Yurtdışı borsalarda tatil etkisi devam ederken, geçtiğimiz hafta TCMB’nin faiz kararı yurtiçi piyasaların seyrini belirledi. Hatırlanacağı üzere TCMB; 150 baz puan beklentilerin üzerinde 250 baz puanlık faiz indirimi gerçekleştirirken, politika faizini %50’den %48,50’ye düşürdü. TCMB ayrıca, operasyonel çerçevede değişikliğe giderek, Merkez Bankası gecelik vadede borçlanma ve borç verme oranlarının bir hafta vadeli faiz oranına kıyasla -/+ 150 baz puanlık bir marj ile belirlenmesine karar verdi. Böylece faiz koridorunu 600 baz puandan 300 baz puana daraltmış oldu. Enflasyonun ana eğiliminin Kasım ayında yataya yakın seyrettiğini belirten TCMB, öncü verilerin Aralık ayında ana eğilimde düşüşe işaret ettiğini vurguladı. Son çeyreğe ilişkin göstergelerin yurt içi talebin yavaşlamayı sürdürerek enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelerde bulunduğunu gösterdiğine işaret eden TCMB, temel mal enflasyonunun düşük seyretmeye devam ederken, hizmet enflasyonundaki iyileşmenin belirginleştiğini ifade etti. İşlenmemiş gıda enflasyonunun önceki iki aydaki yüksek seyrin ardından Aralık ayında ılımlı göründüğünü değerlendirdi. TCMB enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının iyileşme eğilimi sergilemekle birlikte, dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam ettiğini belirtti. TCMB karar metninde, "Politika faizinin seviyesi, enflasyon gerçekleşmeleri ve beklentileri göz önünde bulundurularak öngörülen dezenflasyon sürecinin gerektirdiği sıkılığı sağlayacak şekilde belirlenecektir. Kurul, kararlarını enflasyon görünümü odaklı, ihtiyatlı ve toplantı bazlı bir yaklaşımla alacaktır. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası araçları etkili şekilde kullanılacaktır" ifadelerini kullandı. Metne yeni eklenen “Kurul, kararlarını enflasyon görünümü odaklı, ihtiyatlı ve toplantı bazlı bir yaklaşımla alacaktır” cümlesi dikkat çekerek, piyasaların odağı oldu. Bu ifade TCMB’nin faiz indirim kararı almasının yanı sıra bundan sonraki süreç için agresif olmayıp, verilere bağlı olarak adımlarını atacağı algılamasına neden oldu. Dolayısıyla da TCMB’nin açıklamaları daha şahin olarak yorumlandı. Kararın ardından 9900’ün altını test eden endeks bu seviyenin üzerinde kalmayı başarırken gelen alımlarla yeniden 10.000’in üzerine yükseldi. Buna paralel endeks Cuma günü %0,8, bankacılık endeksi %0,6 değer kazandı. Endekste kısa vadeli yükselen trenddeki seyir devam ediyor. Endeks aynı zamanda bu trendde sıkışma içerisinde görünüm sergiliyor. 10.050’nin kalıcı olarak aşılması ile beraber endekste formasyonun yukarı tamamlanması ile yükselişin ileri taşındığını görebiliriz. Endeks bu durumda 10.100 ve 10.200 dirençlerine doğru yükseliş gösterebilir. 9900 desteğinin üzerinde yukarı yönlü eğilimi korunuyor olacak. Dolayısıyla da 9900’ün üzerinde görünüm güçlü kalacağından trade amaçlı alım yapılabilir. Bankacılık endeksinde ise 14.600 desteğinin üzerinde görünüm güçlü görünüyor. 15.000 ise ilk planda direnç haline geldi.
EUR/USD paritesi yurtdışı piyasalarda tatil etkisi mevcut iken, sakin bir seyir izliyor. Parite 1,04 civarındaki seyrine devam ederken, kısa vadeli dip seviyelerde görünüm sergiliyor. Parite aynı zamanda kısa vadeli sıkışma içerisinde hareket ediyor. Paritede 1,0330 kısa vadede ilk etapta destek olarak izlenebilir. 1,0330 aynı zamanda önceki dip seviyeye işaret ediyor. Paritenin bu seviyenin üzerinde kalması önemli. Olası geri çekilmelerde ise sonraki destek 1,03 seviyesinde bulunmaktadır. 1,04’ün üzerinde 1,0460 ve 1,05 artık dirençler olarak takip edilebilir. TCMB’nin faiz indirimine gitmesi ile dolar kurunda ilk etapta 35,30 direncine doğru atak yaşandı. Ancak TCMB’nin parasal gevşeme adımını bazı ifadelerle dengelemesi ile kurda ilk etapta gerçekleşen yükseliş kalıcı olmadı. Buna paralel dolar kuru 35,20’nin altına geri çekildi. Kurda 35,10 ve 35,00 destek iken, 35,30 direnç olarak izlenebilir.
Altın ons fiyatları 2600 dolar desteğinin üzerindeki seyrini koruyor. 2600 doların üzeri 2600-2660 dolar bandının korunması için öne çıkıyor. Dolayısıyla da 2660 dolar direnç seviyesidir. 2600 doların altına olası gerilemelerde ise bir önceki dip seviye olan 2580 dolar ana destek olarak takip edilebilir. 3000 TL direncine yönelen gram altın güç kaybına uğradı. 2960 TL’nin üzerinde kaldığı sürece 3000 TL hedef direnç olmayı sürdürecektir. 2960 TL’nin altında ise 2900 TL ana destek olarak takip edilebilir. 2900 TL kısa vadeli görünüm açısından önemli. Bu seviyenin üzerinde kısa vadeli pozisyonlar korunabilir. Petrol fiyatları kısa vadeli direnç seviyelerine doğru hareketlilik gösteriyor. Brent petrolde 71 dolar destek, 74,30 dolar direnç seviyeleridir.