BIST 100 Endeksi’nde direnç seviyelerine doğru yükselişler tepki niteliğinde kalıyor. Endeks yukarı yönlü hareketlerde güç kaybına uğramaya devam ediyor. Endeks dün olumlu başlangıç sonrasında 9800 doğru yönelse de, yeniden direnç ile karşılaştı. Endeks günün ikinci yarısında ise artan satış baskısı ile 9600 desteğinin altını test etti. Endeks günü bu seviyenin üzerinde %0,8 oranında düşüşle tamamladı. Bankacılık endeksi ise %1,7 oranında geri çekildi. Dolayısıyla da endeks mevcut olan ters omuz baş omuz (TOBO) şeklinde formasyon oluşumunun gereğini yerine getiremedi. Endeks geçtiğimiz hafta bu boyun çizgisine doğru yükseliş gösterse de bu direnci aşmakta başarılı olamadı. Devamında endekste boyun çizgisinden gelen satışlar ile düzeltme hareketinin devam ettiğini görüyoruz. Endekste 9600 ilk planda destek olarak izlenebilir. Bu seviyenin altına yeniden olası geri çekilmelerde ise 9520 önceki dip seviye ana destek olarak takip edilebilir. Dolayısıyla da endekste 9520 seviyesi ikili dip formasyon oluşumu için önemli. 9700 direnç haline gelirken, bir sonraki direnç 9880 seviyesinde bulunuyor. Endekste dip oluşumu gerçekleşmeden temkinli olmakta fayda bulunuyor. Bankacılık endeksinde 13.400 seviyesinin aşağı yönlü geçilmesi sonrasında 13.000 sonraki destek olarak öne çıkıyor. Öte yandan Fitch, küresel ekonomiye ilişkin büyüme beklentisini bu yıl için %2,6'dan %2,7'ye çıkardı. Fitch ayrıca Türkiye'de sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceğine ilişkin güvenlerinin yüksek olduğunu belirtti. Haftanın ajandasına baktığımızda; bugün ABD’de Ağustos ayı enflasyon verileri, yarın ise ECB’nin faiz kararı öne çıkıyor. ABD’de son aylarda açıklanan enflasyon verileri geri çekilirken, bu durum Fed’in faiz indirimi adımına yaklaşmasını sağladı. Enflasyonda aşağı yönlü, iş gücü piyasasında ise yukarı yönlü risklerin mevcut olduğunu söyleyebiliriz. Ağustos ayı tarım dışı istihdamı ve önceki aylara ait veriler beklentilerden daha düşük istihdam artışına işaret etti. Dolayısıyla da veriler iş gücü piyasasında soğumayı gösterirken, para piyasasındaki fiyatlamalarda Fed’in bu ay 50 baz puan faiz indirimine gitme olasılığı %55'e yükseldi, 25 baz puan faiz indirimi olasılığı %45'e geriledi. Bugünkü enflasyon verilerinin düşüş göstermesi Fed’den 50 baz puan indirim beklentilerinin artmasına neden olabilir. ABD’de yıllık manşet enflasyonun %2,9’dan %2,6’ya gerilemesi öngörülüyor. Beş yılın ardından Haziran ayında tüm faiz oranlarında 25’şer baz puan faiz indirimi gerçekleştiren ECB’nin ise yarın yeni bir gevşeme kararı daha alması bekleniyor. ECB faiz indirimi gerçekleştirdiği toplantıda enflasyon görünümüne, enflasyonun temel dinamiklerine ve para politikası aktarımının gücüne dayanarak, faiz oranlarını dokuz ay boyunca sabit tuttuktan sonra para politikasını ılımlı hale getirmenin uygun olduğunu ifade etmişti. Euro Bölgesi’nde son durumda yıllık enflasyon %2,2’ye gerilerken, ECB’nin refinansman faiz oranını %4,25’ten %3,65 seviyesine düşürmesi öngörülüyor.
EUR/USD paritesi ABD’de beklentilerin altında açıklanan tarım dışı istihdam verisi ile 1,11 direncinin üzerine yükselse de, bu seviyelerde kalıcı hareket sağlamadı. ECB’nin yarınki toplantısında faiz indirim beklentileri ise Euro’nun değer kaybetmesine neden oluyor. Buna paralel EUR/USD 1,1020 desteğine geri çekildi. 1,1020’nin kısa vadeli dip seviye olduğunu söyleyebiliriz. Paritenin ilk etapta 1,1020 desteğinin üzerinde kalması kısa vadeli görünümü açısından önemli. Bu seviyenin altına olası geri çekilmelerde ise 1,10 sonraki destek seviyesidir. 1,11’in üzeri ise tepki alımlarının gerçekleşmesi ve yeniden 1,11-1,12 bandına kalıcı olarak dönüş için öne çıkıyor. Dolar kuru, gelişmekte olan ülke kurlarına paralel yeniden 34,00 seviyesinin üzerine yükseldi. Kurun 34,00 seviyesinin üzerinde kalıcı olup olmayacağı önemli olacak. 34,00’ün üzerinde kalması halinde TL’de baskılı seyir devam edebilir. 34,10 ve 34,20 direnç, 33,90 ve 33,80 destek seviyeleri olarak izlenebilir.
Petrol fiyatları aşağı yönlü trendde zayıf seyrine devam ediyor. Brent petrolde 67,00 dolar destek, 70,00 dolar direnç seviyesidir. Altın ons 2500 doların üzerinde kalma eğilimi gösteriyor. Altın ons yarın ECB, haftaya ise Fed’den olası faiz indirim kararı ile destek bulmayı sürdürebilir. Altın onsun 2500 doları koruması yükselen kanalın üzerinde hareket sergilemesi açısından öne çıkıyor. 2532 dolar tarihi zirve ana direnç olarak korunuyor. 2470 dolar ise ana destek konumunda. Altın onsun son dönemde bu seviyeye doğru geri çekilmelerde tepki ile karşılaştığını söyleyebiliriz. Altın onsun 2470 doların üzerinde kalması kısa vadeli olumlu görünüm ve düzeltme hareketinin ileri taşınmaması için önemli. Gram altın; dolar kuru ve altın onsun desteği ile 2700 TL’nin üzerinde yükseliş eğilimi gösteriyor. Gram altın 2700 TL’ye doğru geri çekilmelerde destek ile karşılaşıyor. 2700 TL desteğinin üzerinde kısa vadeli görünümün güçlü olduğunu söyleyebiliriz. 2770 TL ve devamında 2800 önemli direnç olarak izlenebilir.