BIST 100 Endeksi 10.100 seviyesinin üzerinde dalgalı bir seyir izliyor. Endeks bir kez daha 10.100’ün üzerinde tutunamaz iken, gelen kâr satışları ile birlikte 10.000 desteğinin altına geri çekildi. Endeks günü %1,3, bankacılık endeksi ise %1,5 düşüş gösterdi. Endeks geçtiğimiz hafta 10.300’e yönelim sonrasında kısa vadeli alçalan kanal içerisinde hareket ediyor. Endekste son dönemdeki güçlü yükseliş hareketinin ardından geçtiğimiz hafta kâr realizasyonlarının gerçekleşmesini normal ve olağan olarak değerlendiriyoruz. Endekste 10.000’in altında ilk etapta 9960 ilk planda destek olarak izlenebilir. Endeksin bu seviyenin üzerinde tutunması satış baskısının ileri taşınmaması ve artık dip oluşumunun gerçekleşmesi için takip edilebilir. Aksi halde 9900 sonraki destek seviyesidir. 10.100 ise direnç olarak korunuyor. 10.100 direncinin aşılması ise kısa vadeli görünümün olumlu hale gelmesi, satış baskısının geride kalması ve tepki alımları için öne çıkıyor. Bu durumda 10.300 hedef direnç seviyesidir. 9960’ın altında aşağı yönlü baskı ileri taşınabileceğinden bu seviye mevcut trade pozisyonları için stop loss olarak değerlendirilebilir. Bankacılık endeksinde de son dönemdeki güçlü performansın ardından kısa vadeli düzeltme devam ediyor. Bankacılık endeksinde 14.600 direnç olarak geçerli iken, 14.200 ilk planda destek olarak izlenebilir. Yurt dışı gelişmelere baktığımızda; ECB Başkanı Lagarde faiz oranlarının yönünün belli olduğunu ve daha fazla indirimin yolda olduğunu ifade etti. Lagarde enflasyon görünümüne yönelik risklerin iki yönlü olduğunu ve faiz indirimlerinin devam edeceğini belirtti. Yarın akşam Fed, Perşembe günü BoE kararını açıklayacak. Perşembe günü ABD’de büyüme verisi, Cuma günü kişisel tüketim harcamaları enflasyonu takip edilecek. Fed Kasım’da 25 baz puanlık faiz indirimi gerçekleştirirken, politika faizini %4,50-%4,75 bandına düşürmüştü. Böylece Fed 4 yıl aranın ardından Eylül’de faiz indirimi gerçekleştirmesinin ardından Kasım ayında da benzer karar almış oldu. Toplantı metninde, istihdam ve enflasyon hedeflerine ulaşılmasına yönelik risklerin dengede olduğu, ekonomik görünümün belirsiz bulunduğu ve komitenin ikili görevinin her iki tarafına yönelik risklere karşı dikkatli olduğu belirtildi. Fed Başkanı Powell; Eylül ayındaki faiz indiriminin istihdam piyasasını desteklemek konusunda güçlü bir sinyal olduğunu belirtti. Powell para politikasını kısıtlayıcı tutmaya çalıştıklarını, zamanla daha az kısıtlayıcı olacağını ifade etti. Ayrıca; ABD ekonomisinin oldukça iyi durumda olduğunu, faizler konusunda çok hızlı hareket ettiklerini belirten Powell; işsizlik oranının hala düşük seviyelerde olduğunu, enflasyonun %2'lik hedefe inmese de bu konuda ilerleme kaydettiklerini dile getirdi. Fed’in bu hafta politika faiz oranı aralığını 25 baz ile %4,25-%4,50 bandına düşürmesi bekleniyor. ABD başkanı olarak seçilen Trump Ocak’ta göreve başlayacak iken, yeni başkanlık döneminde olası politikalara yönelik Powell’ın vereceği mesajlar takip edilecek.
EUR/USD paritesi ECB’nin faiz indirim kararı öncesinde 1,05 desteğinin altına geri çekilme göstermişti. ECB’nin önümüzdeki dönem için faiz indirim sinyali vermesi Euro’da baskıya neden olurken, parite 1,0460 desteğine düşüş sergiledi. Parite 1,05’in üzerine tepki gösterse de yükselişlerde güç kaybınba uğruyor. Dolayısıyla da 1,05’in üzerinde kalıcı olmakta zorlanıyor. Ancak Fed’in faiz indirim kararı öncesinde aşağı yönlü hareketler sınırlı kalabilir. 1,0460 seviyesi aşağı yönlü hareketin devam etmemesi açısından takip edilebilir. Bu seviyenin altında kalındığı durumda ise 1,04 desteğine gerileme riski bulunuyor. 1,05’in üzeri ise kısa vadeli tepki çabası ve yeniden 1,05-1,06 bandına geri dönüş için öne çıkıyor. Dolar lehine görünüm bazı gelişmekte olan ülke para birimlerinde değer kaybına neden oluyor. 34,90 direncinin üzerine yükselen dolar kurunda 35,00 seviyesi psikolojik direnç konumunda. Bu eşik seviyenin üzerinde 35,10 sonraki direnç olarak olarak izlenebilir. Kurda 34,90 ve 34,80 destekler haline geldi.
2600-2660 aralığının üzerine yönelimle bu bandı yukarı tamamlayan altın ons fiyatları 2700 dolar direncinin üzerine yükselmişti. Ancak dolar lehine oluşan hava nedeniyle altın ons, 2700 doların üzerinde kalıcı olamazken, kısa vadeli düzeltme gösteriyor. Dolayısıyla da 2700 ve 2720 dolar dirençler haline geldi. Altın onsun bant hareketinin yani 2660 dolar desteğinin üzerinde kalması yukarı tepki çabasının 2700 dolara devam etmesi açısından önemli. Aksi halde 2660 doların altında 2600 dolar ana destek seviyesidir. Gram altında; dolar kurundaki kademeli yükselişin desteği sürüyor. Altın onsun kısa vadeli yükselen trend içerisine girmesi ise gram altının 3000 TL olan ana direnç seviyesini aşmasını sağlamıştı. Ancak altın onsun güç kaybına uğraması, gram altındaki yükselişi sınırladı. Gram altının ilk etapta 3000 TL’nin üzerinde kalması yükseliş eğilimini koruması ve tarihi zirve seviyelerine yönelim için öne çıkıyor. 3050 TL ilk etapta direnç olarak izlenebilir. 3000 TL trade amaçlı pozisyonlar için stop loss olarak takip edilebilir. Olası geri çekilmelerde 2970 TL ikincil destek konumunda. Petrol fiyatları direnç seviyelerine doğru hareketlilik sergiliyor. Brent petrolde 71,00 dolar destek, 76,00 dolar direnç seviyesi olarak takip edilebilir.