BIST 100 Endeksi özellikle de Pazartesi günü Japonya borsasında %13’e varan düşüşün ardından Asya tarafında zayıflığın etkisiyle haftaya %6,7 oranında sert değer kaybı ile başlamış ve iki kez devre kesici uygulaması ile karşılaşmıştı. Küresel borsalar yaşanan sert satışın ardından dün Japonya borsasının %10’a varan yükselişi ile toparlanma eğilimi gösterdi. Buna paralel endeks %2,7 oranında değer kazanımı ile başlasa da günün devamında yeniden güç kaybına uğradı ve gün içi kazanımlarını geri verdi. Detaylandıracak olursak; endeks 10.200 seviyesine yönelim sonrasında yeniden direnç ile karşılaştı ve 9900 seviyesinin altına geri çekilerek günü hafif düşüşle/yataya yakın bir seyirle tamamladı. Bankacılık endeksi ise %1,8 oranında değer kaybetti. Dolayısıyla da endeks küresel borsalardaki tepki çabasına tam iştirak edemedi. Endeksin kısa vadede 9730 ana desteğinin üzerinde kalması dip oluşumunun gerçekleşmesi ve tepki alımlarının ileri taşınması için önemli. 9730 seviyesinin üzerinde kaldığı sürece endekste trade fırsatları değerlendirilebilir. Bu seviyenin üzerinde trade amaçlı alım denenebilir görüşündeyiz. 9730’un mevcut trade pozisyonları için stop loss olarak takip edilmesi gerektiğini belirtelim. 10.000 ve 10.200 hedef dirençler olarak izlenebilir. Bankacılık endeksinde de ilk etapta 13.000 desteği öne çıkıyor. Bankacılık endeksinin yukarı yönlü hareket sergilemesi için 14.000 ve 14.400 dirençlerini aşması gerekiyor. Küresel piyasalarda dalgalı bir seyir yaşandığından denge oluşana kadar bu hafta içerisinde temkinli olmakta fayda bulunuyor. Küresel borsalardaki aşağı yönlü hareketin; ABD’de son dönemde zayıflama gösteren ekonomik verilerin resesyon beklentilerine neden olmasından, Fed’in faiz indirmekte geç kaldığına yönelik oluşan algıdan ve İsrail-İran arasındaki jeopolitik gerilimden kaynaklandığını söyleyebiliriz. Diğer yandan BoJ’un faiz artırımı sonrasında Japon Yeni’nin değer kazanma eğilimi carry trade işlemlerinin çözülmesine neden olurken, bölge borsaları hafta içerisinde sert aşağı yönlü hareket sergiledi. Bu gelişmelere bağlı olarak riskli varlıklardan risksiz varlıklara olan eğilim artarken, tahvil piyasasına olan talep yükseldi. ABD’de ISM hizmet endeksinin son sekiz ayın en düşük seviyesine geri çekilmesinin yanı sıra, istihdam verileri soğumaya işaret etti. ABD’de son dönemde zayıflayan bazı veriler ise Fed’in faiz indirimi adımında geç kaldığına yönelik görüşmelerin oluşmasına neden oldu. Eylül ayı için 50 baz puan indirim beklentileri ile yılın kalan toplantıları için toplamda bir puanlık indirim tahminleri oluşmuş durumda. Her ne kadar parasal gevşeme beklentileri yükselse de, büyümeye öncü verilerin zayıf gelmesi resesyon endişelerini beraberinde getiriyor. Son günlerde bu gelişmelerin piyasalar üzerinde ağırlık oluşturduğunu vurgulamış olalım.
EUR/USD paritesi ABD’de istihdam piyasasında yaşanan yavaşlama nedeniyle sert yükseliş göstermiş, 1,09 ve devamında 1,0950 dirençlerinin üzerine yönelmişti. Ancak parite yaşanan yükseliş sonrasında 1,0950’nin üzerinde kalıcı olmakta zorlanıyor. Paritede geçtiğimiz yılın aynı dönemi civarından başlayan alçalan trend bulunuyor. 1,0950’nin üzeri paritenin yükselişini ileri taşıması, uzun vadeli görünümün olumluya dönmesi için önemli. Sonraki direnç ise 1,10 seviyesinde bulunuyor. 1,09 ve 1,0850 destekler olarak izlenebilir. Dolar endeksindeki geri çekilmeye rağmen gelişmekte olan ülke para birimleri azalan risk iştahı nedeniyle baskı altında kaldı. TL de benzer bir seyir izlerken, dolar kuru kademeli yükseliş eğilimine devam ediyor. Buna paralel kur 33,80 direncine doğru yöneldi. 33,40 ve 33,30 destek konumunda iken, 33,70 ve 33,80 dirençler olarak takip edilebilir.
Petrol fiyatları küresel talebe olan endişeler ile aşağı yönlü bir seyir izliyor. Brent petrolde 74,90 dolar destek, 77,70 dolar direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları Fed’den faiz indirim beklentilerinin yanı sıra jeopolitik gerilimlerin etkisiyle 2480 dolar seviyesine doğru yönelim göstermişti. Ancak sonrasında gelen düzeltme ile birlikte 2400 dolar desteğinin altını test etti. 2365 dolar seviyesi ana destek haline geldi. Altın onsun kısa vadede bu seviyenin üzerinde kalması önemli. 2400 doların üzerinde ise 2460 ve 2480 dolar seviyeleri hedef direnç olmayı sürdürecektir. Gram altın; altın onstaki düşüşle 2600 TL desteğinin altına geri çekildi. 2535 TL olan ana desteğinin üzerinde yukarı yönlü eğilim korunuyor olacak. 2600 TL’nin üzerinde ise 2643 TL tarihi zirve hedef direnç olarak takip edilebilir.