,0950 hedef direnç olarak izlenebilir. Ancak 1,0950’nin önemli direnç olması sebebiyle, parite bu seviyeye doğru güç kaybına uğrayabilir. 1,08 seviyesi ilk etapta destek olarak öne çıkıyor. CDS risk primimizdeki son dönemdeki düşüşün TL’ye toparlanma yönünde yansımadığını belirtebiliriz. Yukarı yönlü baskı devam ederken, dolar kuru 28,70 seviyesinin üzerine yöneldi. Kurda 28,74 ve 28,80 direnç seviyeleri olarak karşımıza çıkabilir. 28,40 seviyesi destek olarak takip edilebilir.

Petrol fiyatlarında ana destek seviyesinin altına gelinmesi ile kısa vadeli görünüm zayıfladı. Brent petrolde 76,00 dolar destek, 79,20 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları ABD tahvil getirilerindeki düşüş ile yeniden 1980 dolar direncinin yükseldi. Altın onsta kısa vadeli görünüm güçlü. 1980 doların üzerinde 2000 dolar hedef direncine doğru yükseliş gösterebilir. 1960 dolar desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. Gram altında dolar kurunun genel desteği sürüyor. 1800 TL desteğinin üzerinde 1836 TL ve 1843 TL dirençlerine doğru yönelim sergileyebilir.

 

Back to Top